- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. marca 2016

Po voľbách: plač a smiech

Deviate parlamentné voľby od zmeny politického systému v roku 1989 sú za nami. Hovorí sa o prekvapení, ba dokonca o šoku. Sú však výsledky týchto volieb naozaj prekvapivé? Ani nie. Prekvapuje skôr to, do akej miery sa mnohí novinári, analytici i politici vzdialili od reality.
Súčasná spoločnosť, a to nielen na Slovensku, je rozdrobená. Neuznávajú sa takmer žiadne (morálne) pravidlá, rozmohlo sa zmýšľanie, podľa ktorého je všetko dovolené a každý si môže žiť ako chce. V takej situácii je širšia dohoda na celospoločenskej či celonárodnej úrovni takmer nemožná. Je preto prirodzené, že sa aj politická scéna rozdrobuje. Počet strán v parlamente by nemal nikoho udivovať, v budúcnosti bude možno ešte vyšší.

Neúspech niekoľkých bizarných, smutno-smiešnych strán a postáv z takzvaného stredopravého spektra bolo možné očakávať. Ich samoľúbosť a hašterivosť je trestuhodná. Počet hlasov, ktoré získala pseudostrana Sme rodina zas poukazuje na to, že dnes sa dá kúpiť už takmer všetko. V prípade strany Smer zapôsobila istá únava a daň z dlhodobého vládnutia. Oproti tomu nie je žiadnym prekvapením úspech Slovenskej národnej strany a tiež Ľudovej strany Naše Slovensko. Iba človek zaslepený politickou korektnosťou a vidinou svetového liberálneho raja nevidel ich vzostup. Je však pravdou, že v súčte výsledky aktuálnych volieb vytvárajú komplikovanú situáciu – zostavenie vlády zrejme nebude ľahké.
Došlo teda v súvise s voľbami k niečomu neočakávanému? Jediným skutočným prekvapením je pád Kresťanskodemokratického hnutia. Napriek dlhodobému poklesu preferencií a „zaspatosti“ vedenia strany sa predsa len javilo ako isté, že v parlamente zostane...
Slovenské kresťanstvo potrebuje stranu, ktorá bude presadzovať kresťanský program priamo a jednoznačne, bez vytáčok a kompromisníctva, bez modernizmu a úsilia zapáčiť sa svetu. Kresťanská strana budúcnosti bude hovoriť jasné „áno“ a jasné „nie“, a to bez ohľadu na úspech či neúspech vo voľbách. Len tak môže byť soľou a kvasom.
Ján Maršálek
::
Prečítajte si:

7 komentárov:

  1. Zaujímavý komentár Lukáša Krivošíka: KDH zadusili aparátnici

    http://www.aktuality.sk/clanok/319452/komentar-lukasa-krivosika-kdh-zadusili-aparatnici/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pridávam odkaz na ďalší pozoruhodný povolebný komentár - napísal ho Ján Čarnogurský:
    https://blog.postoj.sk/11542/slovensko-po-volbach

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný7.3.16

    Múdro píšete, ale jedna strana ktorá presadzuje kresťanský program priamo a jednoznačne, bez vytáčok a kompromisníctva, bez modernizmu vo svojom programe je v parlamente. Bohužiaľ, všetci farizeji s ňou odmietli diskutovať. Momentálne sú asi všetci zaslepení samoľúbosťou a hašterivosťou, a ono to vlastne nieje ani momentálne to je stále, ide im o moc - po slovensky o ich kšefty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák9.3.16

    Voľby sa skončili, ale neskončilo sa trápenie nás, Slovákov. Katastrofálny stav politického systému Slovenska vygeneroval patovú situáciu, ktorá ešte viac vybičovala frustráciu slovenských voličov. S určitosťou nás čakajú predčasné voľby, pretože Sulíkove tvrdenia o vytvorení životaschopného zlepenca 6 strán s tak antagonistickými postojmi, aké preferujú SNS a Most-Híd, znejú ako jedna z rozprávok z Tisíc a jednej noci. Ostatne, bol by žonglérsky kúsok Richarda Sulíka, keby onen zlepenec, o ktorom blúzni, vydržal aspoň tisíc a jednu noc. Nemôžeme teda strkať hlavu do piesku a musíme si priznať, že predčasné voľby sú realitou, ktorú nemožno ani na chvíľu ignorovať. Lenže v tomto prípade na nás číha nová zrada. Nie je totiž isté, že po predčasných voľbách bude situácia menej patová ako je dnes. Kým sa nezreformuje chorý politický systém na Slovensku, nemáme sa do budúcnosti na čo tešiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný10.3.16

    No ako ďalej?Veď veď pozerať na Alipašu a jeho hárem?To je neuveriteľná facka kresťanstvu.Existuje pararela vo svete?Matovič nás celé mesiace otravoval z Prochádzkovými nahrávkami.Atď.Teraz to veselo ide ďalej!Hrôza!Končím citátom Pavla Straussa:Oficiálni doboví vševedkovia,priehradkoví veľkí analyzátori sú zväčša banalizátormi duchovnej podstaty čias.Sformujú či zdeformujú všetko tak,"ako to má byť".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máte pravdu. Je to tragikomické...
      Videli ste povolebnú diskusiu v televízii Markíza? Najnormálnejšie tam pôsobil Andrej Danko a - čuduj sa svete - Marian Kotleba.

      Odstrániť
  6. To hlavné v článku je napísané: "... bez ohľadu na úspech či neúspech vo voľbách. Len tak môže byť soľou a kvasom.".

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.