- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. marca 2016

Povolebné nadýchnutie

Ak odmietame hovoriť pravdu do očí, nejaký malér nás už tomu naučí
Vlado Gregor
V minulej úvahe a či reportáži som sa snažil okrem iného naznačiť, že pre niekoho peniaze sú, pre iného nie, a pre niektorých nebudú nikdy. Bolo to tak doteraz a bude to aj po týchto voľbách... Jedno je fakt, že Slovensko sa nadýchlo a je mi to veľkou radosťou, oživením a aj konkrétnym zadosťučinením.
Chorobou, ktorá ohrozuje kresťanstvo a celú takzvanú euroatlantickú a židovsko-kresťanskú civilizáciu, je to, že sme popreli existenciu objektívnej pravdy, prestali sme veriť na bezpodmienečnú platnosť určitých morálnych zásad a neveríme už ani na Božiu prozreteľnosť, na jeho pevnú ruku v riadení sveta a vesmíru. Zaumienili sme si, že je dôležitejšie byť s každým zadobre, ako hľadať pravdu a spravodlivosť, to Božie kráľovstvo, ktorého dvere sa nám pri poctivom a úpornom klopaní otvárajú už v tomto svete a živote.

Ako hovoria proroci, beda bude národu, ktorý tvrdí, že čierne je biele, biele je čierne a že úplne najlepšie je všetko dokonale pestrofarebné. Každý človek má svoje záujmy, svoje práva a svoju pravdu, a to platí aj na rodiny, národy, každé spoločenstvo a aj celý stále viac prepojený svet. Nemôžeme však kvôli rôznym revolučno-nerealistickým celosvetovým chiméram kašľať na krivdy a trápenia ani toho najposlednejšieho jednotlivca, toho najúbohejšieho národa a toho najutláčanejšieho spoločenstva.
Videli sme to na príklade Slovenska, kde sa tá najpôvodnejšia a najkresťanskejšia skupina ľudí spojila aj s čertom, aj s diablom, aj s liberálmi, aj s komunistami, aj s najbližším, aj najvzdialenejším zahraničím, len aby získala výhody pre seba a svojich najlepších a prominentných. Milí moji, ťažko môže existovať bezohľadnejší a nekresťanskejší vzťah k tej úbohej realite naokolo. Popieranie pravdy a prehliadanie a ponižovanie ľudí od nás priamo závislých nadobudlo a nadobúda obludné rozmery, a to nielen na Slovensku. Viera v pravdu tichých, ponižovaných, plačúcich a smädných po spravodlivosti sa vytráca nielen z kresťanstva, ale aj zo základov civilizácie budovanej na jeho princípoch. Spamätajme sa a aspoň sa snažme hovoriť každý pravdu svojmu bratovi, pretože katastrofy číhajú za každým rohom a v každom ľudskom spoločenstve.
Zabraňovať ľuďom nazývať veci pravými menami a považovať každú nepríjemnú pravdu za extrémizmus je nielen jedným z donebavolajúcich hriechov, ale je to jasný hriech proti Duchu Svätému, ktorý sa neodpúšťa ani v tomto veku, ani v budúcom. Nepomôžu nám nekvalifikované špekulácie o ekonómii, ekológii, sociológii a o tom, že všetko je dobré a treba byť milosrdný aj voči tým najhorším bezočivostiam, nespravodlivostiam, ba aj k úplným nezmyslom!
My kresťania nemáme byť v prvom rade odborníkmi, ale ľuďmi, ktorí šíria pravdu a dobrotu vo svojom najbližšom okolí a medzi ľuďmi, ktorí od nich závisia a ktorým môžu naozaj konkrétne pomôcť. To je naša úloha ako kresťanov, Slovákov i ako ľudí. Nebudujme vzdušné a nerealistické zámky, ale hovorme pravdu, pokiaľ vládzeme, a ak sa pritom spoľahneme na to, že v tomto svete existuje Božie riadenie a sila úprimnej modlitby, získame Božiu milosrdnú pomoc a zabránime najhorším katastrofám.
Ako správny katolík a dedič antického práva končím latinským výrazom „periculum in mora“, teda v meškaní, otáľaní a špekulovaní sa skrývajú lži, krivdy a nebezpečenstvá.

(Napísané 6. 3. 2016)
Vlado Gregor
::
Predchádzajúci príspevok autora:

1 komentár:

  1. Myslím, že rozumiem tomu pocitu zadosťučinenia - ale dnes to vyzerá na ďalší vládny zlepenec, ktorý Slovensku veľmi nepomôže. Rád by som sa mýlil.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.