- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. júna 2016

Nové babylonské pomätenie

15. 6. 2016
Referendum o zotrvaní či nezotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii sa blíži. Britskí voliči rozhodnú 23. júna. Teda už o niekoľko dní budeme poznať výsledok. Predpokladám, že v počte hlasov za a proti nebude veľký rozdiel. Súboj sa nateraz javí ako vyrovnaný.

16. 6. 2016
Mladý český politik a aktivista Pavel Horáček bol pred niekoľkými dňami prepadnutý a brutálne zbitý bandou násilníkov. Tento zlovestný čin zrejme súvisí s činnosťou Pavla Horáčka v prospech kresťanských hodnôt a ochrany života.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke internetového časopisu Duše a hvězdy: Místopředseda MKD byl přepaden a zbit.


17. 6. 2016
Významný francúzsky teológ a kazateľ, jezuita Henri Pinard de la Boullaye (1874–1958) povedal, že moderný svet nesie znaky druhého babylonského pomätenia, ktoré tentoraz siaha „až do najintímnejších záhybov sŕdc“. Súčasný duchovný zmätok má tie najsmutnejšie následky. Situácia je skľučujúca, šíri sa nové pohanstvo, požívačnejšie a bezbožnejšie, ako bolo staré – chce „bezohľadne laicizovať spoločnosť“ (IN: Ježiš a dejiny; slovenské vydanie 1944, preklad Jozef Mitošinka).

18. 6. 2016
Vôľa je dôležitá. A vôľa sa odvíja od ideálu. Čo človek hľadá, to nájde. Hľadá spravodlivosť alebo osobný prospech? Hľadá dobro alebo pohodlie? Hľadá večnú pravdu alebo únik pre ňou? Možno povedať: o všetkom sa rozhoduje v ľudskom srdci. Aj o svetonázore.
Skrátka, keď človek nechce veriť, keď nemá vôľu veriť, tak neuverí, aj keby mŕtvi vstali a prišli svedčiť; pretože má vôľu neveriť, a tak hľadá dôvody, spôsoby a výhovorky... Taký človek sa zvyčajne oháňa rozumom a vedou. Ale povedzme si: neraz sa nám predkladajú ako vedecké tie najnesúladnejšie tézy!
Kresťanstvo ponúka vznešený ideál, poukazuje na zmysel a cieľ, pre ktorý sa oplatí žiť i umrieť. Čo ponúka ateizmus? Ničotu.

19. 6. 2016
Dovolím si povedať, že je veľmi málo ľudí, ktorí sa k nevere dopracovali rozumovým uvažovaním. Nie, spravidla sú za tým morálne aspekty. Až potom sa hľadajú výhovorky a dodatočné zdôvodnenia. Takí ľudia sa chytajú každej slamky, každej nájdenej kostičky, len aby vymysleli a domysleli, že to nie Boh, ale evolúcia... Veru, keby to nebolo tragické, bolo by to smiešne.
Non serviam – nebudem slúžiť (Bohu). Tieto slová prvého padlého anjela sú heslom každého odpadlíka, či si to uvedomuje alebo nie.

20. 6. 2016
Zlodej kričí: chyťte zlodeja. Počúvam politikov. Takmer všetci kričia, že tí druhí (ostatní) sú zlodeji. Žeby kradli všetci?

21. 6. 2016
Naša (európska, západná) spoločnosť je tragicky atomizovaná, názorovo rozštiepená, hodnotovo neukotvená, dezorientovaná. Tragicky. Cestu von akosi nevidno.

22. 6. 2016
Vždy, keď sa stretnem s argumentáciou typu „sme predsa v 21. storočí“, otvára sa mi – obrazne povedané – nožík vo vrecku. Akoby bol človek dneška lepší a dokonalejší ako tí pred ním, akoby niečo iné potreboval, akoby jeho šťastie malo stáť na iných základoch – táto predstava neustáleho pokroku, spojená s pocitom nadradenosti či bohorovnosti, je nielen falošná, ale aj nebezpečná.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Pokrok a pád.
::

Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.