- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. júna 2016

Pokrok a pád

1. 6. 2016
Vysmievame sa zázrakom a pritom ich očakávame. Naučili sme sa nemilosrdne spochybňovať všetko, čo nás presahuje, a pritom tušíme, že pravda je väčšia ako naše mudrlantstvo. Myslíme si, že popretím Boha získame na význame. Spochybňovanie kresťanskej viery považujeme za prejav intelektuálnej zdatnosti, a potom nevieme, načo vlastne máme žiť a umrieť. Tak či onak: Každému sa stane podľa jeho viery!


2. 6. 2016
Giovanni Papini v knihe Život Krista, v pasáži o Kristovom umučení vyjadruje túto podnetnú myšlienku:
„Barbarský kráľ barbarského národa povedal najsilnejšie slovo, ktoré vôbec vyšlo z kresťanských úst pri spomienke na tú krv. Chlodovikovi čítali rozprávanie o umučení a divý kráľ plakal a slzil a keď sa už nemohol zdržať, chopil sa rukoväti meča a zakričal: "Och, keby som tam bol býval s mojimi Frankami! " Úprimné slovo, slovo vojaka a násilníka, ktoré odporuje slovu Kristovmu, povedanému v Olivovej záhrade, ale krásne v celej absurdnej kráse úprimnej a silnej lásky. Nestačí len plakať nad tým, ktorý dal slzy, ale treba bojovať. Bojovať proti všetkému, čo nás oddeľuje od Krista, bojovať proti všetkým nepriateľom Kristovým medzi nami.“

3. 6. 2016
Papini: „Neuveriteľne mysteriózna veštba tvrdí, že Kristus sa nevráti na zem, dokiaľ jeho národ nebude kresťanský. A Žid bude ďalej putovať po cestách sveta s mnohými kapsami, aby hrabal peniaze, splodené tridsiatimi striebornými Judášovými, až do toho dňa, keď počúvne tisícročné volanie Kristovo a prestane hrabať zlato, padajúce zo zadku satanovho...“ (G. Papini: Život Krista).

4. 6. 2016
Nové číslo časopisu VOX (9/2016) prinieslo niekoľko zaujímavých článkov. Hlavnou témou je mníštvo, rehoľný život, život zasvätenia. Príspevok o trapistoch poukazuje na rozpor medzi kresťanstvom a zmýšľaním tohto sveta. Vo svete sa vyzdvihuje zmena, výkon, úspech a zisk. Svätý Benedikt z Nursie, otec západného mníšstva, naopak vyzdvihuje stálosť, pravidelnosť, modlitbu a prácu. Šťastie sa nehľadá, šťastie treba budovať!

5. 6. 2016
V deviatom čísle Voxu nájdeme aj komentár Milana Glasera, SJ, o charaktere súčasnej sekularizovanej spoločnosti. Svet, v ktorom žijeme, sa vyznačuje záplavou možností, ponúk a pokušení. Je ťažké nepoblúdiť, správne sa rozhodnúť a odolať zvodom:
„Neschopnosť vnímať jednotlivé dejinné udalosti a ich celok očami viery je medzi nami kresťanmi, bohužiaľ, pomerne rozšírená.“
Pretláča sa akási optimistická verzia kresťanstva, akoby recept na spokojný život, pričom sa prehliada podstata, samotný prameň života a spásy, ako aj eschatologický rozmer kresťanskej viery. Autor píše:
„Áno, pokrok sveta je vskutku nezadržateľný, a preto nás doháňajú naše hriechy.“
Dôsledkom gnostickej viery v ľudskú moc je strach, faktická bezmocnosť a nezvládanie životnej reality.

6. 6. 2016
Súčasný názov našej verejnoprávnej mediálnej inštitúcie (RTVS) je nepekný a z jazykového hľadiska nevyhovujúci. Z prostredia Slovenskej národnej strany vzišla iniciatíva na zmenu. Mne osobne by sa pozdával názov Slovenská televízia a rozhlas – skratka STVR. No najlepšie by bolo vrátiť sa k pôvodným pomenovaniam: STV a SRO.

7. 6. 2016
Dočítal som sa, že do škôl sa dostáva brožúrka s názvom Európske občianstvo – Nárokujte si svoje právo! Má byť pomôckou pre učiteľov predmetu náuka o spoločnosti. Možno považovať za príznačné, že pohľad na ľudské práva, ktorý táto publikácia predostiera, je značne pokrivený. Ako inak, nechýba kapitola o „LGBTQI“ osobách ani protikresťanské výpady. Komu tak veľmi záleží na potláčaní normálnosti?!

8. 6. 2016
Vždy, keď sa v mene ľudského odstránilo božské, dopadlo to veľmi zle; niekoľko príkladov z histórie: Francúzska revolúcia, boľševický teror v Rusku, čínska kultúrna revolúcia, komunistická genocída vlastného národa v Kambodži...

9. 6. 2016
Denník Sme (vydanie z 9. 6. 2016, s. 10) napísal:
„Problémom je rakovina iracionality búrajúca našu spoločnosť, keď ľudia namiesto faktom, dôkazom a vede veria hocakému tajtrlíkovi, ktorý o nich predstiera záujem a sľubuje im hory aj doly.“
Je to pravda, ale iba polovičná. Žiada sa dodať, že keď ľudia zanechajú vieru v pravého Boha, stratia orientáciu a začnú veriť v hocičo. Práve to búra našu spoločnosť.

10. 6. 2016
Štátna moc by mala rázne zasahovať jednak proti asociálom, príživníkom a násilníkom, jednak proti arogantným zbohatlíkom, ktorí si myslia, že sú nad zákonom a môžu si všetko dovoliť.

11. 6. 2016
Predsedom Kresťanskodemokratického hnutia sa stal Alojz Hlina. Po svojom zvolení niekoľkokrát povedal, že chce KDH pretvoriť na modernú konzervatívnu stranu. Poviem úprimne, mne ten „moderný konzervativizmus“ akosi nevonia, pripomína mi, povedzme, studenú horúčosť alebo bezzásadovú zásadovosť, teda niečo nelogické, vnútorne protirečivé.

12. 6. 2016
Potrebujeme nedeľu. Potrebujeme ju ako deň voľna a zasvätenia. Kresťanskú nedeľu!

13. 6. 2016
Na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne chcú postaviť symbolický minaret. Má to byť, podľa organizátorov, „kreatívny prejav tolerancie a otvorenosti“. Bolo by azda vhodné priznať farbu a premenovať toto podujatie na festival politickej piesne.

14. 6. 2016
V Holandsku nedávno podstúpila eutanáziu mladá len dvadsaťročná žena. Dôvodom boli jej psychické problémy. Diabolský boj proti Bohu pokračuje. Niektorí tamojší „odborníci“ navrhujú, aby už deťom od dvanástich rokov bolo umožnené požiadať o ukončenie života.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Spoločnosť v kríze.
::

Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný16.6.16

    Dovoľte pár slov k Glosáru, kde je uvedených viacero problémov s ktorými sa stretávame v každodennom styku v dianí okolo nás. Sme k nim ľahostajní, podľa mňa z dôvodov, že nevieme veci pomôcť alebo netýka sa to bezprostredne nás, sme jednoducho imúnni. Som stará škola a zažil som podobne ako moji rovesníci kadečo. No takú ľudská závisť, nenávisť a nevraživosť aké je dnes nepamätám. Nehovoriac o tzv. demokracii (neexistuje tak ako proklamovaný socializmus, sú len nálepkou nahradenou anarchiou). Nič si nevážime, spoločenské vzťahy to sú pomaly anrchyzmi a nemá to nič spoločné so vzťahmi, aké by medzi ľuďmi mali byť. Súčasná politika to je na dávenie. Je pravda, že všetci politici majú za ušami, kradnú a klamú kde sa len dá, no také dokonca mediálne vystupovenie ako má Maťovič, ktorý iste nie bezdôvodne s opozičnou protinárodnou mafiou napadol Kaliňáka (jeden druhému si nemajä čo vyčítať) nemá obdobu. Navyše jeho neúctivé vyjadrenie na adresu premiéra Fica (nebudem hodnotiť schopnosti, prácu i postavenie premiéra) keď Maťoviť v Ta3 povedal, že premiérovi pomôže vysťahovať sa z bytu. To je vrchol, takémuto človekovi s nízkym Iq by nemali dať priestor ani v krčme 4. cenovej skupiny. Kedysi sa vravievalo, že komu česť, tomu česť pastierovi trúba! A to by si mali uvedomiť aj prozápadní majitelia médií, nie takýmito kauzami traumatizovať spoločnosť. Kde je nejaká úcta k drhému človekovi, k osobe?!Proste nenachádzam, slov. Hovoriť o láske k blížnemu, to by bola urážka všetkých slušných, duchaplných a inteligentných, navyše veriacich ľudí. To čo sa deje v mene mamonu to nemá obdoby. Potom sa divíme, že nie je záujem o niečom vážnom zmysluplnom si pohovoriť.
    Trocha som však odbočil od témy...Rád si vždy prečítam Glosár, ktorý charakterizujem (vrátane podobných vážnych spoločenských príspevkov) ako plač nad rozliatym mliekom. Prípad Fígeľ, KDH a Hlina, ako kresťan nemám chuť vôbec komentovať. Je to zámerná likvidácia veriacich a štátu ktorý má podľa štatistiky vyše 80 percent kresťanov. Milan Kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár.
      Myslím, že rozumiem vašim slovám, keď píšete, že takéto vážne úvahy sú ako plač nad rozliatym mliekom. Je v tom kus pravdy. Taká je realita. Mám však nádej, že takýto "plač" aspoň niekomu pomôže, aby sa poučil, aby nedošlo k rozlievaniu ďalšieho mlieka.
      Napokon, aj my sami neraz potrebujeme pomoc...

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.