- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. augusta 2016

Najhoršie je pokrytectvo

Vlado Gregor
Iste si nemôžeme zatvárať oči pred tým, že existujú aj protikresťanské a protislovenské médiá. Často však do nich píšu ľudia s dobrým úmyslom, ktorí si však podľa mňa nevedia ujasniť, čo vlastne chcú. 
V denníku Sme vyšiel nedávno rozhovor s aktívnym kňazom, ktorý nazýva všetkých, ktorí presne nespĺňajú jeho predstavy, čudákmi a karieristami. Je to priamo proti Kristovej výstrahe, že akou mierou meriame, takou aj nám namerajú, a akým súdom budeme súdiť, takým aj nás odsúdia.

Píšem toto zamyslenie na sviatok apoštola Jakuba, ktorého list vystríha pred hádkami, zlými jazykmi a hlavne pred pohŕdaním ľuďmi. Ľudí totiž nemôžeme chápať ako veci, ktoré pasujú alebo nepasujú do našej štruktúry a šablóny, ale ako nám rovnocenné osoby. Aj keď ich považujeme za zlých a nevhodných, Boh necháva svietiť slnko a padať dážď na nich, aj na nás. Môžu mi určití ľudia nevyhovovať, aj mne sa mnohé názory a články, ako aj ten vyššie spomenutý, nepáčia, ale vždy treba mať k ľuďom úctu a rešpekt, lebo ľudia nikdy nie sú veci.
Nie náhodou opakovane zdôrazňujem, že treba brať Kristove slová vážne a nesmieme sa prispôsobovať tomuto svetu či dokonca pohŕdať ľuďmi, ktorí v ňom žijú takisto ako my. Ak nám aj nevyhovujú naši vlastní a spoluveriaci, nemali by sme ich urážať ešte viac ako všetkých ostatných. Máme aj my svoje chyby a v každom väčšom spoločenstve sa iste nájdu aj čudáci a karieristi, ale my sa aj tak nemôžeme vzdať a začať sa riadiť predstavami sveta mimo nás, lebo takýmto spôsobom skončíme s hanbou na smetisku dejín.
Celé roky oslovujem aj ľudí s úplne opačnými názormi, ako mám ja, ale pritom si ich naozaj úprimne vážim. Nevážim si totiž len tých, ktorí si iné myslia a iné hovoria a píšu. To je to úmyselné pokrytectvo, ktoré Ježiš najtvrdšie odsúdil, i keď vedel chápať a odpustiť aj tým, ktorí ho zabili, pretože oni naozaj nevedeli, čo činia. Je aj teraz veľa ľudí, ktorí si neuvedomujú zlo, ktoré zapríčiňujú, ale je aj mnoho tých, ktorí aspoň tušia, že robia zle, ale napriek tomu v tom pokračujú. Modlime sa za nich a verme v Božiu pomoc, ktorá sa nám nakoniec osvedčila aj v tom najhoršom a dala nám poučenia aj pre tie najťažšie a najbezvýchodiskovejšie situácie.
Nepodceňujme zlo, ale uvedomujme si, že zlo je tu nevyhnutne. Úprimne a bez pokryteckých kľučiek a pohŕdavého paušalizovania hľadajme možné cesty porozumenia a odpustenia aj voči tým, ktorí sa nám zdajú byť úplnými čudákmi a nenapraviteľnými karieristami.
APAGE SATANAS!
Vlado Gregor

Rozhovor s autorom: Pasia z hľadania pravdy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.