- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. októbra 2016

Svedectvo o martýriu

Miloš Doležal: Krok do tmavé noci
Praha, Nezávislý podmelechovský spolek, 2015, 672 strán

Příběhy faráře Josefa Toufara, jeho vrahů a číhošťského zázraku se správami archeologa, antropologa a soudního lékaře o exhumaci a identifikaci těla P. Josefa Toufara

Kniha českého básnika, publicistu a rozhlasového redaktora, ktorý sa životu a pôsobeniu komunistami umučeného kňaza Josefa Toufara, ktorý zomrel na priame dôsledky mučenia 25. februára 1950, venuje od roku 1990 a usiluje sa s ním oboznamovať aj širokú verejnosť.

Toto dielo nadväzuje na autorovu predchádzajúcu knihu venovanú tejto kňazskej osobnosti, vydanú v roku 2012 (Jako bychom dnes zemřít měli). Podrobne odhaľuje nové poznatky získané z mnohých prameňov i svedectiev pamätníkov i rodinných príslušníkov Josefa Toufara. Tiež popisuje proces exhumácie jeho telesných pozostatkov, zakopaných na cintoríne v Prahe Ďábliciach, ktoré boli následne slávnostne uložené v kostole v Číhošti; následne bol začatý proces blahorečenia Josefa Toufara.
Kniha odhaľuje aj portréty tých, ktorí sa priamo podieľali na protináboženskom boji, ktorí zinscenovali proces a za mučenícku smrť kňaza nesú priamu zodpovednosť. Knihu vhodne dopĺňajú stovky fotografií a kópií dokumentov, ktoré sú svedectvom o živote kňaza aj o dobe a miestach, kde žil, kde kňazsky pôsobil a za vieru aj zomrel. 
Ľudovít Košík
::
Odporúčané:
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Karol Dučák22.10.16

    Som presvedčený, že Josef Toufar bude raz svätorečený.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.