- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. marca 2017

Rakúska Katolícka cirkev relatívne stabilná

Karol Dučák
Početný stav Katolíckej cirkvi v Rakúsku je dlhodobo pomerne stabilný a vykazuje relatívne malý pokles. Potvrdzujú to aj predbežné štatistické údaje. 
K 31. decembru 2016 mala Katolícka cirkev v Rakúsku 5,16 milióna veriacich, kým rok predtým ich bolo ešte 5,21 milióna. To zodpovedá poklesu o 0,99 percenta. Počet vystúpení z Katolíckej cirkvi sa v roku 2016 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil. V roku 2016 vystúpilo z Cirkvi v celom Rakúsku 54.886 veriacich (oproti počtu 56.599 v roku 2015) a do Katolíckej cirkvi vstúpilo 5.265 veriacich (4.995 v roku 2015), ktorí sa do Katolíckej cirkvi buď vrátili po predchádzajúcom vystúpení, alebo do Cirkvi vstúpili ako noví členovia.

V diecéze St. Pölten naopak počet vystúpení z Katolíckej cirkvi v roku 2016  v porovnaní s predchádzajúcim rokom nepatrne vzrástol. Kým v roku 2015 vystúpilo v tejto diecéze z Cirkvi 4.819 katolíkov, v roku 2016 bolo zaznamenaných 4.846 odchodov. Napriek tomu sú však katolíci aj naďalej majoritnou konfesiou a s počtom 501.221 veriacich tvoria 70 percent všetkých obyvateľov tejto diecézy. Pritom vlani bolo v diecéze 506.415 katolíkov, ktorí tvorili 71 percent obyvateľov diecézy. K úbytku katolíkov prispela okrem vystúpení z Katolíckej cirkvi aj klesajúca pôrodnosť a tiež fakt, že sa z diecézy viac ľudí vysťahovalo, ako sa do nej prisťahovalo. Úmrtnosť v diecéze prevyšuje pôrodnosť. V minulom roku tu zomrelo 5.137 veriacich, zaznamenaných však bolo iba 4.371 krstov.
V roku 2016 pribudlo do Cirkvi v diecéze St. Pôlten 352 veriacich (v roku 2015 o niečo viac: 366). Boli to ľudia, ktorí sa do Katolíckej cirkvi buď vrátili, alebo konvertovali z iných konfesií. Tridsiati štyria ľudia svoje vystúpenie z Cirkvi v priebehu troch mesiacov odvolali (rok predtým tak učinilo 39 veriacich).
Tieto čísla však nie sú definitívne a presné konečné počty budú známe až po určitej dobe.
Karol Dučák

Zdroj: Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 15. Jänner 2017. Nr. 3, s. 3.
::

3 komentáre:

  1. Z hľadiska kresťanskej viery považujem situáciu v nemecky hovoriacich krajinách za veľmi vážnu, krízovú.
    Svedčí o tom aj nedávno publikovaný rozhovor s názvom V Nemecku sa už nikto nespovedá.
    Už ten názov je príznačný...
    https://www.postoj.sk/21463/v-nemecku-sa-uz-nikto-nespoveda

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný2.3.17

    Myslím si, že netreba chodiť ani do Nemecky hovoriacich krajín. Jednoducho je nastavený proces rozkladu a to nie sú pravdepodobne len vonkajšie faktory. Pokračovanie sekularizácie je veľmi rýchle, a namiesto jej liečenia prostriedkami a metódami, ktorými sa Cirkev po dve tisícročia budovala a žila jej proces urýchľuje. Navyše situácia vo svete sa nezlepšuje. "po ovocí ich poznáte" pribúdajú problémy takmer neriešiteľné. Imigrácia, nepokoje, nezhody v rodinách, v spoločenstvách, krajinách, všade kde to vždy fungovalo pribúda problémov, to nie je len ekológia, ak sa nevrátime k osvedčeným prostriedkom, ako sme to včera mohli počuť, modlitba, pôst, almužna, od prázdnych rečí k bohatým skutkom lásky. "Ak nebudete konať pokánie všetci podobne zahyniete." Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým sa dá súhlasiť. Ale situácia na Slovensku je nateraz predsa len lepšia. Pravdaže, otázkou je, či ide len o časový posun, oneskorenie vo „vývoji“, alebo či Slováci naozaj prejavia väčšiu vieru a vernosť dedičstvu otcov.
      Bude Slovensko jedným z ostrovov nádeje, alebo sa dá strhnúť do priepasti?

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.