- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. mája 2017

Nepríjemné hryzenie

Milan Kupecký
(Humoreska)
Odvtedy, čo som sa zaregistroval ako podnikateľ a neplatím dane, pociťujem večer čo večer, keď idem spať, akési hryzenie. Čo to len môže byť?
Pokúšam sa prísť na to vylučovacou metódou. Pes to nie je! Pes je predsa ako kniha, najväčší priateľ človeka. A napokon, kde by sa aj vzal, hoci dnes žijeme život pod psa. Pri takých vysokých poplatkoch za všeličo, aké nám dala do vienka naša vláda, by som radšej štekal sám. Čo ma to teda hryzie?
Preboha, že by to bolo to malé cirkusové zvieratko? Blcha? Nie, ani nápad! Veď čistota je u mňa minimálne pol života a okrem zmetáka  si dám vždy zo dve-tri metličky, nuž čože, veď aj alkohol je metla ľudstva. Pritom, čo sa týka tej čistoty, úspešne periem aj špinavé peniaze.

Ďalšie, čo mi prišlo na um v rámci mojich obáv: či to nie je zub času. No vzápätí som si uvedomil, že ten sa prejavuje celkom odlišne v porovnaní s mojimi pocitmi. Človek ošedivie, v lepšom prípade oplešivie tak, že mu nemožno ani vlas na hlave skriviť.
To hryzenie, ktoré pociťujem, nie je podobné ani hryzeniu hmyzu, napríklad priadky morušovej, keď si pochutnáva, ako bezdomovec na zvyškoch jedla, na malinovom liste. Je to inakší pocit – ako keď človek robí niečo proti svojej vôli, ako pred parlamentnými voľbami. Nielen proti svojej vôli, ale i presvedčeniu... prípadne egoisticky iba vo svoj prospech. Lenže, kto už dnes koná inak?
Čo to len môže byť? Dumám ďalej. Čo takto svojvoľne nahlodáva môj pokoj a moje zdravie?
Aha, už to mám! Ja hlupák. Už mi to nemyslí ako niektorým politikom vo vláde či v parlamente. Veď je to svedomie! Práve to, čo mnohým z nich chýba.
A čo teraz? Budem asi musieť navštíviť lekára, hoci naše zdravotníctvo je možno viac choré ako ja. Ale akého? Obvodného? Ten mi tak, pre úsporné opatrenia, predpíše nanajvýš acylpyrín. A budem sa počas nočnej mory potiť ešte viac ako doteraz.
Pôjdem k špecialistovi, hoci mu budem musieť dať za posledné úspory zo sociálnej podpory úplatok, vlastne všimné. Lenže k akému? K psychiatrovi? Nie! K chirurgovi? Nie, nemám predsa zlomené srdce...
Pôjdem k dentistovi. Aby ma  svedomie nehrýzlo, dám si vyhotoviť umelý chrup. A basta.
::
Prečítajte si:

2 komentáre:

  1. Anonymný27.5.17

    Choď do kostola, vyspovedaj sa a rob pokánie - prestaň byť kapitalistom a vykorisťovať svojich zamestnancov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný2.6.17

    Vtipné...som dôchodca...autor humorsky milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.