- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. júla 2017

Slovo na nedeľu (78)

Približovali sa k nemu všetci mýtnici a hriešnici a počúvali ho.
(Lk 15, 1)
Ježiš vedel úžasne kázať. Dnes by sme povedali: jeho komunikačné zručnosti boli na veľmi vysokej úrovni. Ovládal verbálnu aj neverbálnu komunikáciu. Vedel zaujať. Prítomní, ktorí ho počúvali, doslova hltali každé Jeho slovo. Nenudil. Nerozprával frázy. Jeho slová boli prívetivé a porozumel im každý. Bez rozdielu vzdelania.
Aký rozdiel medzi Jeho slovami a slovami niektorých ľudí, ktorí svoj prejav zahlcujú cudzími slovami, frázami, táraním a prázdnymi sľubmi! Ježišova reč bola jasná, hovoril v podobenstvách, využíval metafory. Svoje podobenstvá dokázal vysvetliť, aby každý pochopil ich význam.

Ježiš kázal najmä v prírode, na širokých priestranstvách. A zaujímavý fakt – počúvali ho najmä tí, ktorými druhí pohŕdali. Mýtnici (vyberači daní) a hriešnici. Určite boli medzi nimi aj skazení ľudia, zlodeji, bitkári, ľahké ženy... Verím, že práve oni pochopili význam Jeho slov a najmä Pánovu úlohu: zachrániť všetkých hriešnikov. Ukázať im cestu, ktorá ich privedie do Jeho Kráľovstva.
Človek, ktorý si uvedomil svoje hriechy, pochopil, že tento mladý muž je pre neho záchranou. Vyvedie ho z doterajšieho zhýralého života. Ježiš hriešnikov neodcudzoval. Ale dal im nádej a do ich srdca zasial semienko nádeje. Takej nádeje, ktorá im umožnila vykvitnúť a vojsť do Pánovho náručia.
Ježiš nám všetkým, hriešnym, dáva veľkorysú nádej: „Tak bude aj v nebi väčšia radosť nad jedným hriešnikom, ktorý robí pokánie, ako nad deväťdesiatimi deviatimi spravodlivými, ktorí pokánie nepotrebujú“ (Lk 15, 7).
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (77)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

11 komentárov:

  1. Anonymný31.7.17

    "Ježiš vedel úžasne kázať." A možno mu aj zatlieskali, ako niektorým naším politikom, ktorí nasľubujú aj to čo nemôžu splniť. Máte nejaký dôkaz, že ktosi získal večný život, či je to len o tej nádeji?
    http://www.seniorklub.sk/showthread.php?t=481

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vy máte nejaký dôkaz, že nádej veriacich je planá?

      Odstrániť
  2. Anonymný31.7.17

    Určite, z pohľadu psychiky, je nádej pozitívnejšia ako skepsa, aj keď je navidomoči nereálna, nesplniteľná. Ale čosi to hovorí o mentálnom stave takéhoto veriaceho.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako sa hovorí: Kto chce kam, pomôžme mu tam.
      Alebo: Každému sa stane podľa jeho viery.

      Odstrániť
  3. Anonymný1.8.17

    "Každému sa stane podľa jeho viery." Svet beží podľa reálnych pravidiel, prírodných zákonov. Nie náboženskej či inej viery, aj náš život.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď čítam mudrovanie takého ateistického špekulanta, hovorím si, že on predsa nemôže byť produktom náhody, resp. slepých prírodných síl, nemohol sa len tak mimovoľne vyvinúť z opice (z ryby, hmyzu, baktérie)... Alebo ide o chybu systému?

      To už poctivejší v myslení bol Kirillov (z Dostojevského románu Diablom posadnutí). Prišiel na to, že Boh musí byť, lebo ho potrebujeme – ale aj tak vieru v neho odmietol... Doviedlo ho to k samovražde.

      Odstrániť
  4. Anonymný1.8.17

    Tvorivá sila vesmíru by v podstate mohla byť. Ale na čo sú náboženstvá, postavené na domnienkach, klamstve a podvode? Že by nedostatok náboženskej viery viedol k samovražde, to sa deje ozaj len v románoch.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tvorivá sila vesmíru. Interesantné! Dôkaz ako hrom!

      Pred chvíľou som videl na ulici auto. Začínam mať podozrenie, že ho nevytvoril človek, ale tvorivá sila automobilového priemyslu.

      Odstrániť
  5. Anonymný2.8.17

    Dúfam, že uznávate kauzalitu, ale prečo ju personifikovať. Ani vietor nevytvoril človek. O tom sú náboženstvá, fabulovať, vymýšľať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie ste vo veciach viery ľahostajný. To vás možno zachráni.
      Skúste sa pomodliť: za seba i za mňa, za tvorcov i čitateľov PriestorNetu.

      Všetko dobré želám...

      Odstrániť
  6. Anonymný2.8.17

    Nič nás nezachráni, všetci definitívne zanikneme. To ostatné sú ilúzie.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.