- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. decembra 2017

Slovo na nedeľu (98)

Pán, Boh, mi dal jazyk učeníka, aby som vedel milým slovom posilniť unaveného. Každé ráno prebúdza môj sluch, aby som počúval ako učeník.
(Iz 50, 4)
Dobré slovo je vzácnejšie ako nejaký poklad. Dobré, milé a prívetivé vety dokážu pohnúť človekom viac, ako by sme si mysleli. Skutočne, slovo má obrovskú moc. Vie aj zraniť. Vie aj pomôcť, potešiť. Slovom môžeme v človeku zapáliť iskierku lásky a nádeje.
Čo môžeme očakávať od toho, kto nedokáže povedať žiadne milé slová? V prítomnosti takej osoby sa cítime zle, najradšej by sme od nej zutekali.

Ľudia, ktorí nevedia povedať svojmu blížnemu niekoľko pekných viet, nemajú dobré srdce ani dušu. Sú zatrpknutí, niekedy bezcitní. Ich povaha je ľadová, nepriateľská. Naopak, človek, ktorý nešetrí dobrým slovom, býva vyhľadávaným spoločníkom. Je obdarený množstvom priateľov, ktorí sa v jeho prítomnosti cítia bezstarostne, uvoľnene, priateľsky.
Pán Boh odmení všetkých, ktorí dokážu milým slovom potešiť každého, s kým sa stretnú. Nášmu Pánovi sa páčia slová, ktoré vyčaria na tvári úsmev a posilnia unaveného.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (97)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný17.12.17

    Mám skúsenosť, že ľudia radšej prijmajú príjemné aj keď nepravdivé informácie, ako pravdivé ale nepríjemné. Nie je to vážna dilema? Ja som za pravdivé informácie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dôležité je, aby sa pravda neoddeľovala od dobra.
      Pravda bez dobra (lásky) je tvrdá, môže ublížiť. Láska bez pravdy je falošná, tiež môže ublížiť.

      Odstrániť
  2. Anonymný18.12.17

    Spájanie pravdy s dobrom, či zlom, je zaujímavá téma a navádza k zamlčovaniu pravdy práve z týchto dôvodov. Človek by mal byť dostatočne pripravený, psychicky dostatočne silný na to, aby uniesol pravdivú informáciu, aj keď nepríjemnú.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.