- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. februára 2018

Listujeme v Kirche bunt

Od roku 2017 majú írski katolíci Rímsky misál už aj v rodnom jazyku. Hoci je írčina prvým úradným jazykom v Írsku, ovláda ho len menšina írskeho obyvateľstva. Väčšina používa angličtinu ako následok stáročného koloniálneho panstva Angličanov v Írsku. Od prvej adventnej nedele roku 2017 sa teda An Leabhar Aifrinn Romhanah (Rímsky misál) môže používať v diecézach krajiny.

::
Ako nedávno povedala iracká dominikánka a lekárka Sr. Larsa Khazmeeová v rozhovore pre časopis Kirche bunt, irackí kresťania sa chcú do Iraku vrátiť. Potrebujú však podporu Európanov modlitbou a materiálnou pomocou. Iracká dominikánka pracuje ako lekárka nemocnice v Erbile, hlavnom meste autonómneho regiónu Kurdistan v severnom Iraku. Zároveň pracuje aj pre pápežskú nadáciu ACN, známu skôr ako Kirche in Not (Cirkev v núdzi). Podľa tejto organizácie sa už do svojho pôvodného domova vrátilo asi 30 % utečencov, ktorých vyhnala z vlasti hrôzovláda islamskej teroristickej organizácie IS. Ešte v roku 2005 žilo v Iraku okolo 1,5 milióna kresťanov. Presné údaje o ich počte v súčasnosti nie sú známe. Pesimistické odhady hovoria o počte zhruba 200 tisíc, optimistické o 530 tisícoch irackých kresťanov. Navrátilcov však postupne pribúda.
::
Každý katolík zaiste pozná aspoň niekoľko adventných a vianočných piesní. Sotva má však niekto prehľad o celkovom počte týchto piesní na celom svete. Len dolnorakúsky Volksliedarchiv (Archív ľudových piesní) v St. Pöltene má v svojich hudobných zbierkach uložených vyše 5 000 adventných a vianočných piesní. Viac informácií nájde prípadný záujemca na: noe.gv.at.
::
Celkovo 85 000 rakúskych trojkráľových koledníkov, známych pod označením Sternsinger, skončilo 7. 1. 2018 svoju činnosť medzi veriacimi. Zatiaľ nie je známa suma, ktorú vyzbierali, poznáme však údaje z minuloročnej doposiaľ rekordnej zbierky, ktorá sa skončila v januári roku 2017. V minuloročnej zbierke sa v diecéze St. Pölten vyzbieralo 1 551 394 eur, v celom Rakúsku 17 097 252 eur. Tohtoročná zbierka má podporiť päťsto Sternsinger projektov v dvadsiatich krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky. Majú pomôcť zabezpečiť vzdelávanie pre deti z ulice, potraviny a čistú pitnú vodu pre roľnícke rodiny, obranu ľudských práv domorodého obyvateľstva, ktoré je vyháňané zo svojich domovov a vyvražďované. Každý Sternsingerprojekt pomáha zmierňovať biedu a bezprávie v chudobných oblastiach Juhu.
::
Najväčší adventný veniec na svete urobili pred Vianocami vo švajčiarskom Mosnangu. Tristo dobrovoľníkov zhotovilo veniec s obvodom 400 metrov a priemerom 120 metrov.
::
Stalo sa už v Rakúsku realitou, že v dôsledku nedostatku vlastných kňazov sa farármi mnohých farností stávajú cudzinci, ktorí neraz pochádzajú aj z ďalekých krajín Afriky a Ázie. Jedným z nich je Nigérijčan Sabinus Iweadighi, ktorý v St. Pöltene spravuje farnosti Pottenbrunn a Wagram. Tento africký farár bol nedávno vyznamenaný Strieborným čestným odznakom za zásluhy o Rakúsku republiku.Okrem svojej pastoračnej činnosti medzi rakúskymi veriacimi totiž s veľkým nasadením organizuje aj projekty pomoci vo svojej vlasti, Nigérii, je prezidentom združenia nigérijských kňazov a rehoľníkov v Rakúsku, a vyznamenal sa aj svojimi integračnými aktivitami, ktoré vedecky spracováva.
::
Počet krstov dospelých v Rakúsku v roku 2017 výrazne stúpol oproti predchádzajúcim rokom. Podľa údajov Koordinačného centra pre katechumenát a azyl Rakúskej biskupskej konferencie bolo vlani v Rakúsku pokrstených 750 dospelých. Z nich 75 % boli bývalí moslimovia, ktorí konvertovali na katolícku vieru. V roku 2014 zaznamenali 305, v roku 2016 už 322 a v roku 2016 bolo 433 krstov dospelých. Ako uvádza Friederike Dostalová, vedúca Koordinačného centra, najviac sa o vysoký počet krstov dospelých zaslúžili moslimovia, ktorí prišli do krajiny počas náporu utečencov v nedávnej dobe, krstiť sa však dávajú aj moslimovia, ktorí žijú v Rakúsku už dlhšiu dobu.
::
Prenasledovanie kresťanov vo svete má stúpajúcu tendenciu. Ako vyplýva z údajov medzinárodnej organizácie Open Doors, v 50 krajinách s najhorším prenasledovaním kresťanov žije okolo 4,8 miliardy obyvateľov. Najnebezpečnejšou krajinou pre kresťanov je od roku 2002 Severná Kórea. Podľa Open Doorsu bolo do 70 000 kresťanov držaných v trestaneckých táboroch a okolo 300 tisíc kresťanov musí vyznávať svoju vieru tajne. Na druhom a treťom mieste zoznamu krajín najnebezpečnejších pre kresťanov sú Afganistan a Somálsko. Ďalšími krajinami, v ktorých sú kresťania terorizovaní, sú: Sudán, Pakistan, Eritrea, Líbya, Irak, Jemen a Irán. Celkove je v 50 pre kresťanov najnebezpečnejších krajinách vystavených prenasledovaniu viac ako 215 miliónov obyvateľov.

Vybral: Karol Dučák

Zdroje:
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 17. Dezember 2017. Nr. 51.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 24. Dezember 2017. Nr. 52.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 7. Jänner 2018. Nr. 1.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 21. Jänner 2018. Nr. 3.

2 komentáre:

  1. Ďakujem autorovi za informácie z blízkeho i vzdialeného zahraničia (preklady z nemčiny), ktorými obohacuje tieto stránky a rozširuje náš obzor.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák5.2.18

      Ja ďakujem za povzbudivé slová.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.