- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. februára 2018

Slovo na nedeľu (107)

Oslavujte Pána, lebo je dobrý, lebo jeho milosrdenstvo trvá naveky.
(Ž 118, 1)
Človek má svojich obľúbencov, ktorých si váži a ctí. Niekto si obľúbi významného športovca, mladí ľudia sa vidia v niektorom spevákovi, hercovi a oslavujú jeho úspechy. Ďalší uznáva významného spisovateľa, filozofa alebo aktivistu za zlepšenie životného prostredia, za zachovanie a rozšírenie demokracie.
Netreba sa nad tým pozastavovať. Je to prirodzené a v mnohom aj prospešné. Náš obľúbenec je nám vzorom a s radosťou počúvame všetky dobré správy, ktoré sa o dotyčnom dozvieme.

Ktorí z nás si za svojho obľúbenca zvolia Pána Boha? Viem, je to trochu nadnesená otázka, na ktorú nie je ľahká odpoveď. Na Boha akosi zabúdame a oslovujeme Ho svojimi prosbami iba v tých chvíľach, keď niečo od Neho žiadame. A potom mu vytýkame a sťažujeme sa. Nie sme spokojní sami so sebou. Chceli by sme všetko. Najlepšie ihneď. A keď sa nám to podarí, zabudneme na jednu „maličkosť“ – poďakovať sa.
Skutočne, zabúdame na poďakovanie a všetko splnené považujeme za samozrejmé. Akosi nám nezvýši čas, aby sme Boha oslovovali aj vtedy, keď nám nič nechýba, keď sme mimoriadne spokojní. Zabudneme Ho osláviť – vysloviť mu vďaku za všetky dobrodenia, ktoré nám preukázal. Neuvedomujme si, že Pán je dobrý a jeho milosrdenstvo sa nikdy, nikdy nevyčerpá. Nikdy sa neskončí, nezanikne. Pretože Boh má milosrdenstvo vo svojom srdci, ktoré sa môže vyliať na každého z nás. Boh chce vidieť, že Ho máme radi. Boh chce spoznať našu lásku k nemu. Presne tak, ako my túžime po Bohu, Boh túži po nás!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (106)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný25.2.18

    Ako niekto môže povedať, že miluje akéhosi hypotetického pánaboha? Takýto človek sa tým, akoby chválil.Ja to považujem za nehoráznu lož.
    Ten návod na oslavovanie, musel vymyslieť nejaký ješitný človek, prahnúci po uznaní a svojej oslave.
    A tie božie atribúty, myšlienky, želania máte odkiaľ? Boli vám, tak ako hovoríte, zjavené

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. „Boží hnev z neba sa zjavuje proti každej bezbožnosti a neprávosti ľudí, ktorí neprávosťou prekážajú pravde. Je im predsa zjavné, čo možno o Bohu vedieť; Boh im to zjavil. Veď to, čo je v ňom neviditeľné – jeho večnú moc a božstvo – možno od stvorenia sveta rozumom poznávať zo stvorených vecí; takže nemajú výhovorky.“
      (Rim 1, 18–20)

      Odstrániť
    2. Anonymný26.2.18

      Takýmito vyhrážkami sa Pavol neraz snažil zastrašiť prvotných kresťanov, aby nepochybovali o rôznych banalitách a výmysloch, ktoré hlásal, ale považovali ich za pravdivé. Je to bežný spôsob strašenia veriacich aj v súčasnostnosti

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.