- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. februára 2018

Zajtra

Robert Hakala
Veľmi rád chodím na kresťanské slávnosti, pretože viem, že kazateľom bude kňaz, ktorý sa na svoju „úlohu“ dobre pripraví, a tak môžem očakávať, že si vypočujem zaujímavé a inšpirujúce slová. Veľkou slávnosťou sú primičné sväté omše. Ak je v blízkom (i vzdialenom) okolí takáto možnosť, nevynechám ju a s radosťou a napätím očakávam slová kazateľa, ktorým obyčajne býva niektorý z učiteľov teologickej fakulty, prípadne vyššie postavený kňaz.
Jedna primičná omša, ktorú som navštívil pred niekoľkými rokmi, mi zvlášť utkvela v pamäti a veľmi (naozaj veľmi) často na ňu spomínam, hlavne na jednu myšlienku tam vyslovenú. Kazateľ začal rozprávať príbeh troch kamarátov, ktorí radi chodili do prírody a objavovali nové miesta. Raz pri takejto „túlačke“ prišli pred jednu chatu a nad vchodom do hostinca bol nápis: Zajtra dávame zadarmo. Úžasné, povedali si kamaráti, zajtra sa nám sem oplatí znovu prísť, najeme sa a napijeme do sýtosti a – zadarmo!

Tak sa aj stalo. Na druhý deň nedočkaví prídu do hostinca, naobjednávajú si jedlá a nápoje, jednoducho trávia úžasný deň... Keď už nevládali a čas pokročil, vstali od stola a zberali sa na odchod. „A platiť bude kto?“ ozval sa prísny hlas spoza pultu. Zarazili sa, ale ešte pokojne odvetili: „Veď dávate zadarmo!“
„Zadarmo? To nemyslíte vážne!“ so smiechom odpovedal hostinský. Kamaráti sa nedali a v pokoji hovoria: „Máte to predsa napísané nad dverami!“
„Naozaj? A ako to, že ja o tom neviem?“
„Poďte sa pozrieť,“ odpovedali.
Vyšli aj s hostinským von a tam prečítali: Zajtra dávame zadarmo.
„Vidíte, máme pravdu,“ nedali sa kamaráti, „za – dar – mo,“ prízvukovali.
„Samozrejme,“ odpovedal im hostinský, „ale zajtra, rozumiete – zajtra!“

Kňaz na chvíľu prerušil svoju kázeň a potom povedal pravdivú, jednoduchú vetu: Zajtra znamená nikdy. Preto ak sa rozhodnete niečo urobiť, musíte to urobiť hneď. Nie zajtra. Ak chceš prestať fajčiť, pokračoval kňaz, musíš to urobiť hneď a nie si povedať – od zajtra prestávam fajčiť. Ak chceš začať športovať – hneď a nie od zajtra. A nakoniec svoju kázeň zakončil slovami:  Ak chceš svoj život zmeniť a nasledovať Pána, musíš to urobiť hneď a nie od zajtra. Pretože – naozaj – zajtra znamená nikdy.
Jednoduché, ale geniálne pravdivé. Ak chceš zmeniť svoj život... urob to hneď... naozaj, hneď, nečakaj do zajtra... zajtra znamená... ale to sa už opakujem.

Robert Hakala
::
Z tvorby autora:
::

Ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný7.2.18

    Niečo podobné ponúkajú aj náboženstvá - po smrti, po smrti milí veriaci.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.