- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. marca 2018

Svedectvo písané životom


Štefan Wolf: Vrchárske drámy
V rokoch 2016–17 vyšla trilógia knižných publikácií Štefana Wolfa Vrchárske drámy:
I. diel: Druhá svetová vojna a počiatky boľševizmu na Štáloch
II. diel: Kolektivizácia Štálov (1949–1973)
III. diel: Prenasledovanie náboženstva

časťou mesta Nová Baňa sú aj jej kopanice – štále, na ktorých prežívali pokojne svoj život mnohé generácie roľníkov, ktorí žili z výsledkov svojej práce a darov prírody a delili sa aj s inými. V jednej z osád, v osade Slameníkovci, prežil celý svoj život i autor knižnej trilógie Štefan Wolf. Predstavuje sa ako katolík, sedliak a popritom aj spisovateľ a básnik. Opisuje ťažký život obyvateľov týchto novobanských štálov počas dvadsiateho storočia, od rokov druhej svetovej vojny až po súčasnosť. Svoje diela adresuje predovšetkým obyvateľom štálov i mesta a ich potomkom: „Nech utrpenie doby poznajú.“

Na tomto utrpení možno priblížiť aj utrpenie mnohých obyvateľov Slovenska počas rokov 1948–1989, keď vládnuca moc likvidovala všetky zabehnuté spôsoby života v krajine a oberala občanov o základné ľudské práva a slobody a hodnoty, ktoré vytvorili celé generácie. Najťažšie dôsledky si  odnášali kresťania, roľníci, remeselníci, ale aj učitelia, podnikatelia, politici... Mnohí skončili na dlhé roky vo väzniciach, niektorí prišli aj o život, iní trpeli celé desaťročia fyzicky a psychicky z tlaku, ktorý na nich vládnuci režim cez jeho prisluhovačov vytváral.
Mnohí odišli z tohto sveta skorej, než sa politický režim v roku 1989 zmenil, mnohé krivdy už nebolo možné napraviť. Sľubovaný blahobyt neprišiel, ale prišla bieda, ktorá negatívne ovplyvňuje aj súčasnosť... Pritom akoby o tieto svedectvá nebol záujem nielen zo strany predstaviteľov súčasnej moci, ale ani verejnosti.
Len niektorí hrdinovia dokážu nájsť silu a odvahu, aby sa so svojím svedectvom o ťažkých rokoch života, perzekúcií, prenasledovania a okradnutia o hodnoty dokázali podeliť s inými. Zachytiť ich ako doklad o dobe a dať ich do rúk aspoň najbližším, prípadne širšej verejnosti.
Štefanovi Wolfovi sa to aj vďaka jeho talentu podarilo. Jeho dielo má záber oveľa širší, než rámec Novej Bane a jej okolia, pretože celá krajina trpela podobne a z tohto utrpenia sa len ťažko spamätáva, akoby ani v súčasnosti nešlo o odstránenie nespravodlivosti, ale pribúdajú problémy nové. Aby sme mohli pracovať na prosperujúcej prítomnosti, treba nám najprv odstrániť krivdy minulosti – a preto je ich potrebné predovšetkým poznať. Takéto čítanie by bolo vhodné najmä pre študentov stredných škôl, aby mali možnosť si uvedomiť, čím je zaplatený relatívny blahobyt a ich bezstarostnosť v súčasnosti.
Každý diel trilógie je zaujímavým čítaním, pretože opisuje osudy ľudí autorovi známych, ktorí veľa trpeli. V prvom diele sa sústreďuje na utrpenie počas II. svetovej vojny, predovšetkým jej konca. V druhom približuje to, že roľníkom, ktorí stáročia vlastnili pôdu ako zdroj obživy pre svoje rodiny a ťažko a zodpovedne na nej pracovali, im bola násilím nespravodlivo odnímaná a ak sa spierali, čo bolo prirodzené, museli odvádzať viac kontingentov než boli schopní dopestovať a boli nútení zapojiť sa do kolektivizácie. Boj proti statočným roľníkom viedli ľudia pochybnej morálky i odbornosti. V treťom diele autor približuje protináboženský boj a konkrétne opisuje skrývanie sa dvoch kňazov lazaristov, Ľudovíta Orješka a Rudolfa Púchovského, na lazoch pri Novej Bani, ktorí unikali pred prenasledovaním, ich zadržanie i osudy tých, ktorí ich skrývali, ich hrdinstvo vedúce k mučeníctvu.
Trilógia má asi 300 strán textu, doplneného čiernobielymi fotografiami z archívu autora i iných archívov, je vydaná v brožovanej väzbe. Prvý diel má aj farebnú obrazovú prílohu, všetky v krátkosti predstavujú autora knihy a sú doplnené epilógom historika Martina Lacka.
Po tejto publikácii treba siahnuť. Ak máte zmysel pre pravdu a skutočné hodnoty, nenechá vás ľahostajnou, lebo obsahuje svedectvo písané životom. Kiežby ju pre poučenie čítali nielen tí, ktorým je opisované územie blízke, ktorí tú zložitú a nespravodlivú dobu zažili, ale pre lepšie pochopenie života nielen v minulosti aj tí, ktorí sa narodili neskôr.
Ľudovít Košík
::
O dobrých knihách:
::
Ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Kniha sa mi zatiaľ nedostala do rúk, ale z uvedených informácií usudzujem, že je zaujímavá. Z hľadiska uchovania kolektívnej, národnej pamäti a hlavne z hľadiska uchovania pravdy sú takéto svedectvá, záznamy „z miesta činu“ veľmi dôležité.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.