- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. apríla 2018

Sýria a vojnové besnenie

Ilustračná snímka:
PriestorNet

Ako sme sa dozvedeli zo správ, vojenské sily USA, Veľkej Británie a Francúzska uskutočnili 14. apríla letecký útok na Sýriu. Samozrejme, pôvodcovia svoj počin (zločin) zdôvodňujú tými najlepšími úmyslami – šlo teda o ďalšie zo série humanitárnych bombardovaní.
Žiaľ, znova a znova sa na medzinárodnej scéne pácha násilie – a v poslednom období veľmi často pod pláštikom demokracie a obrany ľudských práv. Zarážajúce a smutné je i to, že takéto nebezpečné hry schvaľuje väčšina našich politikov. Faloš nad faloš!

V Sýrii vraj ide o občiansku vojnu. Ale aká to je občianska vojna, keď sa do nej pletú toľké štáty, toľké cudzie záujmy? Pravdu majú zrejme tí, ktorí tvrdia, že ide o konflikt na diaľku, v ktorom sa vybíjajú zlovestné zahraničné sily, pričom najviac trpia nevinní – domáce civilné obyvateľstvo (a osobitne tamojší kresťania).
Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) priniesla vyjadrenia niektorých náboženských predstaviteľov k aktuálnej situácii v Sýrii. Mimoriadne závažné sú slová chaldejského katolíckeho biskupa z Allepa Mons. Antoina Auda. Podľa neho je prekvapivé, že k útoku došlo tesne predtým, ako sa mala na mieste konfliktu začať misia inšpektorov OSN, ktorí chceli preskúmať údajné použitie chemických zbraní. Podľa biskupa útok zakrýva mocenské ambície Západu, živené obchodom so zbraňami.
Básnik Teodor Križka v úvodníku siedmeho tohtoročného čísla Kultúry napísal: Svet pomaly, ale isto zošalieva. Schválne nenapíšem, že zošalel, lebo chcem veriť, že sa to ešte dá zvrátiť, aj keď procesy, zdá sa, nie sú nijako spontánne, ale dlhodobo plánované. Propaganda, ktorá sa úplne odkopala ako choré dieťa, pripravuje spoločenské vedomie na vojnu…
O vážnej hrozbe veľkého (svetového) vojnového konfliktu, ktorá visí nad nami, hovoria viacerí rozhľadení analytici a myslitelia. No masy, omámené konzumom, zábavou a propagandou, to stále nevnímajú, nepočujú, nechcú počuť, nechcú pochopiť… A tak je namieste otázka: Tancujeme na palube potápajúcej sa lode?

Ján Maršálek
::
Odporúčané:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

5 komentárov:

  1. Anonymný17.4.18

    Je smutné, že takto sa správa prevažne kresťanský svet.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný17.4.18

    K textu pána Jána Maršáleka nie je čo dodať. Je to nebezpečná, vražedná hra s ohňom, ktorá nemôže mať dobrý koniec, ak sa táto rozpínavosť a honba za peniazmi najmä predajom zbraní na zabíjanie ľudí, nezastaví. Ako? Kto to vie? Nik! milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Karol Dučák17.4.18

    Veľavravný postoj Postoja: https://www.postoj.sk/32306/zdesenie-z-diania-okolo-syrie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Redakcia Postoja zaujíma neraz podivné postoje, ale zdá sa, že k tejto otázke sa postavili naozaj zásadovo, konzervatívne.

      Odstrániť
    2. Karol Dučák17.4.18

      Veľavravný je postoj apoštolského nuncia v Sýrii: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=27494

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.