- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. júna 2018

Ochrana života a vierolomnosť politikov

Ilustračná snímka: PriestorNet

V Národnej rade Slovenskej republiky sa včera (13. júna) rozhodovalo o návrhu zákona sprísňujúceho povoľovanie interrupcií. Tento návrh skupiny poslancov za Ľudovú stranu Naše Slovensko – z kresťanského hľadiska jednoznačne dobrý – rozprúdil verejnú diskusiu (na pôde parlamentu aj inde), v rámci ktorej sa znova ukázala perfídnosť viacerých „štandardných“ politikov. Znova sa našli kresťania zrádzajúci princípy kresťanskej viery. Žiaľ, i tentoraz zvíťazili sily tohto sveta a „politická korektnosť“ nad pravdou a zdravým rozumom.
Návrh zákona bol v Národnej rade napokon zamietnutý bez priameho hlasovania o merite veci. Stačilo na to schválenie procedurálneho návrhu poslanca Juraja Blanára (SMER), aby sa nepokračovalo v jeho prerokovávaní!

Situáciu promptne analyzoval známy politik Jozef Mikloško. V obsiahlom článku okrem iného píše: „O rok budeme mať ďalší Pochod za život, sto tisíc ľudí bude pochodovať, usmievať sa a skandovať, ale nenarodené deti budú naďalej rovnako kruto zomierať... Po skončení dnešného hlasovania poslankyňa OĽANO A. Verešová pozvala poslancov na zasadanie Výboru pre ľudské práva. O čom mohli po takomto debakli rokovať?“ Jasné slová – pánu Mikloškovi patrí za ne vďaka.
Kňaz Marián Kuffa, ktorý prišiel aj osobne do parlamentu podporiť ochranu života, na margo aktuálneho diania vyhlásil: „Som veľmi sklamaný z kresťanských politikov v parlamente. Po tejto skúsenosti budem ľuďom odporúčať, aby volili takých politikov, ktorí sú otvorene proti potratom. To platí aj v prípade prezidenta. Budem ľuďom zároveň odporúčať, aby volili takých politikov, ktorí sú aj proti Istanbulskému dohovoru a proti gender ideológii, ktorá je v rozpore s Bohom, vedou a samotnou prírodou.“ A dodal: „Rečičiek už bolo dosť. Desať miliónov vlakových súprav krásnych rečí nezaváži toľko, koľko jeden gram dobrého skutku.“ Myslím, že tieto slová by si mal vziať k srdcu každý úprimný kresťan. V zásadných otázkach, keď ide doslova o život, nemožno robiť kompromisy.
Žijeme v časoch novodobého babylonského pomätenia. A v tomto pomätení, v atmosfére zákerného boja proti pravým hodnotám mnohí strácajú orientáciu a prestávajú rozlišovať medzi dobrom a zlom. Dôsledky sú bolestné a prejavujú sa v každej oblasti, i v živote Cirkvi. Povedané slovami kardinála Saraha, Cirkev „trpí neverou zradcov, ktorí ju opúšťajú a zapredávajú“.
Politika by mala byť čestným súbojom myšlienok, návrhov a koncepcií – s cieľom podporovať a rozvíjať verejné blaho. Schopnejší a silnejší by mali mať možnosť primerane sa uplatniť, menej schopní a slabší by mali mať zabezpečenú primeranú ochranu. Akosi sa to nedarí napĺňať. Preto, parafrázujúc Shakespeara, môžeme a musíme povedať: čosi zhnité je v našej Európe.

Ján Maršálek

Zdroje:
::
Súvisiace články:
::
P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

7 komentárov:

  1. Anonymný14.6.18

    To je naša súčasná kresťanská taktika, väčšinu predstaviteľov Cirkvi nevynímajúc. Budeme o tom diskutovať, pochodovať, protestovať, iných hnať do boja ale keď sa máme jasne kresťansky zachovať, prejaviť verejne svoju kresťanskú vieru tak sa z toho nejako vykrútime, aby sme si to s nikým nerozhádzali a u nikoho si to nepokazili. Že konáme proti Bohu, ľuďom i sebe, že hrešíme to nám ani veľmi nevadí. Vďaka za jasné slová pánovi Mikloškovi, Kufovi, Vám pán Maršálek a ešte pár statočným. Dokážeme ešte byť verní Bohu ako Makabejskí bratia? Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný14.6.18

    Ľahko je byť statočným, keď sa ma to netýka a osobujem si právo zasahovať do života iných.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže ak mňa neokradli, nemám sa starať do okrádania iných? Ak mňa nezabili, nemám sa starať o zabíjanie iných? Štát nemá určovať pravidlá, zabraňovať zlu a chrániť slabších? Alebo ako je to v tej vašej logike?

      Odstrániť
    2. Anonymný14.6.18

      Kde je moja odpoveď? Zo slušnosti by ste mali publikovať aj odpoveď pýtaného, aj keď sa vám nepáči. Alebo potom zrušte komentáre a vytešujte sa zo svojej pravdy.

      Odstrániť
    3. Je niekedy ťažké zodpovedne a správne rozhodnúť, ktoré komentáre povoliť a ktoré nie. Niektoré sú bezobsažné, opakujúce sa, ale nájdu sa aj nenávistné, za hranicou zákona... Korigovanie diskusie je však potrebné, inak by stratila úroveň (stačí sa pozrieť na väčšinu internetových fór, kde je kontrola nedostatočná); napokon, žiadne noviny neuverejnia všetko, čo im príde do redakcie.

      Odstrániť
  3. Novela zákona nebola schválená. Aký je teda súčasný právny stav? Podľa Trestného zákona vyvolanie potratu alebo usmrtenie plodu je ujmou na zdraví. Ďalej podľa Trestného zákona ten, kto inému úmyselne spôsobí ujmu na zdraví, potrestá sa odňatím slobody.
    Naše zákony a predpisy hovoria aj o prerušení tehotenstva, naša diskusia sa však týka len umelého ukončenia tehotenstva potratom a usmrtením plodu.
    Ostáva len položiť si otázku, či sme právny štát.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ako si v najnovšej ekumenickej eseji luteránsky pseudoteólog a náboženský analfabet M. Havran poplietol Pannu Máriu s pražským Jezuliatkom a ešte väčšieho hlupáka zo seba urobil

    http://alianciazanedelu.sk/archiv/1853

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.