- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. júla 2018

Slovo na nedeľu (129)


A všetci, čo sa ho dotkli, ozdraveli.
(Mt 14, 36)
Predstavte si situáciu: ste chorý a môžete sa iba jedným jediným dotykom vyliečiť. Nič viac nemusíte urobiť. Stačí iba dotyk a ste zdravý. Choroba pominie, váš život sa razantne zmení. Samozrejme, k lepšiemu. Dá sa tomu uveriť? Písmo nám ukazuje, že áno. Stačilo sa iba dotknúť Ježišovho tela a zdravie sa vrátilo.
Popusťme uzdu fantázii a predstavme si, že by sa takáto možnosť naskytla v súčasnosti. Bola by to senzácia, udalosť, o ktorej by písali všetky masovokomunikačné prostriedky na celom svete... Alebo nie? Možno by sa to snažili „ututlať“, pretože by to bolo proti prírodným a ľudským zákonom.

Vo všeobecnosti sme prijali úzus, že všetko musí mať „reálne“ vysvetlenie. Celý svet sme postavili na materiálnom zákone, vesmír sa snažíme vysvetliť ako zhluk náhod. Sme presvedčení, že všetko môžeme zmerať, odvážiť, rozobrať, teoreticky zdôvodniť.
Na čosi také, ako uzdravenie dotykom, nemáme v našom svete miesto. Vyhlásili by sme to za nemožné, akýsi výmysel, podvod. Dotyčného by sme obvinili, vymysleli by sme niekoľko konšpiratívnych teórií, v inom prípade by sme takého človeka vyhlásili za blázna a izolovali ho od okolitého (materialistického) sveta.
Skutočne, vtedy aj dnes, je to situácia, ktorá sa končí tragédiou... Výnimoční sú vždy upodozrievaní. Nedôveruje sa im. Hľadajú sa všetky možné zámienky na ich umlčanie. Pretože sú iní. Iní ako väčšina. A väčšina nemá rada, keď niekto vytŕča z davu. Takým sa veľmi ťažko manipuluje. Nedá sa ovládať. Má svoje názory,  myšlienky. Nepodlieha davovým excesom. Takého sa treba zbaviť. Tak to bolo aj s Ježišom. A tak sa to deje aj s Jeho prívržencami!

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (128)

1 komentár:

  1. Anonymný29.7.18

    Zázraky, to nie je nič zvláštne. Diali sa pred Kristom, ba aj v súčasnosti

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.