- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. septembra 2018

Kúpanie v Severnom mori


Drvivá väčšina našich občanov, ktorí sa vyberú na dovolenku k moru, smeruje na juh nášho kontinentu. Je to pomerne blízko a odskúšané, takže vieme, čo nás pri Jadrane čaká. Slnko, piesok, voda a – preplnené pláže, dotieraví predavači, ktorí chodia pomedzi oddychujúcich dovolenkárov a núkajú rôzne tzv. užitočné veci. Niektorí naši dovolenkári poznajú aj Baltické more, no a niektorí už navštevujú Severné more. Táto destinácia má nevýhodu v tom, že je od nás pomerne ďaleko, nevýhodou je aj slabá informovanosť a ešte slabšia ponuka zájazdov do tohto kúta Európy. Negatívnu úlohu môže zohrať i ten fakt, že slovo „sever“ v nás evokuje pocit chladu, obavy z nepriaznivého počasia a podobne. Môžem však zodpovedne napísať, že kúpanie v Severnom mori môže byť príjemné.

Dostať sa k Severnému moru nie je až taký problém. Samozrejme, je vzdialenejšie ako spomínaný Jadran či iné juhoeurópske letoviská... Keďže som bol tento rok na dovolenke v Maastrichte, rozhodli sme sa osviežiť v niektorom z letovísk, ktoré sa pri ňom nachádzajú. Naše letovisko bolo kúsok za Amsterdamom, asi 330 km od Maastrichtu (obec sa volá Noordwijkerhout, stredisko Noordwijk 23). Cesta autom je v tých končinách mimoriadne pohodlná. Diaľnica vás zavedie až takmer na pláž. Počas celej cesty sme sa nestretli ani s jedným obmedzením premávky, žiadne rozkopávky, opravy... Nič, iba kvalitná betónová cesta, dvoj-troj prúdová, pred väčšími mestami až päť prúdov v každom smere. Neruší vás nič, nakoľko v Holandsku sú vedľa ciest iba dopravné značky, akékoľvek reklamné pútače sú zakázané.
Náš domček
V letovisku sme mali objednaný rekreačný domček, jeho veľkosť  sme si vybrali podľa počtu osôb. Kľúče sme mali dostať o šestnástej hodine. Keďže sme prišli o čosi skôr, čakali sme vonku, a tak sme mali možnosť sledovať aktivity, ktoré sa diali pred odovzdaním kľúčov. Najprv tam bola upratovačka. Po jej odchode prišiel servisný technik, ktorý nás nenechal čakať vonku, ale umožnil nám vstup do rekreačného zariadenia. Kým sme si zložili veci, skontroloval všetky elektrické prístroje, skontroloval WC, všetky vodovodné kohútiky, odtoky umývadiel... a nakoniec prišli dve ženy, ktoré bielym obrúskom náhodne prechádzali po stole, parapetných doskách, kuchynskej linke... Skonštatovali sme, že každý domček má nielen vybavenie na vysokej úrovni, ale zo strany personálu aj dokonalú starostlivosť o hygienu a bezproblémový chod zariadenia počas pobytu návštevníkov.
Zo strediska nie sú ďaleko nádherné historické mestá, ktoré môžete navštíviť: Haag, Haarlem, Leiden a hlavné mesto Amstredam.
Poďme k moru: to bolo od nás vzdialené asi 1,5 km, pričom asi 0,5 km sme mohli ísť autom na veľké parkovisko a odtiaľ peši, na bicykli, na koni (!) na pláž. Cestou k pláži sme kráčali asi dvadsať minút po pieskových dunách, ktoré tu po dlhé stáročia naviali severné vetry. Duny sú prírodnou rezerváciou, akýmsi prírodným valom, ktorý oddeľuje súš od mora. Vysoké sú v priemere desať metrov. Pláž nás privítala čistým pieskom a pomerne teplou vodou. Ak by ste čakali niečo pre otužilcov, boli by ste prekvapení: voda bola príjemná, čo dokazuje aj množstvo detí, ktoré sa v nej čľapotali.
Na pláži sú vyhradené priestory, kde je dovolené priniesť so sebou psíka a tiež kone. Jazdci na koňoch jazdia po pláži, pekne v skupinkách. Skutočne, je to raj pre milovníkov týchto zvierat. Všetko je čisté, úhľadné. More bez chalúh, rias a iných obťažujúcich „elementov“. Čo sa týka počasia – bol koniec júla, teplota vzduchu bola počas dňa v priemere 25–27 stupňov. Príjemne, bez tropických horúčav. Iba ráno povieval studenší vetrík, vtedy sú však pláže prázdne. Dovolenkári majú čas chodiť na pláž okolo obeda, keď sa začína odliv a more ustupuje, takže asi sto metrov od brehu je voda do pása. A hlavne – dobrá na plávanie aj pre tých slabších plavcov...
Myslím, že už nemusím veľa písať, asi som vyčerpal to najpodstatnejšie. Môžem na záver iba lakonicky poznamenať, že kúpanie v Severnom mori je pekný zážitok. Verím, že  priložené fotografie vám aspoň čiastočne priblížia čaro tohto zážitku. 
Robert Hakala












Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.