- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. septembra 2018

Leiden


Z holandského prímorského strediska Noordwijk, kde som bol s blízkymi na dovolenke, je možnosť absolvovať zaujímavé výlety do neďalekých miest. Vybrali sme si historické mesto Leiden, ktoré má zhruba 120 tisíc obyvateľov. Leží v delte rieky Rýn. Mesto má nádhernú historickú časť, je popretkávané sieťou vodných kanálov. Je bohato navštevované turistami, pretože sa podobá Amsterdamu, ale má všetko menšie: ulice, kanály, takže pôsobí ucelenejším dojmom.
Leiden je sídlom najstaršej holandskej univerzity, ktorá bola založená v roku 1575. Univerzita má výbornú povesť, pôsobilo a pôsobí na nej niekoľko nositeľov Nobelovej ceny, prevažne za fyziku. V začiatkoch svojej kariéry tu krátky čas pracoval aj Albert Einstein.

V meste je mnoho múzeí, kostolov a nádherných historických budov. Mesto má botanickú záhradu (založenú v roku 1590), v ktorej boli vysadené prvé cibuľky tulipánov v Holandsku (1593). Je aj rodiskom Rembrandta van Rijna (1606), geniálneho barokového maliara a grafika.
V súčasnosti v Leidene prebieha nová výstavba, ktorá však nenarúša historické čaro mesta (ultramoderná budova železničnej stanice).
Myslím, že tieto vety postačujú na stručné predstavenie mesta – väčšia je sila fotografií, ktoré prikladám. 
Robert Hakala











Súvisiaci článok: Kúpanie v Severnom mori
::
Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.