- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. septembra 2018

Okolo nás vzrastá nenávisť

Vlado Gregor

Robíme sa slepými, ak nechceme vidieť, že okolo nás vzrastá veľké znechutenie, ba až nenávisť nielen voči Katolíckej cirkvi, ale aj voči kresťanstvu a dokonca aj voči Biblii. Začnem tým najnepochopiteľnejším, teda s odporom k Biblii, hlavne k Starému zákonu. Zoči-voči súčasnej svetovej situácii aj mňa udivujú knihy kňaza Ezdráša, laika Nehemiáša a osobitne kniha Ester. Práve na udalosti opísané v posledne menovanej sa vzťahuje sviatok Purim. Je naozaj ťažko pochopiteľné, že vtedy židia pijú a tancujú od radosti nad tým, že sa im podarilo zlikvidovať veľkú časť elity národa, medzi ktorým žili a z ktorého profitovali... Pritom aj ten Ezdráš a Nehemiáš boli závislí od perzskej podpory a asi by to, čo sa im podarilo, bez nej ani nedokázali. Zvlášť paradoxné, ba až komické mi to pripadá, keď si uvedomím súčasné vzťahy Iránu a Izraela. Aj dávne udalosti zanechávajú svoje stopy a hlavne v poslednom čase sa stále viac ukazujú pravdivými Kristove slová, že nič nie ja tak skryté, aby to časom nevyšlo najavo.

Ilustračná snímka: PriestorNet
Vidím už dlhšie viacej rôznych a zásadných nepochopení našich a aj židovských svätých kníh. Ony totiž, na rozdiel od iných náboženských príručiek, nezobrazujú recepty, ale procesy a následky, ku ktorým tie procesy vedú. Ak radikálne odsudzujeme židovský prístup k realite, skúsme sa vžiť do ich situácie a predstavujme si, čo by sme robili my na ich mieste, ak by sme chceli zachovať svoje spoločenstvo a pritom mu ešte dať pevnú nádej do budúcnosti. To nehovorím ako filosemita, ale ako milovník reality. Skúsme si uvedomiť aj to, že tie naše realistické príručky nám neukazujú len to, čo máme robiť, ale predovšetkým to, čo robiť nemáme; a nielen to, akí by sme mali byť, ale hlavne to, akí naozaj sme.
Veľa ľudí takisto nevie nájsť suchú nitku na Katolíckej cirkvi. Ak pretrvala toľké stáročia, musela ľuďom aj niečo dávať a v niečom im aj konkrétne pomáhať! Dokážete s čistým svedomím povedať, že v nej bolo viac vagabundov ako obetavých a svätých ľudí?!
Najťažšie pre človeka, a to aj pre veľmi svetaznalého a skúseného, je rozmýšľať v alternatívach a dokázať si predstaviť varianty historických a aj súčasných pomerov, možností vývoja a reálneho prístupu k minulosti a k súčasnosti zároveň.
Mnohí mi vyčítajú mentorstvo a moralizovanie, ale ja chcem len vidieť svet taký, aký naozaj je. Možno sa mýlim a mnohých pohoršujem, ale píšem o tom, čo zažívam a ako to vidím. Aj keď vidím stále horšie a možno aj moje myslenie je už po šesťdesiatke na úpadku... Modlite sa teda za mňa, aj za Petrovu lodičku, aby sa znovu, ako už toľkokrát, vymanila zo všetkých ohrození a problémov, ktoré si často aj vlastným zavinením sama sebe spôsobuje.
Na záver chcem vysloviť nádej, že napriek všetkým svinským a zradným manipuláciám a čoraz rafinovanejšiemu presadzovaniu nezmyslov v konečnom dôsledku naozaj zdedia zem tí pokorní, tichí a možno aj nezaslúžene a vynútene opravdivo realistickí. Náš Spasiteľ Ježiš Kristus mal rád práve takýchto, sám bol taký a niečo vedel o Božej vôli, ktorá ponecháva fungovať tento svet, aj keď sme všetci už tisícročia nad ním zhrození.
KYRIE ELEISON! PANE, ZMILUJ SA!

::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

6 komentárov:

  1. Anonymný7.9.18

    Netreba sa obávať zániku RKC, tá ponuka a nádej na večný život, kopírujúca náš pud sebazáchovy, je taká silná, že vždy osloví dostatočný počet veriacich. V tejto ponuke, ako aj vyvolanie strachu v posmrtnú neistotu (nebo, peklo), sa Ježiš javí ako vynikajúci psychológ a nedá sa osmietnuť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby Cirkev stála len na strachu alebo akejsi falošnej nádeji či psychológii, tak by dlho nevydržala – isto nie dvetisíc rokov.

      Odstrániť
    2. Anonymný7.9.18

      Pud sebazáchvy je jeden z najsilnejších. Viete povedať na čom inom by stála, ak nie na ľudskej dôverčivosti?

      Odstrániť
    3. Áno, pud sebazáchovy je jeden z najsilnejších. Ale majú ho aj neveriaci. Či nie?

      Nezamieňajme si dôverčivosť a vieru.

      Odstrániť
    4. Anonymný7.9.18

      Myslím, že pud sebazáchovy majú všetky živé tvory, ale nábožensky neveriaci z toho nevyvodzujú nutnosť ilúzie o večnom živote, na nepravdepodobných náboženských predstavách.
      Práveže dôverčivosť určitým domnelým, či skutočným autoritám, je spravidla príčinou náboženskej viery. Na čom inom teda stojí RKC?

      Odstrániť
    5. Máme slobodnú vôľu. Môžeme si myslieť, čo len chceme, ale nie všetko je múdre. Môžeme robiť, čo chceme, ale nie všetko osoží...
      P. S.: Bez rešpektu k istým autoritám sa spoločenský systém skôr či neskôr zrúti.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.