- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. septembra 2018

Slovo na nedeľu (134)


Boh stvoril človeka zo zeme a stvoril ho podľa svojho obrazu.
(Sir 17, 1)
To tajomné slovo: Boh! Koľko rôznych článkov, kníh, myšlienok je venovaných tomuto slovu, pojmu, nášmu Bohu. Ľudská myseľ je široká, a preto je úplne prirodzené, že Bohu venuje takú veľkú pozornosť. Zaoberá sa ním od „stvorenia sveta – stvorenia človeka“, keď sme si začali uvedomovať svoju jedinečnosť a zraniteľnosť.
Nie sme schopní pochopiť celkom význam tohto slova, pretože presahuje naše ľudské myslenie. Už len myšlienka, ako Boh vyzerá, vzbudzuje v nás rozličné predstavy. Od tých najjednoduchších – chápajúci starší muž s dobrými očami a dlhou prešedivenou bradou, až po tie najextrémnejšie – moderný počítač s neobmedzenou pamäťou a možnosťami... Kniha Sirachovcova (a nielen ona) tvrdí, že Boh stvoril človeka podľa svojho obrazu (resp. na svoj obraz): „A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril“ (Gn 1, 27).

Oprávnene sa  môžem opýtať, prečo je potom toľko teórií a hypotéz o tom, ako Boh vyzerá. V Písme je to napísané jednoducho a zrozumiteľne. Tak ako vyzeráme my, presne tak isto vyzerá aj náš Boh. Je možné takto premýšľať? Môžeme svoju podobu porovnať s podobou Boha? Niektorí túto myšlienku zavrhnú a začnú polemizovať: Ako sa môžeme porovnávať s Bohom? Však to je hriech!
Samozrejme, neporovnávam sa s Bohom, pretože Boh je Boh, len jeden jediný! Nikto z nás si ani nevie predstaviť, aké schopnosti má Boh. Ale porovnať svoju podobu s Jeho podobou by sme mohli. Keby nie, tak aj v Písme by boli tieto verše blasfemické. A to predsa nikto netvrdí!
Predstavu o tom, ako vyzerá Boh, nám veľmi zreteľne vysvetlil vtedy, keď prišiel medzi nás, Jeho Syn, Ježiš Kristus. Bol presne taký istý ako my. Nemal nič navyše – myslím tým po morfologickej a anatomickej stránke. Odlišoval sa „iba“ svojimi schopnosťami. Preto môžem predpokladať: Boh vyzerá presne tak ako my, jednoduchí ľudia. Iba Jeho schopnosti sú pre nás nedosiahnuteľné!
Keby som zašiel trochu ďalej a popustil uzdu svojej fantázie, mohol by som vyhlásiť: Ak niekde, vo vesmíre žijú ďalšie bytosti, sú presne také isté ako my! Oprávňuje ma k tomu viera v jediného Boha. A ten je pre každú ľudskú bytosť ten istý. Nečakám, že až sa raz dostane naša civilizácia k ďalšej civilizácii, že tí „druhí“ budú vyzerať inak ako my. Budú presne takí istí. Iba môžu byť na inom stupni spoločenského a technického vývoja.

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (133)

3 komentáre:

  1. Anonymný2.9.18

    Alebo človek bohov na svoj obraz a svoje predstavy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, sú aj takí bohovia. A niekedy si dokonca človek spraví boha zo seba, alebo z nejakej ideológie.

      Odstrániť
    2. Anonymný2.9.18

      Všetko z tejto kategórie je ľudský výtvor.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.