- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. októbra 2018

Slovo na nedeľu (140)


Ktosi sa ho spýtal: „Pane, je málo tých, čo budú spasení?
(Lk 13, 23)
Celý náš (ľudský) život je záhadou. Akokoľvek sa usilujeme, nemôžeme objasniť najvýznamnejšie udalosti našej existencie. Už prvá a zásadná otázka: Kde sa vzal svet? Ako je možné, že vznikol taký unikátny systém, akým je celý vesmír, všetky galaxie a aj to, čo si ešte ani nedokážeme predstaviť?
A ďalšia otázka: Kde sa tu „vzal“ človek? A potom: Kto rozlúšti tajomstvo počatia nového života? Ako sa máme postaviť k našej prítomnosti? A čo naša minulosť? Prečo ju nevieme zhodnotiť podľa všetkých dostupných faktov? A pokračujme ďalej: Ako mohol prísť na tento svet Boh? Narodiť sa neznámej Panne, kdesi uprostred nehostinnej krajiny, navyše – v maštali?

To je len nepatrný výpočet všetkých tajomných udalostí, ktoré sa snažíme „objasniť“ a „pochopiť“, aby sme si vedeli povedať, kto sme, čo sme, odkiaľ sme a najmä – čo sa stane s nami po našej fyzickej smrti. Kresťanom na túto (a nielen túto) otázku dáva odpoveď Písmo. V ňom je ukrytá pravda o nás a o našom poslaní, putovaní...
Učenie Pána Ježiša je konkrétne, hoci sa nám zdá, že nie vždy ho môžeme naplniť, porozumieť mu. Nečudujme sa, keď sa Pána mnohí pýtajú, kto bude spasený. V ich otázke je prítomný strach z neznámeho, strach z toho, čo sa stane „potom“. Uvedomujú si, že byť spasený nebude prináležať všetkým. Tušia, že bude nejaké „sito“, cez ktoré budú musieť prepadnúť.
Odpoveď Pána Ježiša je znova konkrétna: „Usilujte sa vojsť tesnou bránou, lebo hovorím vám: Mnohí sa budú pokúšať vojsť, a nebudú môcť“ (Lk 13, 24). Brána je veľmi, veľmi úzka. Prejsť cez ňu si bude vyžadovať množstvo úsilia. Našťastie, vykonávaním dobrých skutkov a dodržiavaním Pánových slov bránu rozširujeme...

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (139)

5 komentárov:

  1. Anonymný14.10.18

    Môžeme predpokladať, že jestvuje akási tvotivá sila, iniciatíva vesmíru, ktorá má záujem sa manifestovať v rôznych formách existencie majúcich vedomie - je zvedavá ako je to byť horninou, rastlinou, živočíchom, teda aj človekom. Toto vedomie, ten zázrak prírody, sa rodí naším počatím a narastá s rastom daného organizmu. A našou smrťou definitívne zaniká. No niektoré naše genetické dannosti odovzdávame svojim potomkom cez DNA, akosi ďalej žijeme v nich. Všetko to, čo prežívame od narodenia po náš zánik, je len naše, ľudské. To čo obsahujú jednotlivé náboženské učenia sú produkty ľudskej fantázie a intelektu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viera nie je (iba) to, čo si človek myslí, na čo prišiel svojím rozumom. Viera je viac, je to božská čnosť... Aj preto sme dnes v kostole prosili (responzóriový žalm):

      Obdaruj nás, Pane, múdrosťou srdca.

      Odstrániť
    2. Karol Dučák15.10.18

      Ján M., máte pravdu. Vyprosujme aj pre Anonymného, autora predchádzajúceho príspevku, múdrosť srdca, ktorá mu tak veľmi chýba.

      Odstrániť
    3. Anonymný15.10.18

      Nevymýšľajte nezmysly, na myslenie máme mozog nie srdce. Takýmito metafórami môžete ohurovať veriacich v kostoloch.

      Odstrániť
    4. Karol Dučák16.10.18

      Anonymný, mňa tie Vaše nezmyselné kecy neohúria. Pripomínajú mi zavýjanie vetra v púšti. Tie Vaše nezmysly sú také bezcenné a prázdne ako ten vietor v púšti. Rád sa bavím s ľuďmi, ktorí ma môžu obohatiť. To ale nie je Váš prípad.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.