- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. novembra 2018

Príbeh viery

Vlado Gregor

Na Počiatku bolo Slovo... To je hlavný dôvod, prečo podľa definície Cirkvi môžeme Boha spoznávať zo stvorených vecí, jeho celú, i keď vždy necelú samozrejmosť. Slovo značí definíciu, pravidlo, vzorec. Lenže aj zo svojho vlastného života natvrdo a pevne vieme, že náš život nie sú len definície a vzorce, ale je to predovšetkým príbeh. A takisto stopercentne si uvedomujeme, a veríme tomu, že aj za stvorením sveta, aj za stvorením, vývojom a určením ľudstva je príbeh. V tomto príbehu bol život a ten život bol svetlom ľudí. A ten život nie je len v Bohu, ale aj v Ježišovi a v každom z nás.
Nikdy som nebol odborník na logiku a matematiku. Pamätám si, že pravidlá tvorby kryštálov  a ich tvarov som natoľko nechápal, že profesorka na gymnáziu mi pre moju nechápavosť, ktorú považovala za ignoranciu, dala až tri päťky naraz.

V dospelom veku som sa však dostal k úvahám o fraktálnej geometrii. Totižto tie kryštály a ich akoby samovoľná tvorba sa niekedy považujú za prechod medzi živým a neživým. Zázrak je v tom, že napriek tým pevným pravidlám a úžasnej logike je nielen každý kryštál, ale aj každé zrnko prachu, snehová vločka, alebo malý vrabček niečo celkom iné a originálne, čo všetky vzorce, pravidlá a slovné definície prekračuje. A tobôž človek.
Jadrom Ježišovho učenia je úcta ku každému človeku a k jeho príbehu, úcta aj k tomu najväčšiemu babrákovi, nepriateľovi, zloduchovi, hlupákovi a pomýlencovi. Úcta k Ježišovi a jeho učeniu nie je však bezbrehou toleranciou ku všetkému zlému a nedokonalému. Bez pravidiel, zákonov, definícií, postupností, hierarchie a vzájomnej úcty by tento zázračný svet určite neexistoval. A tobôž nie aspoň trochu ľudská spoločnosť.
Mám pocit, že s tým pokladom viery v poslednom čase čoraz viac hazardujeme. Ježiš nám sľubuje, že nám pošle Pomocníka, Ducha Pravdy a Potešiteľa, ale isteže len za podmienky, že sa nebudeme rúhať jemu, jeho slovám, definíciám, pravidlám a celému jeho príbehu.
Na počiatku teda bolo Slovo, ale iste aj Tajomstvo, ktoré nikdy celkom nepochopíme a ktoré si vyžaduje naozaj nekonečnú úctu a rešpekt. Odpúšťajme si teda a neodsudzujme sa navzájom, ale nikdy netvrďme, že dokonale chápeme dobro a zlo a že všetko dokážeme vyriešiť a realizovať... Obávam sa, že takéto pokušenia a tragédie z nich vyplývajúce tu budú fungovať až do konca sveta.
MARANATHA!  PRÍĎ, PANE!
(Sviatok Všetkých svätých 2018)

Vlado Gregor
::
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.