- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. novembra 2018

Protest Kongresu slovenskej inteligencie voči glorifikácii zaniknutého štátu

Ilustračná snímka: PriestorNet

V januári tohto roku sme si pripomenuli 25 rokov, teda štvrťstoročie od chvíle, keď sa Slovensko opäť stalo samostatným a suverénnym štátom na mape Európy i sveta. Za vznik slobodnej SR sa plnou váhou postavil aj Kongres slovenskej inteligencie, ktorý od roku 1992 združoval národne zmýšľajúcu inteligenciu. KSI preto cíti potrebu reagovať na javy, ktoré našu štátnosť aj po štvrťstoročí spochybňujú či marginalizujú.
Vyjadrujeme naše sklamanie nad tým, že ponad historickú skutočnosť obnovy slovenskej štátnosti a vzniku druhej Slovenskej republiky politické vedenie SR, štátne orgány i médiá prešli len okrajovo. Dátum štátnej nezávislosti je pritom v kultúrnom svete kľúčový.

Zamlčuje, či dokonca kriminalizuje sa ďalší kľúčový medzník slovenského emancipačného vývoja, a to dosiahnutie autonómie Slovenska 6. októbra 1938. Vtedy si Slováci po prvýkrát konštituovali vlastnú národnú vládu i vlastný zákonodarný zbor.
Miesto toho sme prakticky celý rok 2018 svedkami osláv zaniknutého Československa. Vznik aj dejiny ČSR sa podávajú nekriticky, až glorifikačne, a to aj v rámci RTVS, ktorá by už svojou podstatou verejnoprávnej inštitúcie mala podávať historické fakty objektívne a vyvážene a pri prezentácii histórie zohľadňovať slovenský národný zreteľ.
Pripomíname, že T. G. Masaryk a E. Beneš, napriek zakladateľským i povojnovým zmluvám, budovali ČSR od prvého dňa ako český štát s pripojením Slovenska. Štátnou ideológiou bol čechoslovakizmus.
Odmietame oslavovať štát, ktorý Slovákov neuznával za národ, upieral ich prirodzené národné i sociálne práva, ktorého četníci strieľali do štrajkujúcich, a ktorý státisíce Slovákov vyhnal za prácou do cudziny.
Vyslovujeme svoj protest proti tomu, aby verejnoprávna RTVS ostentatívne ignorovala tradície zápasu o štátnu nezávislosť Slovenska, nespočetné snahy i obety slovenských vlastencov doma i v exile, ba dokonca očierňovala zakladateľské garnitúry Slovenskej republiky a oslavovala štát, ktorý sa pre Slovákov ukázal byť slepou uličkou vývoja.

Martin Lacko – 1. hovorca KSI
Bratislava, 7. 11. 2018

Stanovisko podporujú:
Politickí väzni – Zväz protikomunistického odboja
Konzervatívne Slovensko, o. z.

5 komentárov:

  1. Anonymný9.11.18

    Žil som v prvej ČSR, Slovenskom štáte, v povojnovej socialistickej ČSR a žijem tu aj dnes, no za slepú uličku vývoja Slovenska by som skôr označil súčasný stav, keď väčšinu toho čo tu dnes máme, nie je Slovenské. Autor článku aj KSI šíri demagógiu. Mám za to, že RTVS sa zhostila úlohy propagácie 25. výročia aj storočnice dostatočne a objektívne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na rozdiel od vás si myslím, že RTVS si dlhodobo neplní úlohy, ktoré tejto inštitúcii vyplývajú zo zákona. Nešíri verejnoprávnosť, ale politickú jednostrannosť. A o kultúrnej úrovni programov a jazykovom prejave redaktorov radšej nebudem hovoriť.

      Odstrániť
  2. Anonymný9.11.18

    Úroveň televíze je taká aká je, je zbytočné sa nad tým pozastavovať, keď pri dnešnej úrovni politickej kultúry, ktorá je nižšia ako v rokoch pred novembrom 89, pri biednej úrovni dnešnej inteligencie, klesajúcej úrovni školstva, keď jediným problémom učiteľov je mať vyšší príjem a úroveň vedomostí žiakov je čoraz menšia, o morálnej a odbornej úrovni kňazov, katechétov by sa tiež dalo polemizovať... Československo tu bolo, to je historický fakt, môžeme mať na to názor, ale myslím si, že historické udalosti je potrebné si pripomínať, ak sa niekomu nechce nech ich ignoruje ale protestovať proti je najjednoduchšie. Mne je sympatickejší zápas o niečo pozitívne, hodnotné presvedčiť ľudí o Pravde. V demokratickej spoločnosti máme tolerovať rozličnosť názorov, nikomu nechcem brať právo vyjadriť sa kriticky, sám tak niekedy robím, ale ak mám v názve slovo "kresťan" tak protest by bol vhodný proti porušenia kresťanských zásad, ale v prípade osláv 100 výročia ČSR k tomu dôvod nevidím. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný11.11.18

    Co je to za spolok zakomplexovanych darebakov? Inteligencia na urovni Dankovej rigoroznej prace. Dokedy sa budeme hrabat vo fasistickom SK state? Inteligencia by sa mala nad to povzniest a nie stale vytahovat hluposti. Nech bolo Ceskoslovensko akokolvek zle, tak malo pre SK obrovsky vyznam a dakujme panu Bohu, ze to dopadlo ako to dopadlo. Este aj A. Hlinka priznal, ze bez Ceska by sme to nemali sancu zvladnut.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za zakomplexovaných považujem tých, ktorí hovoria o „fašistickom SK štáte“.
      Anonymný, žiadate iných, aby sa „nad to povzniesli“. Tak prečo sa nedokážete nad to povzniesť vy?!
      Hrabať sa v Slovenskom štáte nie a v Československu áno? A prečo? A prečo nie naopak?!

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.