- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. januára 2019

Liberalizmus je zlo


ZÁPISNÍK – 3/2019
Katolícky kňaz Marián Kuffa opakovane pripomína a zdôrazňuje, že liberalizmus je veľké zlo, tak ako aj komunizmus. Liberalizmus vytvára hmlu, v ktorej človek ľahko zablúdi, ale kresťan sa nesmie dať oklamať, nesmie sa dať zlákať do pasce falošnej slobody.
Ďalšia podnetná kázeň vdp. Kuffu zaznela 11. januára v Kostolnej pri Dunaji: O malomocenstve.

::
V atmosfére dneška sa veľmi voľne až svojvoľne narába s termínmi ako „populizmus“, „extrémizmus“ či dokonca „fašizmus“. Niekedy stačí len povedať niečo v intenciách zdravého rozumu a človek dostane nálepku radikála. Takéto nálepkovanie sa totiž čoraz častejšie využíva a zneužíva v politickom, respektíve ideovom zápase s cieľom zdiskreditovať názorového oponenta. Je to súčasť prebiehajúcej kultúrnej vojny. Žiaľ, mnohí ľudia si vôbec neuvedomujú, že do tejto vojny boli zatiahnutí.
::
Kopírovanie, imitovanie, predstieranie čohosi sa stalo príznakom našich čias, spolu s predstavou, že všetko sa dá kúpiť. Vo svete zameranom výlučne na ponuku a dopyt, kde sa všetko prepočítava na peniaze, kde sa voľný trh stal modlou a liberalizmus novým kultom, už akosi niet miesta pre duchovnosť, poéziu, ticho, trpezlivú obetavú prácu...
Na piedestál kladieme vlastný názor. Otázkou je, do akej miery je vlastný, teda náš – prijatý vedome, preosiaty skúsenosťami, premeraný múdrosťou predkov. Otázkou je, či svoj názor porovnávame s mravným ideálom.
::
Pred päťdesiatimi rokmi došlo k sebaupáleniu Jana Palacha (11. 8. 1948 – 19. 1. 1969). Pri všetkej úcte k jeho heroickému činu treba povedať, že spôsob protestu, ktorý si zvolil, je z hľadiska kresťanskej morálky neprípustný. Čin Jana Palacha je teda heroický i tragický, šokujúci a varovný zároveň.
Mimochodom, v Českej republike si toto výročie pripomínajú s veľkou vážnosťou. Súčasťou série spomienkových podujatí bola premiéra hraného filmu Jan Palach (scenár: Eva Kantůrková, réžia: Robert Sedláček). Je to film nepochybne zaujímavý. Slovenský divák si môže len povzdychnúť nad otázkou, prečo také filmy nevznikajú aj u nás, prečo si my akosi nevieme dôstojne a s úctou pripomenúť osobnosti našich dejín.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 2/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

3 komentáre:

  1. Milan Kupecký21.1.19

    Pravda je! Katolícky kňaz Marián Kuffa, má pravdu a večšina Slovákov s ním iste plne súhlasí, keď tvrdí, že liberalizmus je zlo!!! Predseda KDH Hlina sa v nedávnej besede na TA3 vyjadroval dosť alibisticky, neurčito. Dúfam, že podporíme múdreho človeka Harabina, ktorého v besede spomínali všetci ostatní opoziční mudrlanti túžiaci po moci, dalo sa vydedukovať, ako sa ho ako vážneho kandidáta už vopred boja. Žiaľ, protikandidát v druhom kole ak bude hocaký debilný Nácko, tak ho manipuláciou médií a mimovládnych organizácií - vymývaním mozgov, zvolia. Ako to bolo aj v prípade Fica. Nie za, ale proti hoci schopnejším, predtým proti Mečiarovi, Slotovi, Pelegrínimu, Dankovi. Všetko slovenské je im cudzie! Médiá namiesto schopných ľudí vyprodukovali také protispoločenské indivíduá, ako bol Dzurinda, Kiska a ďalší...Peniaze sú mocná čarodejka. Najmä tie spoza hraníc...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peniaze sú mocná čarodejka... Voľby vyhrá kandidát s najväčšou finančnou a mediálnou podporou.

      Odstrániť
  2. Vynikajúcu úvahu, nielen o Palachovom výročí, napísal Radomír Malý:

    http://www.duseahvezdy.cz/2019/01/19/k-palachovu-vyroci-katolicky/

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.