- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. marca 2019

Skutočný víťaz volieb


Po vyhlásení výsledkov prvého kola prezidentských volieb istý analytik vyhlásil, že žiadne prekvapenie sa nekonalo – vyplnili sa predpovede prieskumných agentúr, z tohto hľadiska teda voľby dopadli podľa očakávaní. Áno, znova sa potvrdilo, že (predvolebné) prieskumy verejnej mienky, ak sú robené seriózne, treba brať vážne.
Politici by sa nemali opájať nadšením či poklonkovaním svojho okolia, nemali by sa uzatvárať do akejsi bubliny, v ktorej sú len oni a ich priaznivci, s klapkami na očiach. Aj preto sú zrejme teraz niektorí kandidáti sklamaní, lebo nedokázali reálne zhodnotiť svoje možnosti a svoje želania považovali za skutočnosť.

Dnešná spoločnosť je mimoriadne atomizovaná, názorovo roztrieštená, ale bez aspoň akej-takej dohody a spolupráce sa nič veľké v politike dosiahnuť nedá. Nemôže byť každý predsedom a už vôbec nie prezidentom. Nejednému politikovi by prospela väčšia miera pokory, v zmysle uznania a prijatia pravdy. Pred pravdou sa treba skloniť.
Hovorí sa, že v spoločnosti silnie túžba po zmene. S tým sa dá súhlasiť, no zároveň treba povedať, že táto túžba má dve rozdielne podoby: jedna je ideovo podložená, politicky vyhranená a druhá skôr pocitová, hodnotovo neukotvená. Väčšina občanov zjavne nevie, akú zmenu chce. Mnohí voliči dávajú svoj hlas politikom, s ktorých názormi vlastne nesúhlasia.
Politické súperenie, zvlášť volebné, sa čoraz viac mení na špinavú mediálnu hru, v ktorej majú veľkú úlohu peniaze. Volič je neraz dezorientovaný, sklamaný a oklamaný. Niekedy si za to môže sám, pretože sa správa pasívne a neoveruje si informácie z viacerých strán.
V prvom kole prezidentských volieb (16. marca 2019) získala najviac hlasov Zuzana Čaputová, spolu s ňou postupuje do druhého kola Maroš Šefčovič. Skutočným víťazom však nie je ani jeden z tejto dvojice, víťazstvo nepatrí ani demokracii, ba ani liberálnej demokracii – zvíťazila mediokracia. Či chceme, či nie, sme svedkami skutočného triumfu propagandy.

Ján Maršálek
::
Odporúčané:
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.