- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. marca 2019

Slobodne a zodpovedne


ZÁPISNÍK –  9/2019
Prezidentský kandidát Robert Mistrík odstúpil v prospech Zuzany Čaputovej. Predvolebný boj sa zostruje. Liberáli sa spájajú, aby vyhrali. A javí sa, že sa im to podarí. Pravda, všetky predvolebné kalkulácie a špekulácie by stratili zmysel, keby každý občan volil len a len podľa svojho svedomia, bez ohľadu na všelijaké dohady, predvolebné prieskumy a klamlivú propagandu.
::
Prieskumy verejnej mienky slúžia nielen na skúmanie toho, čo si ľudia myslia, aké sú ich názory a postoje, ale aj na spätné ovplyvňovanie mienky ľudí. Prieskumy teda realitu odrážajú a zároveň ju formujú. Naozaj zodpovedné a slobodné rozhodovanie sa neriadi tým, čo preferuje (údajne preferuje) väčšina. Preto ani rozhodnutie vo voľbách, ak je ovplyvnené prieskumami verejnej mienky, nemožno považovať za zodpovedné a slobodné.

::
Veľký ruský spisovateľ a mysliteľ Alexander Solženicyn vložil do svojho monumentálneho diela Súostrovie Gulag mnoho pekných a múdrych myšlienok. Aspoň malá ukážka (o tom, čo je v živote dôležité):
„Viete, čo je hlavné v živote, viete, v čom tkvie jeho tajomstvo? Nenaháňajte sa za prízrakmi – za majetkom, za titulmi. Na to treba obetovať desaťročia, ničiť si nervy, ale dá sa o to prísť za jedinú noc. Žite vyrovnane, s nadhľadom – neľakajte sa nešťastí, netúžte po šťastí, v živote je to tak: ani trpkosti nezakúsi človek donekonečna, ani sladkosti života neužije dosýta. Musí vám stačiť, ak nemrznete, ak vám pazúry smädu a hladu netrhajú vnútornosti. Ak nemáte prelomenú chrbticu, ak vám slúžia obe nohy, hýbete oboma rukami, vidíte na obe oči a počujete na obe uši – komu môžete niečo závidieť? A načo? Najväčšmi nás zhrýza závisť k iným. Pretrite si oči, poumývajte srdcia – a najväčšmi si vážte tých, ktorí vás majú radi a správajú sa k vám dobrotivo. Neubližujte im, nenadávajte, ani s jedným z nich sa nerozíďte v hneve: neviete totiž, či to nie je váš posledný čin... a to, ako ste sa zachovali v poslednej chvíli, im utkvie v pamäti, podľa toho na vás budú spomínať...!“
Recenzia Súostrovia Gulag: Výzva na pokánie.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 8/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný4.3.19

    Zaujali ma múdre slová ruského spisovateľa Solženicyna. Tým všeobecným úvahám uvedených v Zápisníku neverím a nechápem, lepšie povedané nesúhlasím. Napríklad preto že sa účelovo podsúva aby väčšina národa volila liberálov. To nechápem, jediný fígeľ je v to, že sa ľudia dajú zmanipulovať, pomýliť informáciám z médii a budú zasa voliť proti niekomu a nie za. Za príklad môžu poslúžiť múdri ľudia, predchodcovia s národným a kresťanským zmýšľaním ako boli Mečiar a Fico, ktorí sa odklonili od želenia a sebeckým úmyslom západných mocností, vrátane USA. AK zvážime, čo nám priniesla spoločnosť EÚ doteraz z ktorej utiekli práve tá, ktorí ju účelovo zakladali. Právom sa boja už teraz, že sa tam dostanú správni ľudia, ktorí sú proti všetkému tzv. multi. Načo nám bolo euro? Je to fígeľ, diktatúra, a pri vsupe zmanipulované referendum. Napríklad euro nemajú Česi, ani niektoré iné štáty, no Miky, nasadený a "zmiznutý" kriminálnik za pomoci Busha všetko zariadil. Uvažujme spolu, zdánlivo naivným príkladom...ja vám dám (EÚ) 50 eur a vy mi dáte sľúbite viac povedzme 100, ale rozdiel je v tom, že sa musíte podriadiť a minút peniaze z EÚ iba na to, čo oni určia, pričom ja si za tie peniaze 100 eur môžem kúpiť čo chcem. Nehovoriac o tom, aké podvody a machinácie sú v ich čerpaní, koľko podvodov úradníckych úplatkov a podvodov, proste prekážok a nečudujme sa potom, že nevieme vyčerpať ani to čo nám chodí, kam by peniaze mali ísť. Prepáčte, ale až tak sme hlúpi? Taká anarchia, nehovoriac
    o beztrestnosti, kriminalite, drogám neúcte k hodnotám, vzťahom, rodine, desatoro, ľudom všeobecne, vraždám, diktátu čo máme pestovať, robiť (montovať autá a živoriť). Dovážame odpadové potraviny zo Západu, ktoré nemá nemá u nás ako nadbytočnú úrodu kto pozberať, vzdanie sa suverenity,voľný pohyb osôb, proste katastrofa a tak by sme mohli menovať rad radom. Pritom ľudia, ktorí to aspoň myslia dobre a chveli by urobiť nápravu sú označovaní ako fašisti, pritom je to presne naopak!!! Veruže, odsudzujeme diktatúru, ale aby bol poriadok, tu by pomohla iba pevná ruka zákona nie iba kecy a jalové a vzletné, pokrytecké slová, ako "hrozí nám" a podobne, však to poznáme všetci. Tak aké to pochybnosti o voľbách? Čo už nevieme, ani kde je sever? Blúdime v kruhu lživých informácií? Napríklad teraz, tak ako Kiska sa objavila nejaká neznáma Čaptavá a zrazu najväčšia kandidátka s vysokými percentami dobra zaplatených agentúr na post prezidenta. Dobre, že klamlivé vzorky respondentov nezískali z okrese Dunajská Streda, najviac hlasov by určite získal náš Bugi. Hurá, médiá, dobre zaplatené mimovládne organizácie a všetci proti človekovi, ktorý je ďaleko schopnejší,zoťať mu hlavu ako za socializmu! Čiže nie za, ale proti. Že by sme boli takí hlupáci? Každý nadáva a výsledok je každých volieb je alarmujúci. Ako u prasiat, jedni svine vystriedajú druhé. Prepáčte mi štylizáciu písma, hlave že podaktorí múdri rozumejú o čo ide nám a tým, čo nás už ovládajú a naďalej oblbujú.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.