- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. apríla 2019

Prezidentské voľby: hovorme o zlyhaní


Povedzme to otvorene – národné a konzervatívne sily utrpeli v nedávnych prezidentských voľbách na Slovensku porážku. Nedokázali sa spojiť, neukázali dostatočnú ochotu spolupracovať. Na rozdiel od globalistických liberálov podcenili prieskumy verejnej mienky, nenaučili sa efektívne pracovať s médiami a reklamou, nehovoriac o tom, že dlhodobo zanedbávajú oblasť kultúry, ktorá formuje myslenie ľudí.
Politici hlásajúci národné a konzervatívne, kresťanské princípy sa pričasto púšťajú do zbytočných sporov, riešia podružné problémy, dávajú sa strhnúť provokáciami názorových oponentov a to hlavné im potom uniká – unikajú im témy, myšlienky a príležitosti, ktoré by ich pozitívne odlíšili a pozdvihli nad sivý priemer „štandardnej politiky“.

To sú niektoré širšie príčiny neúspechu. Pravdaže, v súčasných pomeroch hrajú významnú – ak nie najvýznamnejšiu – úlohu financie, ale to je otázka presahujúca rámec tohto krátkeho článku. Teraz sa pristavme ešte pri troch konkrétnych faktoroch, ktoré taktiež ovplyvnili výsledky prezidentských volieb.
Po prvé, nenašiel sa kandidát hodnoverne presadzujúci kresťanské hodnoty a požiadavky zdravého rozumu, s charizmou a inšpiratívnym životným príbehom, spájajúci kresťanské, národné a sociálne prvky do jedného celku.
Po druhé, istá časť vlastenecky cítiacich aktivistov sa postavila za Štefana Harabina. Nebolo to správne rozhodnutie vzhľadom na to, že Štefan Harabin je možno i väčšinovo verejnosťou vnímaný ako problémový a konfliktný verejný činiteľ, ktorý nemôže priniesť skutočnú zmenu.
Po tretie, kandidatúra Mariana Kotlebu bola kontraproduktívna. O konečnom úspechu nemohol totiž reálne uvažovať, keby aj postúpil do druhého kola, nutne by podľahol mediálnym a propagandistickým atakom, ktorým by bol vystavený. Jeho zapojenie sa do volebného zápasu možno pomohlo strane, ktorú vedie, ale nepomohlo – skôr uškodilo – celku.
Podčiarknuté a zrátané: národné a konzervatívne sily v týchto voľbách zlyhali. Ukázali svoju nezrelosť a nepripravenosť. Mali by sa z toho poučiť. Vyhovárať sa na nepriaznivé okolnosti nemá zmysel.

Ján Maršálek
::
Súvisiace články:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

3 komentáre:

  1. Anonymný17.4.19

    Sak kapitanovi ludaci volili Stetinaca a krestania Ferka Mikloska. Uz teraz urobili reviziu jeho uspechu a v roku 2024 ho nasadia znova. Nikto nema taky pribeh. Nikto sa nezucastnil na svieckovej manifestacii ako on.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný17.4.19

    Ono je to dosť ťažké zjednotiť sily. Brániť kandidovať sa nikomu, kto splní zákonné podmienky nedá a kresťanov nič nezjednocuje, sme rozdelení, rozhádaní, rozštiepení, často až sektársky. Už ani v katolíckej Cirkvi nie sme jednotní, štiepenie pokračuje, my strácame na sile a iní na tom získavajú. Ale stále máme čo ponúknuť tomuto svetu, len aby sme sa nevzdali príliš lacno svojej identity. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný17.4.19

    Už sa opakujem. Sčítanie hlasov po prezidentských voľbách robila firma z USA a hneď v prvom kole budilo podozrenie, že kvázi neznáma kandidátka liberálov nejaká Čaputová zabodovala v agentúrnych prieskumoch a v prvom kole získala taký obrovský náskok. Bol to manipulovaný signál a odkaz voličom, že akú to vynikajúci kandidátku vám predkladáme?! To je môj názor. Bolo to tak aj v Kiskovom prípade, voliči nevolili za, ale proti. Predsa Ševčovič bol tiež ako predtým Fico zo Smeru. Žiaľ médiá robia tzv. dosadené a vopred vytipované a vybrané "osobnosti", tak to bolo nastrčené aj v prípade železničného výpravcu, zradcu vlasti a účastníka "gorily" Dzurindu, hoci SDKÚ nevyhrala nikdy voľby, bol premiérom. Uvediem jeden telefonát od priateľa pred voľbami, ktorý je skutočný politický analytik: Milan, ak postavia opoziční liberálni, prozápadní kandidáta, hoci to bude nejaký Nácko, voľby vyhrá. Tým je povedané všetko. Ľudia toto všetko vedia a ešte ich médiá, dobre platenou reklamou ženú k volebným urnám. Tak to bude aj v prípade euro poslancov, nič sa nezmení, iba obrazne povedané svine u válova. Počas obdobia zasadania súčasného parlamentu sa ozvali niektorí zahraniční poslanci a v diskusii povedali pravdu, kriticky adresovanú vedeniu Európskeho parlamentu, no nikdy to nebol Kukan, Štefanovič, Zala a spol. od nás a kedže to boli pravdivé a kritické slová, priniesli ich iba sociálne siete, ktoré naši politici označujú za manipuláciu a chcú ich cenzúrovať. Príkladom je aj tajná návšteva ukrajinského zradcu Porošenka s Kiskom, ktoré sa uskutočnilo v tajnosti v Blave a na sociálnych sieťach bolo video, ako Batislavčania kričali na oboch - fašisti, fašisti, aj táto skutočnosť a realita bola konšpiráciou. Naše verejnoprávne, am ni západné médiá, túto návštevu neodvysielali. Prosím vás, nerobte z nás idiotov a somárov. I napriek tomu želám vám na Rodnom Slovensku príjemné veľkonočné sviatky! milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.