- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. apríla 2019

Voľby sa blížia


ZÁPISNÍK –  15/2019
Ďalšie voľby sa blížia. Už 25. mája budeme vyberať zástupcov Slovenska do Európskeho parlamentu. O hlasy voličov sa budú uchádzať pravdepodobne tri politické strany, ktoré majú v názve prívlastok „kresťanský“: Kresťanskodemokratické hnutie, Kresťanská únia a Kresťanská demokracia – Život a prosperita. Dá sa to vnímať z dvoch uhlov – alebo ako príznak drobenia, trieštenia, rozpadu, alebo ako príznak triedenia duchov. Tak či onak, môže sa stať, že ani jedna z nich nebude úspešná. Napokon, o kresťanskom charaktere strany nevypovedá jej názov, ale niečo iné – hlavne program a ľudia v jej vedení a potom samozrejme konkrétne kroky, rozhodnutia a činy v intenciách kresťanského učenia.

::
Žiaľ, sme svedkami toho, že kresťanské politické strany – ktoré sa tak označujú a ktoré prípadne majú v slovo „kresťanské“ i v názve – sú takými nezriedka len formálne, v praxi zlyhávajú, odkláňajúc sa od princípov, na ktorých by mali stáť. Viacerí takzvaní kresťanskí politici, v snahe zapáčiť sa svetu a získať koaličný potenciál, respektíve udržať si postavenie prispôsobujú svoju rétoriku i praktickú činnosť mentalite doby – a tá je protikresťanská.
::
Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa uskutočnia pravdepodobne vo februári budúceho roka. Stretnú sa zrejme s väčším záujmom verejnosti ako voľby do Európskeho parlamentu, hoci z dlhodobého hľadiska sú eurovoľby prinajmenšom rovnako dôležité – v nich sa rozhoduje o smerovaní Európskej únie ako celku, teda o medzinárodných pomeroch, ktoré budú mať nepochybne vplyv aj na našu domácu politickú scénu.
Predsa len, domáce voľby určujúce zloženie nášho parlamentu zaujímajú slovenského občana viac. Aké bude mať možnosti? V podstate sa bude rozhodovať medzi tromi cestami, keďže na Slovensku sa formujú tri veľké zoskupenia politických síl. V prvom majú rozhodujúce postavenie strany súčasnej vládnej koalície: Smer a SNS (Most-Híd sem nepatrí). Druhé zoskupenie je zložené zo subjektov takzvanej demokratickej opozície, ktorá samu seba považuje za slušnú a neskorumpovanú (mnohí iní si to nemyslia). Tretie zoskupenie sa prezentuje ako národné a konzervatívne, čo sa nepáči liberálnemu „mainstreamu“, podľa ktorého túto skupinu tvoria extrémisti, fašisti a „antisystémoví populisti“.
Takže voľby – máme sa na čo tešiť!

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 14/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný15.4.19

    Žiaľ, či chvála Bohu sa výsledný koniec EÚ nedožijeme. Aj únia a sa rozdelí na dva tábory. Tí, ktorí sú Za a euroskeptici a o tom sú aj terajšie voľby. Nič sa však nezmení, myslím lepšie časy pre obyčajných ľudí. Mali by sme však dať hlasy kandidátom, ktorí majú záujem štátotvorný,kresťanský, nie liberálny. Patrím medzi euroskeptikov, hoci si uvedomujem, že z idúceho vlaku sa nedá vystúpiť. Budúcnosť Európy bude podobný, ako je to u nás a v iných štátoch. Budú sa meniť iba mená poslancov a dlhé roky sa budú "nabaľovať" poslanci, ktorí sa budú snažiť udržať tento spolok vysoko platených politikov v Europarlamente. A určite na nominantov KDH sa nedá spoliehať, že budú bojovať za kresťanské Slovensko. Žiaľ, bude to pokračovať tak, ako to vykričal Maťovič v nedeľnej televíznej relácii, keď povedal: "Vy pani Beňová po skončení mandátu dostanete ako výsluhovú podporu dôchodok vyše 3 tisíc eur a naše mladé matky, ktoré sa majú podieľať na udržaní a starostlivosť o rodinu, vrátane výchovy detí majú minimálny materský prídavok, ktorý je dnes odsúhlasený slovenským parlamentom vo výške necelých 300 eur?!" Nuž zamyslime sa...Kde človek, hoci ako pracovitý, nájde taký "džob", kde stačí iba sem tam dvihnúť ruku a zahlasovať, pričom aj tak, obrazne povedané "Psí hlas do neba nejde." A platí známy slogan: "Ak by akékoľvek voľby niečo riešili, tak by sa nekonali." Na záver si položme otázku: Koľko vládnych zoskupení sa vymenilo od Prevratu? A zmenilo sa niečo, myslím v živte bežných ľudí k lepšiemu? milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.