- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. októbra 2019

Predvolebný ring


ZÁPISNÍK – 40/2019
Štefan Harabin ohlásil založenie politickej strany „Vlasť“, Andrej Kiska sa stal predsedom strany „Za ľudí“, Tomáš Drucker prišiel s „Dobrou voľbou“, pozadu nechcel zostať ani Eduard Chmelár a požiadal o registráciu hnutia „Socialisti.sk“. A tak by sme mohli pokračovať. Slovom, rozsypalo sa vrece s nádejnými (?) politickými zoskupeniami a novými (?) ambicióznymi politikmi. Volič by sa mohol tešiť, že bude mať v deň volieb z čoho vyberať, ale potenciálnu radosť kalí poznanie, že kvantita v tomto prípade nezaručuje kvalitu. Bude to taký výber-nevýber, dar-nedar. Vyvstáva priam hamletovská otázka, komu dať svoj hlas, kto si zaslúži či nezaslúži dôveru.

::
Predvolebná kampaň (fakticky sa už rozbehla) bude zrejme horúca, plná obvinení a vzájomných útokov. Žiaľ, médiá hlavného prúdu (vrátane RTVS) sú natoľko jednostranné, že nejakú pomoc vo forme spoľahlivých informácií od nich očakávať nemožno. A tak sa budeme musieť brodiť trasoviskom protikladných vyhlásení, neoverených správ a reklamných trikov, pričom ozajstný záujem o pravdu bude vytlačený úplne na okraj.
::
Politické strany nadobúdajú čoraz viac charakter podnikateľských projektov. Na prvom mieste sú peniaze a šikovný marketing. Svedčia o tom aj názvy nových subjektov – o ideovom smerovaní nehovoria spravidla nič, sú iba lákadlom, nálepkou... Takto má vyzerať toľko vychvaľovaná liberálna demokracia?!
::
Predvolebná scéna pripomína tragédiu obsadenú komikmi a komédiu v réžii tragédov, alebo tiež zápas bez rozhodcu. Na pravidlá čestného súboja sa pritom už dávno zabudlo. Treba však povedať, že svoj podiel viny na súčasnom marazme má aj voličstvo, pretože veľká časť občanov sa nezamýšľa nad celospoločenskými témami, mnohí pristupujú k volebnej schránke nepripravení, alebo nevolia vôbec.
::
Napokon možno povedať: aj na Slovensku máme džungľu – politickú. A máme aj dravcov, aj obete, aj nemálo užitočných idiotov. Sme svetoví!

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 38–39/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.