- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. januára 2020

Predvolebný guláš


ZÁPISNÍK – 1/2020
Publicista Ľudovít Števko v článku Politická kultúra ďalej zhrubla napísal: „Marketingový boj manažérov opozičných politických strán proti Ficovi i Dankovi a presvedčenie, že im to môže vyhrať voľby, má základňu postavenú na tenkom ľade – najmä ak ich boj je popretkávaný vzájomným vydieraním. Z celého predvolebného chaosu, z ktorého vyčnieva bitka dvoch nezmieriteľných politických táborov, sa môže vykľuť ako z vajca čaro nechceného. Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. A Marian Kotleba sa ani nemusí priveľmi namáhať.“
(In: Slovenské národné noviny č. 51–52/2019)

::
Voľby do Národnej rady sa budú konať 29. februára. Denník Sme sa pokúsil na začiatku roka odhadnúť či predpovedať ich výsledok. Predpokladá, že vládu bude zostavovať opozičný blok. Strana Smer síce získa najviac hlasov, ale iné strany, s ktorými by mohla spolupracovať, budú mať málo poslancov na to, aby mohli spolu vytvoriť väčšinu, a s ĽSNS sa nebudú chcieť spojiť. Vládu teda vytvoria strany PS-Spolu, Za ľudí, OĽaNO, KDH, SaS a Sme rodina. Bude to „nestabilná koalícia“, ale čo je zaujímavé, redakcia Sme spája vládnutie týchto strán s istými nádejami: „Ženy na Slovensku sa možno dočkajú aj interrupčnej tabletky, ktorú používa zvyšok civilizovaného sveta.“ Ponechávame bez komentára.
(In: Sme, štvrtok 2. 1. 2020)
::
Spisovateľ Anton Hykisch napísal pre časopis Viera a život veľmi dobrú úvahu s názvom Sloboda sama osebe nestačí. Okrem iného píše: „Chýba nám duchovná zmena, nastolenie hodnotového rebríčka. Sloboda nemôže byť absolútna a bez záväzkov, lebo sa mení na diktatúru chaosu. Akej kvality je taká sloboda, ktorá umožňuje ničiť nezávislosť polície, vyšetrovateľov, prokuratúry a súdov? Čím sa líši od stavu polície a súdov v časoch diktatúry? Ako kresťania musíme akceptovať, že náš život riadia aj vyššie zákony, než aké odhlasuje parlament, a platia iné hodnoty než tie, čo nám vnucujú masmédiá. Tridsať rokov slobody je zároveň inventúrou morálnych zlyhaní, aké nám amorfná sloboda priniesla.“
(In: Viera a život č. 6/2019)
::
Po krátkom sviatočnom vydýchnutí či nadýchnutí nás opäť čakajú všedné dni s množstvom starostí a povinností, ale hádam aj radostí, ku ktorým sa v nasledujúcich týždňoch pridá huriavk predvolebného hašterenia a povolebného vyjednávania. Treba sa preto obrniť trpezlivosťou a rozvahou, zachovať si zdravý úsudok, nedať sa pomýliť propagandou a rozmanitými mediálnymi trikmi, ktorých sa isto objaví dosť. Iba tak tie volebné manévre prežijeme v zdraví.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 50/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Je naozaj možné, že sa naplní prognóza denníka Sme a vládu zostaví „nestabilná koalícia“ zostavená zo strán súčasnej takzvanej demokratickej opozície. Ale ako vtipne, no nie nezmyselne, poznamenal istý komentátor, v takom prípade bude mať druhá strana v novej koalícii svojho agenta – Igora Matoviča, ktorý každú dohodu rýchlo pochová a skôr či neskôr koalíciu rozbije.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.