- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. apríla 2020

Prečo Covid-19? Aké miesto má v Božom pláne?


Nedovoľme, aby sa pandémia Covid-19 zmenila na pandémiu strachu
Karol Dučák
Nič z toho, čo sa deje vo svete, nie je náhoda. Ani súčasná nákaza Covid-19, ktorá vystrašila takmer celý svet. Často sa rozoberá otázka, či je Covid-19 Božím trestom, alebo nie. Asi najlepšou odpoveďou sú slová sv. Augustína: „Nedeje sa absolútne nič, čo by Všemohúci nechcel: buď dopustí, aby sa dialo, alebo to sám koná.“
Aj nákaza Covid-19 má svoje miesto v pláne Božej spásy. Navyše môže v konečnom dôsledku priniesť požehnanie. Pravdou totiž je – a celé dejiny ľudstva to potvrdzujú -, že človek si na Boha neraz spomenie až vtedy, keď ho navštívi nejaký veľký kríž. Preto bola potopa a iné strašné pohromy, ktoré Boh dopustil v snahe duchovne uzdraviť neposlušné ľudstvo.
Je však Covid-19 tou najstrašnejšou hrozbou? Reaguje svet na túto hrozbu správne? Neprechádza pri jej hodnotení z extrému do extrému? Z extrému podceňovania hrozby do extrému jej neodôvodneného preceňovania?

Aj v štátoch s najvyšším počtom obetí ochorenia Covid-19 umiera štatisticky len nepatrný zlomok úplne zdravých ľudí. Väčšina umierajúcich sú ľudia, ktorí majú jedno, dve, dokonca aj viac iných vážnych ochorení. Sú to zjednodušene povedané ľudia, ktorí už len dožívali a Covid-19 bol „katalyzátorom“ procesu ich umierania.
Takéto konštatovanie sa môže niekomu zdať necitlivým, ale zámerom tohto článku v žiadnom prípade nie je cynizmus, alebo zľahčovanie tragédie mnohých ľudí, jeho zámerom je snaha pozrieť sa do očí krutej pravde a nájsť v hodnotení situácie zrnká múdrosti, respektíve poučenie pre budúcnosť.
Zaiste by nebolo správne spochybňovať racionálne opatrenia proti šíreniu Covid-19, vychádzajúce zo zdravého myslenia. Je správne zabezpečovať čo najväčší rozsah testovania, povinnú karanténu v nevyhnutnom rozsahu, rúška na tvári, dezinfekciu rúk v predajniach, atď. Jednoducho každé racionálne opatrenie, ktoré môže zabrániť neúmernému rozšíreniu Covid-19, je prínosom. Lenže všetko má svoje únosné hranice. To, čoho sme v súčasnosti svedkami na Slovensku pod taktovkou nového premiéra Igora Matoviča, sa niekedy vymyká zdravému rozumu a poškodzuje našu krajinu. Rovnako nebezpečné ako podceňovanie pandémie je neodôvodnené šírenie pandémie strachu.
Covid-19 ani zďaleka nie je najhoršia pliaga, ktorá ľudstvo postretla. Omnoho viac obetí má na svedomí rakovina, nikotín, alkohol, ale aj kultúra smrti, predovšetkým vykonávanie umelých potratov.

Z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplývajú nasledujúce hrozné skutočnosti:
1. Viac ako štvrť milióna žien ročne umiera na komplikácie súvisiace s tehotenstvom alebo pôrodom. V roku 2015 ich zomrelo odhadom približne 303 000. Úmrtia matiek poškodzujú sociálny vývoj spoločnosti, pretože približne 1 milión detí takto zostáva každý rok bez matky. U týchto detí je zvýšená pravdepodobnosť, že zomrú do 1-2 rokov po smrti svojich matiek.
(who.int)
2. Každý rok spácha samovraždu takmer 800 000 ľudí, čiže jedna osoba každých 40 sekúnd. Samovražda je globálny fenomén, ktorý je veľkou hrozbou pre každú generáciu.
(who.int)
3. Pri dopravných nehodách ročne umiera okolo 1,35 milióna ľudí.
(asirt.org)
4. Alkohol spôsobil na celom svete v tomto roku už 1,8 milióna úmrtí (3,2 percenta z celkového počtu). Len neúmyselné zranenia pod vplyvom alkoholu spôsobujú asi jednu tretinu z celkového počtu.
(worldometers.info)
5. Priemerne ročne zahubí alkohol vo svete 3 milióny ľudí. Existuje 230 rôznych typov chorôb, pri ktorých alkohol zohráva významnú úlohu. V roku 2016 sa celosvetová celková spotreba rovnala 6,4 litra čistého alkoholu na osobu staršiu ako 15 rokov.
(who.int)
6. Na následky fajčenia zomrie každý rok predčasne 6-7 miliónov ľudí v celosvetovom meradle.
(procare.sk)
7. K najčastejším príčinám úmrtí patrí rakovina, ktorá v roku 2018 zahubila odhadom 9,6 milióna ľudí na celom svete.
(who.int)
8. Ročne sa na celom svete vykoná približne 40–50 miliónov potratov. To zodpovedá približne 125 000 potratom za deň.
(worldometers.info)

Na nákazu Covid-19 zomrelo v čase dopísania tohto článku na celom svete vyše 126 tisíc ľudí (worldometers.info). Lenže to je približne toľko, koľko detí je denne usmrtených pri umelých potratoch. Omnoho nebezpečnejšia ako Covid-19 je iná pandémia: strata Boha a zabíjanie života. Vyspelé národy sveta vymierajú nie pre pandémie, ale pre ignoranciu Božích zákonov.
Covid-19 zaručene neohrozí existenciu ľudstva. Omnoho horšie pandémie prehrmeli nad ľudstvom a dnes sú minulosťou. Napríklad španielska chrípka si vyžiadala podľa rôznych odhadov od 17 do 50 miliónov ľudí, pričom najpesimistickejšie odhady hovoria dokonca až o 100 miliónoch obetí. V porovnaní s týmito číslami sa Covid-19 javí ako neporovnateľne menšia hrozba. Preto nedovoľme, aby sa pandémia Covid-19 zmenila na pandémiu strachu.
A dostávame sa k poučeniu, ktoré chcel autor článku tlmočiť čitateľom. Je potrebné sústavne sa zamýšľať nad strašnou skutočnosťou, že najväčším zabijakom ľudí je sám človek. Mali by sme rozjímať nad tým, ako vrátiť zblúdené ľudstvo k Bohu, pretože len v tom spočíva cesta k ozdraveniu života na tejto planéte. Pokiaľ si toto ponaučenie zoberie z článku každý, kto si ho prečíta, potom tento článok splnil svoje poslanie a jeho autor bude môcť mať dobrý pocit z vykonanej práce.

Karol Dučák
::
Rozhovor s autorom:
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

5 komentárov:

  1. Karol Dučák16.4.20

    Aj tento článok bol prevzatý v českom preklade na Morave: http://www.fatym.com/view.php?nazevclanku=karol-ducak-proc-covid-19-jake-misto-ma-v-bozim-planu&cisloclanku=2020040091.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozum bez viery kríva a viera bez rozumu podlieha naivite alebo fanatizmu. Potrebné je spojenie rozumu a viery, tak ako v tomto článku – to je tá zlatá stredná cesta, bez krajností.

    Reakcie na súčasnú vírusovú hrozbu považujem vcelku za neprimerané. Vidíme kvázi odborné riešenia, byrokratické opatrenia, unáhlené rozhodnutia – bez dlhodobejšej vízie či stratégie, bez seriózneho zváženia súvislostí.

    A uprostred toho zatvorené kostoly. A akosi nikoho na zodpovedných miestach nezaujíma, kedy budú otvorené. Špekuluje sa o postupnom uvoľňovaní reštrikcií, o otváraní obchodov a prevádzok, ale okolo bohoslužieb je ticho, veľavravné ticho.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Karol Dučák6.5.20

    Vyjadrenie odborníka o neodôvodnenom šírení pandémie strachu: https://www.arfa.cz/profesor-pirk-se-vylecil-z-covid-19-a-rika-chripka-je-mnohem-horsi-statistiky-umrtnosti-jsou-zkreslene-kvuli-koronaviru-ohrozujeme-jine-pacienty-radeji-se-ptejme-proc-jsou-plne-hypermarkety-a/#.XrKoHU17nIU

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák7.5.20

    A ešte niečo na vážne zamyslenie sa: https://www.arfa.cz/to-snad-ne-nejmladsi-pacient-44-let-zemrel-primo-na-covid-19-s-jeho-smrti-covid-19-vubec-nesouvisel-uvadi-osetrujici-lekar-proc-media-lzou-o-koronaviru-umiraji-lide-kteri-mohli-zit/#.XrPqqU17nIW

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.