- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. júna 2020

Autorský výber poviedok


ANTIKVARIÁT
Ernest Hemingway: 49 poviedok
Bratislava, Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1961
Azda niet čitateľa beletrie, ktorý by sa zameriaval iba na novinky. Milovník literatúry hľadá a nachádza niečo dobré na prečítanie i v antikvariátoch a v knižniciach – medzi knihami, ktoré vyšli pred rokmi či desaťročiami. Veď nie všetky tituly sa dočkajú opakovaných vydaní. Kvalitná literatúra však nestarne, alebo starne len pozvoľna, získava patinu – napísané a zverejnené dielo trpezlivo čaká na svojho čitateľa... 

Ernest Hemingway (1898–1961) je známy najmä svojimi širšie komponovanými prózami (k najlepším patrí novela Starec a more a román Komu zvonia do hrobu), ale písal tiež poviedky, ba i básne. Zbierku 49 poviedok zostavil sám autor v roku 1938.
Paradoxne, Hemingwayove poviedky sú viacvýznamovejšie, drsnejšie, komplikovanejšie a náročnejšie na čitateľa ako jeho novely a romány. Sú stavané na princípoch klasického realizmu, ale prekračujú jeho zvyčajný rámec, vyznačujú sa skratkovitosťou, útržkovitosťou a ostrými strihmi ako vo filme. Autor, uplatňujúc techniku montáže, spája neraz aj odchodné motivické línie.
V tomto pomerne obsiahlom výbere (viac ako 400 strán) nájdeme tematicky i hodnotovo rozmanité texty – od stručných záznamov na spôsob skíc či momentiek až po majstrovsky vypracované poviedky, ktoré zostanú v pamäti. Hemingway bol novátorom, svet jeho próz je svojrázny, zostáva však spojený s realitou.  
Hemingway ako spisovateľ si vážil svoje remeslo a usiloval sa písať pravdivo, ľudsky, zrozumiteľne. Žiaľ, ako sa vyjadril kritik Alfred Kazin, ide tu o „veľké umenie v službách malej životnej koncepcie“. Tak či tak, jeho knihy stoja za prečítanie.

Ján Maršálek

Súvisiaci článok:
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.