- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. júla 2020

O starnutí

Vlado Gregor

Staré rímske porekadlo nás učí, že „senes bis pueri“, teda „starci sú dvojnásobní chlapci“. Ako deti rastieme a vnímame, ako nám pribúdajú sily, možnosti a schopnosti, a je to radostný proces. Smutné pritom je, že často nám ubúda zo zmyslu pre realitu, dobrotu a sebakritiku.
Procesy v prírode, ktorá si natoľko neuvedomuje sama seba, sú iste plné trápenia a bolesti a isteže je pravda, že sa máme dobre aj vďaka utrpeniu domácich zvierat a rastlín, ktoré sú ešte bezbrannejšie ako najúbohejšie zvieratko. Ak by sa aj ten najposlednejší člen životného reťazca voči nám vzbúril, malo by to pre ľudí fatálne následky. (O vzbure rastlín je horor Deň trifidov, o vzbure zvierat ešte známejší horor Vtáci.)

Najpozoruhodnejšie na našom vedomí je to, že sa dokážeme búriť aj voči sebe samému a sebe samým dokážeme robiť zle – často aj tým, že krivdíme druhým, povyšujeme sa nad nich a za každú cenu ich chceme prekonať, ponížiť, alebo aspoň ohromiť naším väčším a dokonalejším výkonom. Preto asi najviac by sme mali byť vďační v prípade, keď do konca života plasticky a konkrétne pochopíme, že naším cieľom nie je úspech, ale veselosť, čisté svedomie a radosť zo života.
To všetko je naozaj možné aj pri veľkej bolesti a utrpení, a to je podstata toho, čomu nás učí Kristus. Je smutné, že aj mnohí tí, ktorí sa považujú za jeho nasledovníkov, ako aj spoločenstvá, ktoré vytvárajú, to nechápu a ich cieľom je veľmi často celkom určitá dominancia a snaha o výnimočnosť na úkor druhých.
Nech je pochválený Boh, ktorý nám cez Krista a Svätého Ducha, ktorý medzi nami konkrétne účinkuje, dáva pochopiť náš vlastný, celkom osobný a hlavne dobrý zmysel života!
DEO GRATIAS!   BOHU VĎAKA!

Vlado Gregor
::
::
Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

1 komentár:

  1. Starnutie je vlastne dar, milosť – darovaný čas, možnosť zrenia, nápravy, zmúdrenia, odpustenia...

    Finis coronat opus. Alebo inak: koniec dobrý, všetko dobré.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.