- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. septembra 2020

Radšej oneskorená spravodlivosť ako urýchlená nespravodlivosť!

Nevinne popravení v ZSSR a USA – varovné memento pre všetkých, ktorí by chceli znásilňovať justíciu

Dnes sme boli svedkami vynesenia rozsudkov v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Niektoré rozsudky verejnosť očakávala. Boli odsúdení vykonávatelia vrážd, a to je dobré. Boli však vynesené aj rozsudky, ktoré znovu rozpoltili verejnosť. Obvinených Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú súd oslobodil.

Súdny proces odhalil niekoľko varovných signálov, ktoré jasne dokumentujú nezdravé rozpoltenie slovenskej spoločnosti. Predovšetkým, súdny proces bol nekvalitne pripravený, predčasne realizovaný a urýchľovaný s cieľom čím skôr ukončiť túto kauzu. Toto je memento do budúcnosti, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Oveľa viac ma však ako žurnalistu šokovala iná skutočnosť. Súdny proces sa konal po dlhodobom masírovaní verejnosti mainstreamom, ktorý navodil v spoločnosti isté očakávania. Došlo k čomusi neslýchanému v právnom štáte!

Verejnosť bola sklamaná, pretože jej bolo vopred vsugerované určité rozhodnutie súdu. Ako keby mal niekto eminentný záujem na tom, aby Kočner a  Zsuzsová boli odsúdení bez ohľadu na to, či je ich obvinenie nezvratne potvrdené. Pritom bola mediálne ignorovaná základná zásada právneho systému, ktorý je v civilizovanom svete rešpektovaný už celé tisícročia: In dubio pro reo (v prípade pochybností v prospech obvineného). Tak sa pýtam: v akom to štáte žijeme?!

Nie, nechcem obhajovať týchto dvoch ľudí. Kočner aj Zsuzsová sú mi úplne cudzí. Nie sú mi práve sympatickí, ale to – preboha! – neznamená, že kvôli svojim emóciám budem schvaľovať dlhoročné väzenie pre nich, pokiaľ sú pochybnosti o ich priamej spoluúčasti na zločine. To už tu rovno môžeme zaviesť lynčovanie podozrivých!

Ako varovné memento pre všetkých, ktorí chcú politizovať justíciu, chcem ponúknuť tragické poučenia z minulosti.

Jeden z najväčších masových vrahov novodobej histórie, masový vrah Andrej Čikatilo, unikal v bývalom Sovietskom zväze spravodlivosti vyše dvadsať rokov. Pri vyšetrovaní jeho viac ako päťdesiatich vrážd sovietski milicionári neprávom obvinili aj nevinných ľudí, z ktorých niektorí boli popravení. Nevinní ľudia! Jedným z nich bol 29-ročný Alexander Kravčenko, ktorý bol omylom obvinený a neskôr popravený za vraždu deväťročného dievčaťa, ku ktorej sa priznal až po krutom mučení. Ďalší nevinne odsúdený spáchal vo väzení samovraždu...

Alebo iná otrasná skutočnosť, tentoraz z USA: jedna štúdia, vypracovaná profesormi práva a štatistikmi z popredných amerických univerzít, uvádza, že americké súdy poslali na smrť v období rokov 1973 až 2004 približne 340 (!) nevinných ľudí. To predstavuje 4,1 percenta (!) všetkých odsúdených k absolútnemu trestu.

Preto vyzývam všetkých spoluobčanov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska: nedovoľme znásilňovať justíciu! Znovu zopakujem vetu, ktorá je v názve článku: Radšej oneskorená spravodlivosť ako urýchlená nespravodlivosť!

Pri tejto príležitosti chcem zároveň poukázať na hrozbu politizácie justície, ktorú pripravuje vláda Igora Matoviča. Toto je tá najväčšia hrozba pre budúcnosť Slovenska a je chvályhodné, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala túto nebezpečnú politickú avantúru Matovičovej vlády. Chcem len vyjadriť nádej, že sa nikdy nedožijem stavu, v ktorom by politické štruktúry v štáte ohrozovali nezávislosť súdnej moci. Od toho nech nás chráni Pán Boh!

 

Karol Dučák

::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

2 komentáre:

  1. Anonymný4.9.20

    Vidím to tiež týmto pohľadom, že verejnosť a politici si vsugerovali vopred navrhnuté riešenie. Nevidím všetky tie dokumenty a svedectvá, ktoré mal súd k dispozícií. I keď nemám vysoké ilúzie o výkone spravodlivosti v našom štáte predsa len musím dať za pravdu tomu, čo súd na základe skúmaní rozhodol. Tiež vidím nebezpečenstvo súčasnej vlády ovládať súdnu moc. Zdá sa mi, že sa dostávame do totality, ktorú považujem za horšiu než bola tá komunistická. Vidíme to na boji proti Cirkvi a kresťanom, ktorí podľa viery aj konajú, na ťažkých životných podmienkach pre statočných pracujúcich, ponižovanie ľudí, ktorí sa hlásia k hodnotám života, odmietaním podstatných hodnôt a kultúry, prístupom k štúdiu len pre vybraných, ohrozovaním zdravotnej starostlivosti pre tých, ktorí nemajú známosti ani financie aby si ju mohli dovoliť... Vďaka za výborné vyjadrenie názoru. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Okrem samotných vrahov asi každý chce, aby bol tento prípad spravodlivo vyriešený. Ale v žiadnom prípade nie je dobré, keď o vine a treste rozhodujú politici a novinári.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.