- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. septembra 2020

Sťažnosť Rade pre vysielanie a retransmisiu

 

Vážená Rada pre vysielanie a retransmisiu,

ako predseda občianskeho združenia Aliancia za nedeľu – Slovensko, o. z. žiadam týmto o prešetrenie obsahu vysielania relácie OTO, ktorá bola odvysielaná na RTVS, 1. program o 20:20 h v sobotu 5. septembra 2020. Tento program bol hrubým útokom na Ježiša Krista, Katolícku cirkev, Desatoro Božích prikázaní, rehoľný stav a sviatosť zmierenia, čo pobúrilo veľké množstvo divákov, ktorí platia koncesionárske poplatky, aj členov nášho OZ, ktoré o. i. získalo 120 000 podpisov na podporu pod petíciu adresovanú NR SR za prijatie zmluvy o výhrade svedomia, 84 000 podpisov za prijatie zákona na ochranu voľnej nedele a 220 000 podpisov za zrovnoprávnenie cirkevných škôl so štátnymi.

 

Podľa tlačovej informácie zo zasadnutia RVR (Rada pre vysielanie a retransmisiu) zo dňa 26. 8. 2020 RVR „uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi TV LUX s.r.o. (programová služba TV LUX), v súvislosti s tým, že dňa 16. 11. 2019 odvysielal program Trnavská novéna, vo vzťahu k obsahu ktorého vysielateľ nezabezpečil informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu v  primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti, čím došlo k porušeniu § 16 ods. 3 písm. a) ZVR“ (rvr.sk).

Podľa informácií z médií hovorkyňa Ivana Čaučíková denníku Postoj (postoj.sk) potvrdila, že „sankcia bola uložená za vyjadrenia Mariána Kuffu, ku ktorým nebola zabezpečená názorová pluralita“. Sťažovateľom bola jedna fyzická osoba.

 

Vzhľadom na to, že v spomínanej relácii OTO nebola zabezpečená názorová pluralita a okrem Rímskokatolíckej cirkvi nebola zosmiešňovaná žiadna iná cirkev, vysielateľ nezabezpečil informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu v  primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti, čím došlo k porušeniu § 16 ods. 3 písm. a) ZVR:
vyzývame tiež poslancov NR SR, aby prijali novelu zákona, ktorým sa zruší povinnosť platiť pre RTVS koncesionárske poplatky, nakoľko RTVS prestala plniť verejnoprávnu funkciu a zaradila sa do šíku liberalizmu a ťaženia proti zdravému rozumu a boja proti Katolíckej cirkvi.

 

S úctou Mgr. Anton Čulen, predseda Aliancia za nedeľu  Slovensko, o. z.,

V Bratislave 8. septembra 2020

3 komentáre:

  1. Spomínanú reláciu som si pozrel dodatočne, čisto z profesionálnych dôvodov, aby som ako publicista vedel, o čom sa hovorí. Inak by som nestrácal čas, lebo ten svet mi je úplne cudzí: na jednej strane pozlátka, nafúkanosť, na strane druhej faloš, prízemnosť, vulgárnosť.

    Pravdaže, cynická bezbožnosť, ktorá z programu vytŕčala, nezostane nepotrestaná. Božie mlyny melú síce niekedy pomaly, ale isto.

    Mimochodom, znova sa potvrdilo, že RTVS si neplní verejnoprávnu funkciu. So zdeformovaním názvu tejto inštitúcie došlo aj k pokriveniu formy a najmä obsahu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný11.9.20

      Vyjadrujem úctu a poďakovanie Sime Martausovej, ktorá v priamom prenose dokázala odmitnuť toto ponižovanie kresťanov. Myslím, že ťaženie proti kresťanom budú pokračovať v našej spoločnosti a v našich médiách, ale čo chcete v národe, ktorý si dobrovoľne volí svojich predstaviteľov nízkej morálnej, odbornej, kultúrnej a duchovnej úrovne. Mocní a zodpovední to nejako formálne uhrajú do autu možno s nejakou symbolickou pokutou. Treba začať od nás osobne, od našich rodín, ale zdá sa mi, že Cirkev nestojí v čele boja za dobro, sme ako osamelí bojovníci a je nás čím ďalej tým menej, z prirodzených dôvodov, i z dôvodov, že mnohí podľahnú príliš silnému tlaku médií a korupčných skupín, nielen finančných, ku kompromisom. Namiesto morálnej očisty národa po komunizme, sme v novom bahne, zdá sa mi, že oveľa horšom. Vďaka za statočný postoj. Ľudovít

      Odstrániť
  2. Karol Dučák11.9.20

    Aj ja som si túto reláciu pozrel až dodatočne, včera, preto reagujem oneskorene. Na povrch vychádza viacero vecí. Predovšetkým sa mi znovu a znovu potvrdzuje, že súčasný politický systém na Slovensku je pre Katolícku cirkev mnoho vážnejšou hrozbou ako totalitný režim pred rokom 1989. Tá pomalá erózia kultúrnych hodnôt, nahrádzanie umeleckej kvality neslýchaným gýčom, nevkusom, doslova výsmechom morálnych a kultúrnych hodnôt, pustoší predovšetkým duše mladej generácie, ktorá je neraz pomýlená pri hľadaní svojho miesta pod slnkom.
    Zo seriálov ako Horná dolná sa mi dvíha žalúdok. Ja ho doma ani nepozerám, ale keď prídeme niekam na návštevu a hostitelia to pozerajú, som svedkom takého zneuctenia slovenskej kultúry, že sa to nedá vypovedať. Vlastne v tej televízii pomaly niet na čo pozerať. Neraz pozerám filmy spred 30 – 40 rokov, ktoré ešte mali hlavu a pätu.
    Taktiež konštatujem, že neoliberalizmus každého razenia, reprezentovaný na Slovensku predovšetkým Richardom Sulíkom, začal ťaženie proti Katolíckej cirkvi, ktoré ju má definitívne položiť na kolená.
    My, katolíci, už ďalej nemôžeme tolerovať tento stav! Aliancia za nedeľu vyzbierala 84 000 podpisov za prijatie zákona o ochrane voľnej nedele. Napriek tomu neoliberáli na čele s Richardom Sulíkom, ktorí na všetko pozerajú cez prizmu prízemnej matérie, toto úsilie zmarili. Richard Sulík patrí k ľuďom, ktorí by za jeden cent predali dušu diablovi. Môžeme sa potom diviť, že v tej honbe za bezbrehú voľnosť mravov vyzeráme my, katolíci, ktorí si ešte ctíme pravé hodnoty, ako rojkovia, ktorí sa vznášajú s hlavou v oblakoch? Lenže neoliberalizmus ako každý iný –izmus raz skončí na smetisku dejín a Katolícka cirkev bude znovu žiariť ako maják v rozbúrenom svete začínajúceho 3. tisícročia.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.