- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. septembra 2020

Superlatívy Bieloruska

 

Karol Dučák

Bielorusko svojou rozlohou a počtom obyvateľstva nepatrí medzi najväčšie štáty, ale je to krajina veľká svojím významom. Aj posledné udalosti po nedávnych bieloruských prezidentských voľbách potvrdzujú túto skutočnosť. V tejto krajine sa pretínajú hospodárske a politické záujmy dvoch superveľmocí: USA a Ruska. Preto svet s napätím sleduje vývoj vnútropolitickej situácie v tomto štáte, ktorého význam narastá.

Bielorusko charakterizuje množstvo kontrastov. Stretávame sa tu s prežitkami socializmu, kultom V. I. Lenina, úctou k tradíciám, ale zároveň je to moderná krajina so špičkovými technológiami, relatívne vysokou životnou úrovňou obyvateľstva, nízkou kriminalitou a rozvinutou ekonomikou.

Protirečenia sú viditeľné doslova na každom kroku. Dodnes sa zachovali niektoré názvy inštitúcií a úradov z čias ZSSR, napríklad tajná služba nesie označenie KGB. Kult V. I. Lenina sa zachoval v takej miere, že v každom meste je po ňom pomenovaná ulica a v každom väčšom meste je umiestnená aj Leninova socha. Bielorusko je jedinou krajinou Európy, v ktorej sa uplatňuje absolútny trest, teda trest smrti.V bežnom platobnom styku sa používajú len bankovky. Aj keď sa vyše 83 percent obyvateľstva hlási k bieloruskej národnosti, väčšinový je ruský jazyk, ktorý využíva až 70,2 percenta Bielorusov. Počasie je tu daždivejšie ako vo Veľkej Británii. Kým v Londýne prší priemerne 98 dní ročne, v Minsku, hlavnom meste krajiny, až 114 dní v roku. A takto by sme vo výpočte bieloruských pozoruhodností mohli pokračovať ešte dlho.

 

Aj keď sa Bielorusko svojou rozlohou a počtom obyvateľov v mnohých veciach nevyrovná veľmociam, predsa sa môže pochváliť niekoľkými svetovými alebo európskymi prvenstvami.Tak si vymenujme aspoň niektoré:

1. Najväčší zo všetkých vnútrozemských štátov Európy. Svojou rozlohou 207 595 km² je Bielorusko viac ako štvornásobne väčšie než Slovenská republika. Reliéf krajiny je len minimálne členitý, prevažujú roviny. Bielorusko možno nazvať aj krajinou tisícich jazier. Nie je ich ani zďaleka toľko ako vo Fínsku, ale aj v Bielorusku je vyše 11 tisíc jazier. A 34 percent rozlohy krajiny pokrývajú lesy. Úcta k prírode je v tejto krajine samozrejmosťou.

2. Najničivejšia genocída národa počas druhej svetovej vojny. Až 25,3 percenta populácie Bieloruska zahynulo v tomto strašnom vojnovom požiari. Jedna štvrtina obyvateľstva. Žiaden iný národ na svete nebol počas druhej svetovej vojny natoľko zdecimovaný ako Bielorusi.

3. Najvyššia spotreba alkoholu na hlavu. Bielorusi sú najväčší konzumenti alkoholu na svete s priemernou spotrebou 14,4 litra alkoholu na jedného obyvateľa ročne. Za Bieloruskom nasleduje Lotyšsko (12,9 l), Grenada (11,9 l), Francúzsko (11,8 l), Česká republika (11,8 l), Rusko (11,5 l), Slovensko (11,4 l), Írsko (11,4 l) a Nemecko (11,3 l).

4. Najvyššia spotreba zemiakov na jedného obyvateľa v celosvetovom meradle. V priemere až 183 kilogramov zje každý občan krajiny za rok. V produkcii zemiakov je Bielorusko na 11. mieste na svete. Na prvom mieste je Čína, nasleduje India, Rusko, Ukrajina, USA, Nemecko, Bangladéš, Poľsko, Holandsko a Francúzsko. Pritom dnes krajina vyprodukuje podstatne menej zemiakov ako pred 50 rokmi. Kým v roku 1970 to bolo 13,2 milióna ton, v roku 2018 už len 5,9 milióna ton.

5. Najlacnejšou metropolou v Európe je hlavné mesto Bieloruska Minsk. Priemerný plat je tu 331,56 €, liter mlieka stojí 53 centov, za jeden bochník chleba (500 g) zaplatíte 46 centov, 12 vajec vás vyjde na 95 centov, kilogram jabĺk stojí 96 centov a mimoriadne nízka je cena základných energií v byte s rozlohou 85 metrov štvorcových, ktorá vyjde na 36,21 €.

6. V Bielorusku sa vyrába najväčší a najťažší nákladný automobil na svete, ktorý odvezie 450 ton zeminy. BelAZ 75710 má úctyhodnú výšku 8,165 metra a šírku 9,870 metra, pričom kolos je dlhý 20,6 metra.

7. Najstarší a najväčší prales na európskom území je Národný park Bieloruský prales. V Poľsku naň nadväzuje Bielovežský národný park. Žije tu aj najväčší európsky suchozemský cicavec – zubor hrivnatý.

8. Najviac voľne žijúcich zubrov hrivnatých v celej Eurázii je práve v Bielorusku.

9. Najdlhšia prezidentská diktatúra v Európe. Prezident Alexander Lukašenko je pri moci nepretržite od roku 1994, teda vyše 26 rokov.

 

Bielorusko je nepochybne nádherná krajina s mnohými pozoruhodnosťami, ktoré – aj keď nie sú superlatívmi – patria k skutočným skvostom svetového kultúrneho dedičstva. Napríklad Národná knižnica Bieloruska patrí k najväčším na svete. V krajine je veľa nádherných chrámov a historických budov. Bielorusko dalo svetu dvoch nositeľov Nobelovej ceny, ale aj iné svetoznáme osobnosti. A takto by sme mohli pokračovať ešte dlho. Nie div, že Bielorusko je perspektívnou turistickou destináciou, ktorú sa oplatí navštíviť.

 

Karol Dučák

::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

1 komentár:

  1. Karol Dučák29.9.20

    Ešte k téme Bieloruska: https://www.facebook.com/groups/bgnsk/permalink/2667491426865324/

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.