- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. októbra 2020

Plytkosť a hlbina

 

ZÁPISNÍK (41/2020)

Novodobej mentalite, ktorá obľubuje nestálosť, vyhovuje prispôsobivá ideológia New Age. Jej prívrženci chcú vytvoriť nového človeka. Kardinál Sarah poukazuje na to, že vo svete vedy sa dnes bežne používa pojem „transhumanizmus“, ktorý má znamenať prechod k novému druhu existencie človeka uctievajúceho samého seba realizovaním nových myšlienok, poznatkov a možností. Kardinál to nazýva chimérou zrodenou z pýchy, ktorá je nebezpečná, pretože nesprávne vykladá, čo je to sloboda a dôstojnosť človeka: „Nové životné pravidlo znie: zabudni na nebo, aby si bol konečne úplne slobodný a aby si bol sám sebou“ (Robert Sarah: Boh alebo nič). Ibaže s myšlienkou na nebo človek pochováva aj dobro, krásu, pravdu – zlo sa vydáva za dobro, pravda je okresávaná podľa okolností.

::

Moderná doba je fascinovaná úspechmi prírodných vied. Prevládol dojem, že prírodné vedy sú jediným zdrojom pravdy. Paradoxne, výsledkom je narastajúca nedôvera voči pravde, prestáva sa rozlišovať medzi pravdou a mienkou, v zúženom zmysle sa za pravdu považuje iba to, čo možno experimentálne overiť. To však zjavne nepostačuje, preto sa začínajú nebezpečne šíriť rôzne pseudovedecké spôsoby určovania pravdy, respektíve stanovovania zákonných noriem. Na základe pochybných výskumov chce niekto zmeniť definíciu manželstva, spôsob výchovy i štruktúru ľudských práv.

::

V beztvarej mase tekutej modernity sa presadzujú povrchné znaky a prejavy života – módne a reklamné značky, trendy, šokujúce informácie, ľahko konzumovateľné produkty zábavného priemyslu. Modernita si hovie v plytkosti a na hlbinu, v ktorej je ukrytá pravda, radšej nemyslí.

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (40/2020)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.