- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. októbra 2020

Raj a peklo na zemi


Vlado Gregor
Stále snívame o možnosti pozemského raja
a jasné pravdy sa pred ľuďmi mrzačia a taja...

V Ježišovom posolstve sa nachádza mnoho ťažko pochopiteľných, hoci celkom jednoznačných tvrdení. Hovorí sa o tom, že blahoslavení sú tí pokorní, tichí, utláčaní, plačúci a o ničom nerozhodujúci. Prečo práve oni často lepšie chápu reálnu a životnú pravdu, ako tí, ktorí určujú, čo je dobré a zlé pre ostatných, alebo si to aspoň myslia?

My, ktorí často celý život patríme medzi tých spodnejších a závislejších, si pravidelne a občas úplne jasne uvedomujeme, že o slušnejší a lepší život je zbytočné nasilu sa uchádzať a spoluprácou s „nadriadeným“ zlom nakoniec škodíme len sami sebe, že často je treba to zlé, ktoré vidíme, strpieť a za pôvodcov zla sa od srdca pomodliť.

Ako keby sme neustále zabúdali, že základom našej viery sú state z knihy Genezis, kde sa hovorí o opovážlivosti určovať rozdiel medzi dobrom a zlom, ochutnávať zo stromu poznania dobra a zla. Nepochopenie tohto textu a príkazu je príčinou fanatizmu, zadubenosti, pomýlenosti, nenávisti a všetkých možných nešťastí.

V človeku je utopická tendencia myslieť si, že my rozhodujeme o tom, či nám bude dobre alebo zle, že všetci sme bratia a ak si to určíme ako väčšina (a či skôr rôzne silná menšina, ktorá sa za väčšinu maskuje), tak utvoríme raj na zemi. Nie raj, milí moji, ale peklo – a vytvárame ho neustále, opakovane a stále rafinovanejšie a pritom hlúpejšie a nepoučiteľnejšie!

Tu nejde o to, že sa nemôžeme rozhodovať, tie úvodné kapitoly Biblie hovoria o tom, že rozhodovať sa musíme a človek sa práve vtedy stal človekom, keď sa musel rozhodovať medzi dobrom a zlom, keď pochopil vlastnú zodpovednosť a keď zistil, že je nahý, smrteľný a omylný. Zvieratá, ktoré sa úplne riadia pudmi a okolnosťami, i keď u vyšších živočíchov iste ani citové vzťahy nie sú vylúčené, preto neustále svojím spôsobom žijú v raji a nemusia sa natoľko trápiť vlastnou zodpovednosťou.

Vrchnosť, ktorá sa vždy tvárila, akoby zjedla všetku múdrosť sveta, bola charakterizovaná a poučovaná Ježišom Kristom, ktorý si za to vyslúžil kríž. A história sa stále opakuje vo všemožných variantoch. Dokonca aj v súčasnej Cirkvi sa menej hovorí o Bohu a stále viac o vytváraní raja na zemi ľudským úsilím. Pritom sa permanentne popierajú aj možnosti omylu a zla, a teda aj hriechu a trestu.

Bože, odpusť tým, čo takéto nehoráznosti produkujú, pretože väčšinou naozaj nevedia, čo činia.

PANE, ZMILUJ SA, KRISTE, ZMILUJ SA!  

KYRIE ELEISON, CHRISTE ELEISON!

 

Vlado Gregor

::

Rozhovor s autorom:

Ježišov odkaz pretrvá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.