- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. decembra 2020

Listy Ježiškovi

 

Robert Hakala

Do roku 1989 boli Vianoce komunistickou mašinériou označované ako „sviatky zimy“ a ich symbol bol premenovaný na „Deda Mráza“. Ale každému z obyvateľov nášho štátu bolo absolútne jasné, že prišli Vianoce a slávime narodenie Ježiša Krista. Propaganda bola od začiatku odsúdená na neúspech.

Keď nastala zmena spoločenského systému, všetko bolo uvedené na správnu mieru. Slovenská pošta išla ešte ďalej a spustila akciu „Napíš list Ježiškovi“. Deťom nebolo potrebné vysvetľovať, komu majú napísať a čo mu majú napísať. Bol to predsa Ježiško, ktorý dáva darčeky pod vianočný stromček... Akcia mala veľký úspech, tisíce detí, buď samé, alebo s pomocou rodičov, listy Ježiškovi skutočne napísali.

Predkladám autentické znenie niekoľkých takýchto listov. Samozrejme, neuvádzam celé mená ani adresy. Listy prepisujem doslovne, aj s chybami. Môžete si prečítať, aké boli a sú túžby detí...

 

List Ježiškovi 1

Milý ježiško ja by som si na vianoce priala: Album Michaela Jackona, vankúš Hannah Montana, Diár s heslom, Dom pre babyky, Princa barbi, Spiralu Hannah Montana, Pričesky Hannah Montana, Skycár

 

List Ježiškovi 2

Ježiško ja by som chcela Dom bárby, Veľkého maca ako má Peter Nový, Vlastný maličký stôl s stoličkov a fixkom, Skycár, babyky, Vankúš, vestu, retiasku.

 

List Ježiškovi 3

Milý Ježiško! Ešte nechodím do školy. Mám 5 rokov, preto píše moja mamka. Teším sa na Vianoce. Chcela by som pod stromček zápisnik, my little ponny, kuchynku a domček pre bábiku.

 

List Ježiškovi 4

Rád by som dostal od Ježiška: PC hru, CD, knihy, DVD. Ďakujem

 

List Ježiškovi 5

Milý Ježiško, celý rok sme poslúchali. Prosím nezabudni na nás a prines nám pekný darček. Za všetko ti ďakujeme Marienka (5 rokov) a Olinka (2 roky)

 

List Ježiškovi 6

Milý Ježiš! Na vianoce by som si prosila kalkulačku, plastelinu, vestu na plávanie, babiky a ešte malé sladkosti. Ďakujem.

 

List Ježiškovi 7

Poprosila by som ťa Ježiško aby môj brat bol lepší. Ešte si poprosím jednu maličku hračku a to už si nič neprosim.

 

List Ježiškovi 8

Ja by som chcela od Ježiška tašku do školy a peračník a babiku. Ďakujem Ježiško.

 

List Ježiškovi 9

Zuzke: koníka, čo papá mrkvičku, mačičku, čo mraučí, barby s koníkom, čo má krídla, Hanna Montana vankúš, stajňu Horseland, zvieratká, oblečenie. Peťko: prilbu starbaš, motorovú pílu, oblečenie. Mame: na oblečenie, koberce. Tato: handrové pyžamo

 

List Ježiškovi 10

Ježiško, tento rok som sa nebyla s bratom, počúvala som rodičou a vlastne som sa správala dobre. Mohol by si my prosím doniesť: knihu o kreslení, nočný stolík, hlavolamy a minisudoku a pre brata Peťka si prosím vláčik. Tvoja Katka.

 

List Ježiškovi 11

Milý Ježiško zdravie, šťastie, kamarátov, Hanah Montana tvister, CD Mily Cirus, kabelku Hanah Montana, to je všetko ďakujem kamarát

 

Zaujímavé čítanie. Listov je iba jedenásť, preto nemôžeme robiť nejaké veľké závery. Najviac si všimnete, že listy majú dosť pravopisných chýb. Ospravedlniť sa to dá nízkym vekom pisateľov. Žiadosti sú rôzne. Prekvapilo ma, že iba jeden list obsahuje žiadosť o zdravie, šťastie, kamarátov (list č. 11). Zaujímavý je aj záver tohto listu, keďže pisateľ napísal „ďakujem“ (poďakoval sa) a použil slovo „kamarát“. Páči sa mi to, pretože Ježiša chápe ako svojho kamaráta. Iba v dvoch listoch (4, 10) je prosba o knihy. V prvom prípade knihy nie sú špecifikované, v druhom liste kniha je špecifikovaná – o kreslení. Všade prevažujú rôzne maličkosti – bábiky, CD, DVD, taška do školy... Iba list č. 9 sa vymyká, Peťko má prianie nezvyčajné – motorovú pílu. Veľmi skromný je list č. 7 – prosba, aby bol „brat lepší a ešte „jednu maličku hračku“. Skutočná skromnosť.

A čo ty, milý čitateľ? Čo by si si prial od Ježiška? Máš pred sebou čistý papier, napíš mu... Tvoje prosby si rád prečítam.

 

Robert Hakala

::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.