- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. januára 2021

Boj o zdravý rozum

 

Vlado Gregor
Nebudeme sebe a ani nikomu milí, ak budeme preceňovať svoje úbohé sily...

Človek má sklon, ktorý sa nedá utíšiť po celý jeho život: hľadať v živote nejaký zmysel, nejakú logiku, ktorá platí pre neho aj pre celý svet. Zvlášť mladý človek má pokušenie veriť, že chápe nielen seba, ale dokáže pochopiť aj históriu a ciele iných, ba aj samotného Boha. Sám som si celé roky podvedome myslel, že dejiny sú akýsi apokalyptický súboj medzi dobrom a zlom, ale v poslednom čase a v momentálnej situácii prichádzam na to, že osobná i svetová história je len permanentný boj o zdravý rozum. Ale to „len“ nám stačí, mali by sme sa s tým pokorne uspokojiť.

Najhoršie a najhlúpejšie nápady v oblasti viery a morálky totiž vznikali neustále, neprestajne a permanentne zo snahy pochopiť, ba ešte aj interpretovať knihu Genezis a Apokalypsu. Akoby sme nechápali dosah osobných, konkrétnych a existenčne dôležitých, hoci len dočasných, problémov na život jednotlivých ľudí. Zovšeobecňovať bez snahy o zdravý rozum totiž nemusí byť len omyl, ale aj hriech a urážka zdravého rozumu. Nemusí to byť žiadny veľký šéf, ale aj ten obyčajný malý „napoleonko“ či „napoleonka“, ktorí nasilu presadzujú svoje koncepcie a pritom sami neriešia ani svoje osobné problémy a tobôž milujúci a pokorný vzťah k druhým ľuďom.

Tí, ktorí ma poznáte, viete, že celý život som robil takzvane podradnú robotu a zažíval šikanu a urážky, možno niekedy aj oprávnené, alebo neúmyselné, ale určite nepríjemné. Našťastie, nikdy ma tieto problémy nepriviedli k úplnému zúfalstvu a nikdy som neprestal mať rád ľudí. Snaha o jasný cieľ a poriadok je nevyhnutná pre každého, aj toho najväčšieho šéfa, pretože bez nej nebude nikto nielen veľkým šéfom, ale bude len veľkým, nepokorným a urážajúcim hovädom...

Žijeme v čase a sme uväznení vo vlastnom tele, teda nemôžeme plne chápať Boha, ktorý tvorí všetko od začiatku až do konca. Preto ani nemôžeme vykladať druhým ľuďom, ako to robia, prečo to robia a tvrdiť, že ak nás budú poslúchať, tak spravia úplne najlepšie, všetko im bude jasné a dostanú sa do raja, ktorý sme im objasnili a naprojektovali. Opica môže s radosťou zavolať svoju tlupu na miesto plné banánov. Ale kdesi som čítal, že jedine človek dokáže presvedčiť ostatných, že keď budú počúvať práve jeho, dostanú sa na miesto, kde bude tých banánov stále dosť a bez akejkoľvek námahy.

Milí moji, verme, že existuje nebo, aj cestu do raja môžeme hľadať a nájsť, ale nepodliehajme nezaslúženému rešpektu voči rozprávkam druhých a ani voči vlastným sebaklamom. Veď aj náš vzor Ježiš Kristus nás poučuje, že sa príliš nemáme starať o budúce dni, lebo každý deň má dosť svojich starostí. Väčšina z nás to iste môže potvrdiť.

Verme teda, že zdravý rozum, o ktorý denne bojujeme od narodenia až po smrť, nakoniec zase zvíťazí, a to aj v konečnom a celosvetovom meradle. Iste nám k reálnemu pochopeniu vecí, situácií a osôb okolo nás pomôže, keď sa budeme kajať a veriť evanjeliu. Teda sa vedieť permanentne a sebakriticky meniť a prinášať radostnú zvesť podľa možnosti nielen sebe, ale aj iným.

Bože, buď k nám milostivý a zachráň nás!

(Vianoce 2020)

 

Vlado Gregor

::

Rozhovor s autorom: Ježišov odkaz pretrvá

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.