- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. marca 2021

Agónia vlády

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek

Takmer presne jeden rok vydržala pokope súčasná vládna koalícia, ktorá vzišla z volieb s nadpriemernou volebnou účasťou, konaných len niekoľko dní pred vypuknutím pandemickej situácie, 29. februára 2020. To bolo očakávaní, rečí, sľubov a nádejí o skvelej budúcnosti pre Slovensko! Ak som vtedy vyjadril pred niekým svoju skepsu, tak som bol pokladaný za nepriateľa zmeny a priateľa starých poriadkov.

Myslím, že po vlne počiatočného populizmu, tárania a nepodložených sľubov skutočnosť prekonala očakávania aj tých najväčších pesimistov. Dnes je vláda v totálnom rozklade a zhasínajú posledné optimistické ilúzie o jej možnom pokračovaní. Ak by nebol vyhlásený núdzový stav, krajinu by zaplavovali protesty nespokojných občanov, ktorým vláda komplikuje život.


Nechcem sa zaoberať konkrétnymi vecami, čo táto koalícia priniesla štátu a občanom, to urobili iní. Myslím, že každý, kto má v sebe aspoň štipku triezveho uvažovania, to vidí, pochopil, a kto od nej a strán, ktoré ju vytvorili, a od jej protagonistov niečo ešte očakáva a je ich ochotný podporovať v najbližších voľbách, toho treba len poľutovať, či uvažovať o jeho rozumnosti.

Je normálnym javom v demokratických krajinách, že za určitých okolností padne vláda a treba nové voľby. Lenže túto vládnu koalíciu si zvolili občania vysokým počtom hlasov a očakávali od nej zrejme to, čo im pred voľbami po rokoch relatívnej politickej a ekonomickej stability a prosperity sľubovala. Prišiel marazmus, chaos, neporiadok, rozklad...

Vinu za súčasný stav nenesú len súčasní koaliční poslanci, členovia vlády a členovia strán koalície, ich partneri, respektíve médiá, ale predovšetkým voliči, ktorí uverili klamným sľubom; tie sa v krátkom čase odhalili v celej svojej  nahote. Ani sľúbené vysoké dotácie z Európskej únie koalíciu nedokázali udržať v riadnej forme fungovania. Sama sa ocitla v agónii, ktorá nedáva nádej ani jej poslancom, ktorí popreli sľuby voličom a podriadili sa mašinérii skazy, chcejúc celé volebné obdobie poberať plat a podporovať rozvrat. 

Nebol potrebný ani tlak opozície, ani pripravované referendum, hlavnou príčinou agónie vlády je jej absolútna neschopnosť. Príčinou súčasnej krízy nie je neľahká pandemická situácia, ale neschopnosť niektorých ľudí niesť zodpovednosť za seba a svoje správanie a za zverené funkcie.

V rozklade nie sú len strany koalície, vláda, parlament, inštitúcie nimi riadené, ale štát ako celok. Zadržanie šéfa SIS je ranou do duše tejto koalície. Je zbytočné čakať na zázrak. Ten príde len vtedy, ak my urobíme všetko dobré, čo je v našich silách. Treba sa zamýšľať nad tým, ako sa z krízy dostať, aby sme čo najmenej stratili a aby sme zachránili to, čo je zachrániť možné, treba sa zamyslieť nad budúcim smerovaním, ktoré zatiaľ nedáva veľké nádeje na splnenie pozitívnych očakávaní občanov.

Po totálnom odmietnutí hodnotovej politiky, morálky, inteligencie, vzdelania, odbornosti a zodpovednosti v politike, nielen politikmi, odborníkmi, autoritami, médiami, ale aj väčšinou občanov, je možné očakávať síce nové prerozdelenie parlamentných zoskupení, čo však ešte nemusí byť zárukou prosperity, pokojného vývoja a dobrého fungovania štátu ani spokojnosti občanov.

Ľudia zmietaní pandemickými opatreniami a existenčnými problémami, ovplyvňovaní médiami a vplyvmi rozličných záujmových a ekonomických skupín len ťažko môžu dozrieť a zveriť krajinu do rúk ľudí, ktorí sa osvedčili v rodinnom, spoločenskom, osobnom i verejnom živote, nepodľahli túžbe viac mať ako byť, ktorí by boli služobníkmi, ako to vyjadruje význam slova minister. Ťažko očakávať, že vzniknú iniciatívy, ktoré by ponúkli občanom zodpovednú prácu v ich prospech.

Obávam sa, že občania sa nepoučili, nikto ich nevedie k zodpovednosti, ani sa im nedáva kvalitná ponuka, ktorá by zaručila prosperitu krajiny. Obávam sa, že znova sa vytvorí parlament zväčša zo súčasných strán, možno v inom pomere, ale kvalitou veľmi podobný tomuto súčasnému, čo môže priniesť len ďalšie problémy a ešte väčší neporiadok a biedu.

 

Ľudovít Košík

::

Súvisiaci článok: Vytriezvenie ešte len príde

::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

2 komentáre:

  1. Na politiku a politikov sa nemôžeme spoliehať. Žijeme v spoločnosti, ktorá dvíha na piedestál sociopatov a psychopatov. Doslova. Pokiaľ sa systém nezmení, je potrebné budovať a udržiavať aspoň malé ostrovčeky viery a života v Pravde.

    Obroda príde zdola. Pozorujem, že náboženskému životu sa najviac darí v malých obciach a farnostiach, ďaleko od centier „vzdelanosti a pokroku“.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný28.3.21

    ak je komplexne likvidovaný každý prejav statočnosti, obetavosti, dobra, lásky, nemajú podľa mňa šancu na trvalý úspech ani okrajové zdravé oázy. Myslím si, a rád by som sa mýlil, že súčasný trend likviduje každý prejav zdravého živého a životaschopného prejavu. Je to len otázkou času, kedy zlikvidujú aj ešte fungujúce ostrovy dobra. Súčasný stav k tomu iste prispeje. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.