- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. marca 2021

Zvrátené normy posthumanizmu

 

ZÁPISNÍK (10/2021)

Hovorí sa, že človek si zvykne aj na šibenicu. Po roku „pandémie“ si už aj my zvykáme, zmierili sme sa – aspoň navonok – s mnohými obmedzeniami, požiadavkami, príkazmi a zákazmi. Nedobrovoľná dobrovoľnosť sa stala široko akceptovanou metódou ovládania ľudí. Chodíme všade s rúškom či respirátorom – a nasadili by sme si hádam aj prilbu s vrtuľkou, keby nám to prikázali. Čo na tom, že mnohé z opatrení sú neprimerané, nezmyselné, neefektívne. Kostoly sú zatvorené, ale pri testovaní sa zhlukujeme jedna radosť... Ocitli sme sa takpovediac v novej normalite. Skutočne sa s ňou zmierime? Prijmeme zvrátené pravidlá posthumanizmu?

Prečítajte si: Človek ako boh (peklo na zemi)

::

Roman Kaliský-Hronský v článku Je za nami najhorší rok v dejinách štátu (Slovenské národné noviny č. 5/2021) okrem iného píše:

„Negatívny test ako priepustka do práce? Nezmysel. Priepustka do prírody? Nezmysel nad nezmysel. Nejde o to, že by sme mohli v lese nakaziť medveďa či veveričku a nejde ani o zvyšovanie imunity a starostlivosť o zdravie. Ide najskôr o demonštráciu sily. Podrobovanie si národa. A to ešte nie je reč o ekonomike, keď tisíce rodín kolabujú. Vzdelanie detí za posledný rok sa rozplynulo v počítačových sieťach, ich socializácia sa bude len ťažko vracať do normálu. Rozpad medziľudských vzťahov aj celých rodín, nárast domáceho násilia i počtu závislostí, zanedbanie mnohých vážnych vražedných diagnóz – to je tá skutočná pandémia, ktorá Slovensko zaviala nad priepasť, do ktorej ak spadneme, teraz žijúce generácie sa z nej možno už nevyštverajú na povrch. To nie je fatalizmus, to je smutný pohľad na tvrdú realitu.“

::

Atomizovaná, nejednotná, rozhádaná spoločnosť je ľahko ovládnuteľná. Jednotlivec sa nevie ubrániť, v zápase so štátnou mocou prehráva, podlieha presile. Zdá sa, že väčšine na slobode a pravde nezáleží, stačí jej „plný hrniec“. Orwellova vízia totalitného sveta je až priveľmi reálna.

Oboznámte sa: Orwellova umelecká výpoveď o ríši zla

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (8–9/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

4 komentáre:

  1. Anonymný15.3.21

    Ešte zatiaľ môžeme si aspoň písať a hovoriť cez telefóny. Žiadne medziľudské kontakty okrem v uzavretých domácnostiach sú už rok veľmi obmedzené a takmer 1/4 roka celkom zakázané. Už sa odnaučíme nielen spoločensky žiť, ale aj komunikovať medzi sebou navzájom aj myslieť. Vďaka za priestornet.com kde môžeme vyjadriť svoj názor a myšlienky. Nič iné nám nezostáva ako konať tak ako nám je to diktované, ak chceme prežiť musíme chodiť do práce a som rád, že môžem. Je tu morálny problém zlyhania oficiálnej Cirkvi na všetkých jej stupňoch aspoň to tak vidím, Mýlim sa? Je tu problém zlyhania človeka aspoň na Slovensku. Pred rokom si vysoká väčšina zvolila túto politickú reprezentáciu. O jej morálnych kvalitách málokto uvažoval počúvali všetci mainstream, ktorému uverila väčšina národa. Ja som dával tejto politickej reprezentácií Jeden a pol roka, odhadom čas dokiaľ vydrží. Na priestornete sa to dá nájsť v niektorom článku. Zrejme vydržala presne rok, sama sa zrútila na svojej amorálnosti, nekultúrnosti a neschopnosti niesť zodpovednosť jej predstaviteľov samých za seba. Zodpovednosť za národ úplne žiadna aj to tak vyzerá všade. Všetko je v rozklade. Ak boli zaskočení pandémiou, my sme boli tiež a ešte viac. Nikto nám nedal rady ako jej predchádzať a ako sa liečiť. Mnohí zomreli. Mne asi desať blízkych osôb len pre pandémiu. K predčasným voľbám nebude potrebné pravdepodobne ani referendum, ktoré by asi bolo úspešné. Ale znova hovorím, túto vládu si zvolila väčšina národa. Teda sami sme si zodpovední za stav, ktorý tu máme a nevieme čo robiť a nikto sa nesnaží ani naznačovať riešenia. Je mi smutno. Mám k tomu viaceré dôvody. Zostáva mi nádej, že Boh ma neopustí a má riešenie aj pre mňa. Či aj pre svet a pre Slovensko neviem, lebo o jeho riešeniach nechceme počúvať. Vďaka za poctivé zamyslenie na začiatku týždňa. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný15.3.21

    Prečítal som si. Ja to zaujímavé čítanie a sú to zaujímavé tipy, ako sa dozvedieť pravdu, hoci tento termín tvrdenia je relatívny. V podstate, do kocky zhrnuté, tendencia a úsilie svetových vládcov (svätoobčanov) smeruje k vytvoreniu akéhosi súper štátu nimi vymyslenou tzv. demokratickou diktatúrou. V podstate ide o likvidáciu národných štátov a najmä ich kultúry, ktorou sa navzájom líšime najmä tradíciami a zvykmi. Tejto spoločnej "multi" tendencie sa však jednotlivé štáty bránia a túto, nazvime ju utópiou, pochopili Angličania, obrazne povedané stavitelia základov budúcej vízie spoločnej Európy, ktorí vďaka Brexitu vystúpili z tejto neistej plavby Titaniku, avšak z iného dôvodu. V spoločnom dome doplácali vysokým nájomným. To je ďalší príklad (pre nich dôvod) utopistického multi plánu. milan

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný15.3.21

    Už do toho aby človeku zobrali slobodu a zotročili ho investovali veľa, takže len ťažko je možné čakať uvoľnenie prijatých opatrení skôr ich sprísňovanie a ďalšiu manipuláciu a demagógiu za pomoci mnohých tzv. autorít, ktorí dávno stratili morálku a vezú sa na zotrvačnosti inštitúcií. A k našej situácií 30 % ľavicové sily, 30 % liberálne a zvyšok demagogické prázdne populistické sily, len kresťanské, národné, a nejakým spôsobom zdravé sily sú všetky mimo hru. Takže si môžeme vybrať v nasledujúcich voľbách. Už sa môžeme spoliehať len na Pána Boha, národ, rodina, priatelia sú mimo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S výberom vo voľbách je to naozaj ťažké. Niekedy sa sám seba pýtam, kde sú normálni, čestní ľudia... Nadobudol som presvedčenie, že nastavenie súčasného spoločensko-politického systému dáva priestor ľuďom s patologickými sklonmi, doslova ich uprednostňuje.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.