- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. júla 2021

Človek nemôže žiť bez lásky

 

Kristína Ondrkálová
„Milovaní, milujme sa navzájom, lebo láska je z Boha a každý, kto miluje, narodil sa z Boha a pozná Boha. Kto nemiluje, nepoznal Boha, lebo Boh je láska. A Božia láska k nám sa prejavila v tom, že Boh poslal svojho jednorodeného Syna na svet, aby sme skrze neho mali život. Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy.“ ( 1 Jn 4, 7–10)

Človek nemôže žiť bez lásky. Každý chce milovať a byť milovaný. Nalejme si však čistého vína – akákoľvek dobrá ľudská snaha milovať sa navzájom nikdy nezostane bez malých či väčších zranení: sklamania, rozčarovania, hnevu, znechutenia, nenaplnených túžob, očakávaní, bezradnosti, zlomenosti a rán na duši. Túžime po dokonalej ľudskej  láske, takáto láska však neprichádza, ba ešte zanecháva spúšť rozbitých rodín, vzťahov, zvráskavených duší s nedozernými dôsledkami na mnohé roky, ba aj desaťročia.

Máme tu ľudskú lásku poznačenú hriechom, no Biblia hovorí ešte o inej – dokonalej – láske, ktorá navyše vyháňa strach (1 Jn 4, 18). Je to Božia láska, ktorá našu ľudskú lásku a snahu už dávno predchádza (Ž 59,11), pretože Boh miloval a miluje človeka vždy ako prvý (1 Jn 4, 19). Nie je to jedna z tých sentimentálnych lások z televíznych seriálov dneška, Boh ukázal svoju lásku ku každému jednému človeku osobitne veľmi konkrétnym spôsobom – poslal svojho jediného Syna na potupnú, zdĺhavú smrť na Golgotskom kríži, aby zomrel ako zmierna obeta  za hriechy ľudí celého sveta, za môj aj tvoj hriech: „Sotvakto zomrie za spravodlivého, hoci za dobrého by sa azda niekto odhodlal umrieť. Ale Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešni“ (Rim 5, 7–8).

Ľudská láska miluje , tá Božia miluje . Dovoľme tejto Božej láske vstúpiť do nášho života, aby sme boli plní Boha a jeho lásky, aby sme boli skutočne, úprimne, stále, osobne, dokonale a bezo zvyšku milovaní. Nežobrime o omrvinky nedokonalej ľudskej lásky, prosme o Božiu lásku, ktorá má moc zmeniť srdce človeka.

 

Kristína Ondrkálová

::

Duchovné zamyslenie: Závislosť na Bohu

::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný2.7.21

    Bez lásky je život nemožný a nedáva zmysel. Boh nás miloval ako prvý, my máme milovať jeho i ľudí podľa jeho príkladu. Vďaka za úvahu Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.