- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. júla 2021

V srdciach bezbožníkov je peklo

 

Myšlienky svätého Jána Vianneya (1)


Modlitba je vonnou ružou, ale treba sa modliť s čistým srdcom, aby sme cítili túto vôňu.

::

Kto nemiluje kríže, môže byť azda spasený, ale ťažko: bude hviezdičkou na nebi. Kto však trpí a bojuje za Boha, bude žiariť ako krásne slnko.

::

Duch Svätý odpočíva v spravodlivých dušiach ako holubica vo svojom hniezde. Zahrieva dobré predsavzatia v čistej duši ako holubica svoje mláďatká. Duch Svätý nás vedie ako matka vodí svoje dieťa za ruku.

::

Raj, peklo, očistec sú istým spôsobom už tu v tomto živote. Očistec je v dušiach, ktoré neodumreli samy sebe, peklo je v srdciach bezbožníkov, raj je v srdciach nábožných, úzko spojených s Pánom Bohom.

::

Keby sme nehrešili, nebolo by nešťastného človeka na zemi.

::

Duša, ktorá je v stave ťažkého hriechu, je stále smutná. Nech robí čokoľvek, je neprestajne plná nepokoja a nemá radostnej chvíle. Naproti tomu duša, ktorá je spojená s dobrým Bohom, je spokojná, nerušene veselá, plná radosti a pokoja. Krásny je jej život i smrť.

::

Mnohí, hovorí sa, chodia na spoveď, ale málo sa ich obráti. Možno to ľahko vysvetliť: máloktorí sa spovedajú so slzami úprimnej ľútosti.

::

Do pekla nás nevrhá Boh, my sami sa doň vrháme hriechmi.

 

(Z knihy: Andrej Patka: Svätý Ján Vianney; Trnava, Spolok sv. Vojtecha, 1946)


::

Súvisiaci článok: Odkaz živej a plodnej viery

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.