- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. augusta 2021

Slovensko v kríze

 

ZÁPISNÍK (34/2021)

Je leto, čas prázdnin a dovoleniek. Ľudia hľadajú spôsoby úniku z každodennej reality. Málokomu sa chce premýšľať o závažných spoločenských témach alebo o otázkach morálky a cti. V rozhovoroch sa preberá všeličo, len nie to podstatné – už sa vraj nepatrí hovoriť nielen o peniazoch či politike, ale ani o viere a náboženstve. Paradoxne, často sa v týchto dňoch hovorí o očkovaní – tak medzi ľuďmi, ako aj v médiách. Zdá sa, že zdravie jednotlivcov bolo zoštátnené. Údaj o očkovaní, resp. neočkovaní sa zverejňuje, v mnohých prípadoch povinne, stáva sa akousi známkou občianskej poslušnosti či neposlušnosti.

::

Kostol na najväčšom sídlisku istého krajského mesta. Pri vchode päť príkazových tabuliek (jedna prikazuje: dodržujte odstup!) a dva stojany s dezinfekčnou tekutinou, ale svätenú vodu by ste hľadali márne. Zdravie nadovšetko! Ľudia veria vede!

::

Večerné správy (utorok 10. augusta) – vláda schválila nový takzvaný kovidový automat. Normálne uvažujúcemu človeku musí byť jasné, že tento dokument obsahuje výrazné znaky diskriminácie a arogancie moci.

::

Vraj pandémia. Áno – pandémia hystérie, falošnosti, formalizmu, strachu... pandémia hlúposti a krivenia pravdy. Svet sa už nevráti do starých koľají, to je isté.

::

Čím ďalej od centra, tým slobodnejší život. Platí nepriama úmera – o čo menšia obec, o to viac je v nej normálnosti, zdravého rozumu a súdržnosti medzi ľuďmi. Obroda spoločnosti musí prísť zdola, rovnako tak obroda Cirkvi.

::

Povinnosť nosenia masiek, ktorá na Slovensku trvá už jeden a pol roka, má ďalekosiahle psycho-sociálne dopady. Medziľudská komunikácia sa ešte viac narušila, skomplikovala, vzrástla nedôvera. Človek mnohokrát nevie, ako sa má zachovať. Má si nasadiť masku, nemá? Môže podať ruku, alebo nie?

::

Hovoria nám, čo všetko spôsobila pandémia. Často je to klam. Veď nie pandémia zatvorila kostoly a školy, nie pandémia nás núti takmer vždy a všade chodiť s náhubkom, ale ľudia, konkrétni ľudia – nekompetentní a skorumpovaní držitelia funkcií, novinári s dušou boľševika, zmanipulovaní a vystrašení ľudkovia, užitoční idioti v rôznych sférach spoločnosti.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (31–33/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

3 komentáre:

  1. Anonymný30.8.21

    Tieto slová zo zápisníka pána Maršáleka svojou trefnosťou i platnosťou sú súce do pamätníka: "Čím ďalej od centra, tým slobodnejší život. Platí nepriama úmera – o čo menšia obec, o to viac je v nej normálnosti, zdravého rozumu a súdržnosti medzi ľuďmi. Obroda spoločnosti musí prísť zdola, rovnako tak obroda Cirkvi. milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za uznanie.
      Napísal som, ako to cítim.

      Odstrániť
  2. Chcel by som podčiarknuť ten odsek o " čím ďalej od centra....
    ". Je to bohužiaľ pravda.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.