- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. septembra 2021

Svätý Otec na Slovensku

 

ZÁPISNÍK (37/2021)


Pápežská návšteva je veľká vec. Z niekoľkých hľadísk: duchovného, spoločenského i politického. Môže byť impulzom na prehĺbenie života viery, môže prispieť k zmiereniu medzi ľuďmi, môže dokonca – aspoň dočasne – upokojiť politickú situáciu.

Nestáva sa často, aby pápež navštívil Slovensko. Nestáva sa často, aby niekde mimo Vatikánu strávil niekoľko dní. Navyše, pápež je aj hlavou štátu. Nestáva sa často, aby vrcholný predstaviteľ iného štátu prišiel na Slovensko na viac ako jeden deň.

Stalo sa. Pápež František navštívil našu vlasť. Bol u nás od nedele 12. septembra do stredy 15. septembra 2021. Treba sa z toho tešiť. A vyjadriť vďaku.

Ale treba aj iné: treba povedať, že v súvise s touto návštevou sa súčasní držitelia moci na Slovensku cynicky zahrali s citmi veriacich a hrubým spôsobom zneužili lojálnosť biskupov voči štátu (podmieňovanie registrácie účastníkov očkovaním, čo bolo na poslednú chvíľu alibisticky, s falošným odôvodnením zmenené). Ak sa to niekomu nezdá, nech si porovná podmienky účasti na stretnutiach s pápežom u nás a v Maďarsku (stačí si pozrieť televízne zábery na davy ľudí v Budapešti a v našich mestách a všimnúť si napríklad, že v Maďarsku sa už masky nenosia, nie sú povinné).

A napokon treba poukázať na to, ako sú pápežove slová a činy účelovo interpretované, resp. dezinterpretované. Mnohí sa snažia prekrútiť ich, selektovať a prispôsobiť na svoj obraz – od niektorých kresťanských aktivistov (hurá-optimizmus) až po „progresívnych“ politikov (neomarxizmus). Veru, málo je tých, ktorí hľadajú čistú pravdu a sú ochotní ju prijať, i keby bola nepríjemná.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (36/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

4 komentáre:

  1. Karol Dučák20.9.21

    Precízne spracované. Ďakujem, pán Maršálek.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný20.9.21

    Maršálek: Pápežská návšteva je veľká vec. Z niekoľkých hľadísk: duchovného, spoločenského i politického. Môže byť impulzom na prehĺbenie života viery, môže prispieť k zmiereniu medzi ľuďmi, môže dokonca – aspoň dočasne – upokojiť politickú situáciu. Dovetok: Pravda, iba môže, žiaľ som v tomto smere pesimista...milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milan, musím s vami súhlasiť, teoretická možnosť sa nenapĺňa.

      Odstrániť
  3. Karol Dučák28.9.21

    Pri všetkej úcte k pápežovi Františkovi musím konštatovať, že sa ma jeho postoj k prvému slovenskému prezidentovi Dr. Tisovi nepríjemne dotkol. Zrejme nie som jediný: https://blog.hlavnespravy.sk/27894/na-okraj-frantiskovej-navstevy-1-cast-cisla-su-velmi-dolezite/.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.