- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. októbra 2021

Nedeľné slovo (143)

 

Pravý pokrok

S akým pohŕdaním dnes mnohí hľadia na staré mravy! Všetko minulé či tradičné im pripadá nemoderné, zastarané, prekonané, smiešne. Hlása sa pokrok, a to za každú cenu.

Múdrosť starých otcov a materí, múdrosť predkov akoby už nebola múdrosťou. Nevieme oceniť stabilitu, hodnovernosť, nevážime si Tradíciu.


Zmena sama osebe nie je pokrokom a novosť ešte neznačí kvalitu. Poblúdenec sa musí spravidla vrátiť na miesto, kde zle odbočil, až potom sa začne približovať k cieľu.

Aj návrat môže byť pokrokom. A hnanie sa vpred môže byť blúdením. Cesta je dôležitá, ale bez cieľa nemá zmysel a bez dobrej orientácie sa zmení na bludný kruh.

Myslím, že je lepšie držať sa múdrosti predkov ako podliehať premenlivej móde.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (142)

2 komentáre:

  1. Anonymný17.10.21

    Veľmi múdra veta súca do Pamätníka v nedeľnom slove: "Myslím, že je lepšie držať sa múdrosti predkov ako podliehať premenlivej móde." milan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný17.10.21

    Niekedy sa viac spoliehame na známosti, protekcie aby sme niečo získali pre seba. Ale služba pre druhých a pre Boha, ktorý môže uspokojiť naše túžby nám môže priniesť šťastie aj vo večnosti. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.