- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. novembra 2021

Situácia je zlá

 

Vlado Gregor
Nemôžeme vnímať ani nasledovať Boží hlas, ak nebudeme vlastniť kovidpas? 

Dostali sa ku mne dve správy z Rakúska. Najprv, že sa očkuje proti kovidu v ktorejsi katedrále, a celkom nedávno, že sa očkuje aj v istom zariadení na uspokojovanie prevažne pánskych potrieb. Odmenou za očkovanie je polhodina v tomto zariadení. 

Asi netreba viacero argumentov na potvrdenie toho, že situácia vo svete i v Cirkvi je zlá – a naša zodpovednosť je veľká. Zákazmi sa zatvárajú kostoly i  krčmy, musíme si hľadať poľovnícke chaty. Alebo rovno katakomby. Akoby si nenávisť voči kresťanstvu a snaha o jeho likvidáciu vyvolávaním strachu o život našla posledný a nepopierateľný argument. 

Väčšina zla a konkrétnych katastrof v ľudských dejinách sa začala tým, že sa určitá skupina ľudí čiastočne tajne a čiastočne verejne začala považovať za vyvolenú a schopnú rozdeliť iných na rôzne kategórie. Minimálne na dve, na dobrú a zlú, alebo aspoň na lepšiu, múdrejšiu a horšiu, hlúpejšiu. Pred takýmito deliacimi nárokmi a hrdosťou na takúto schopnosť vystríhal už Ježiš Kristus, a nielen on, už pred ním proroci a po ňom svätci, tí naozajstní, nie umelo vytváraní a propagovaní.

Všetky vyššie menované nároky vedú k násiliu a hanebnému krachu. Tí, ktorí vystupujú zo samozvanej pozície „múdrejších a správnejších“, nemôžu skončiť ináč ako zle. Majú to zrátané a ich koniec je len otázkou času. Všetkými týmito zovšeobecneniami neospravedlňujem nijaké násilie, len konštatujem nevyhnutnosť jeho vzniku a tiež nevyhnutnosť jeho konca. 

Milí moji spoluveriaci a aj všetci ostatní, nevstupujte do spolkov ľudí so spasiteľskými nárokmi. Neposlúchajte tých, ktorí všetkých ostatných považujú za opice, dezolátov a prekážku na ceste k pozemskému raju. Hlavnou a najdôležitejšou témou v učení Ježiša Krista nie je boj o život za každú cenu, ale útek pred hriechom a jeho následkami. Nebuďme príliš opovážliví, ak chceme ostať živí! Nielen ako jednotlivci, ale aj ako spoločenstvo, ktoré sa na rozdiel od iných snaží o skutočnú rovnosť a slobodu. A v neposlednom rade aj o racionalitu. Ak neprestaneme byť hriešni, skončíme ako smiešni. A možno úplne skončíme. Všetko totiž, čo robíme, hovoríme a prikazujeme, je zaznamenané, zvážené a zrátané. 

MENE, TEKEL, FARES. 

 

Vlado Gregor

::

Prečítajte si: Stavajme na Skale

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

5 komentárov:

  1. Situácia je zlá. Povedal by som: ešte horšia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhovor s Vladom Gregorom pre české Parlamentní listy:

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Disident-Havel-Nebudu-si-spinit-usta-Zadna-revoluce-Aspon-meli-kotelny-dnes-se-muzete-jit-past-683682

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný18.11.21

    Ešte že aspoň živoríme, vzdycháme a dýchame po tých snoch o lepších zajtrajškoch socialistických či kapitalistických papalášov a pri disriminácií súčasných "záchrancov" Slovenska pred morálkou, odbornosťou a spravodlivosťou. Myslím že na veľké oslavy včera mal náladu len málokto. Som vďačný tým, ktorí sa vybrali do ulíc aby vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasným vývojom krajiny i sveta Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák24.11.21

    Mám pocit, že židovský rabín to vyjadril omnoho precíznejšie ako armáda katolíckych teológov: https://www.badatel.net/rabin-prezradza-31-dovodov-preco-sa-on-proti-kovidu-zaockovat-neda/.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tvrdá je to reč, mohli by sme povedať. Ale či nie pravdivá?!
    Vypočujte si (o Cirkvi):


    https://www.youtube.com/watch?v=6-cktYbBAGI

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.