- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. marca 2022

Unáhlené, nedomyslené kroky vlády SR ohrozujú existenciu obyvateľov Slovenska

 

Karol Dučák

Práve prežívame polčas rozpadu súčasnej neschopnej vlády SR. Pri troške sarkazmu by sa dalo poznamenať, že by bolo omnoho lepšie, keby to nebol polčas rozpadu, ale definitívny a nenávratný koniec vládnutia súčasnej amatérskej, nekompetentnej, skompromitovanej vlády SR.

To už ostáva rozum stáť, čo sú schopní „vypotiť“ naši politici. Kto počúval premiéra Hegera či niektorých iných slovenských politikov, ako do roztrhania tela obhajovali čo najrýchlejšie odpojenie Slovenska od ruských energonosičov, musel mať vážne pochybnosti o ich zdravom úsudku. Sú ako ľudia, ktorí si pília konár, na ktorom sedia, a ešte sa nás, zdravo uvažujúcich ľudí na Slovensku, snažia presvedčiť, že tí hlúpi sme my a nie oni. A natíska sa otázka: dokedy nás budú viesť slepí vodcovia, u ktorých je jasné, že vedú krajinu do katastrofy?!

Zaiste, nijaký seriózny človek nemôže mať radosť z bombardovania Ukrajiny a zabíjania nevinných ľudí! Na vojne je vždy (!) najstrašnejšie to, že nevinní ľudia umierajú pre darebáctvo politikov. Vojnu na Ukrajine je potrebné okamžite ukončiť, nájsť vinníkov a potrestať ich. Ale nemôžeme, preboha (!), potrestať agresora tak, že spáchame masovú ekonomickú samovraždu! Že odstavíme naše fabriky, bytostne závislé od ruského plynu a ruskej ropy, že vypneme v bytoch kúrenie, varenie, atď.

Ak chce ministerka Remišová potrestať vlastnú rodinu tak, že bude bojkotovať ruský plyn a variť na peci, vykurovanej drevom alebo uhlím, nikto jej nemôže pomôcť. Možno akurát tak poľutovať členov rodiny pani ministerky, ale sotva im možno pomôcť. Ani lekár nemôže liečiť pacienta proti jeho vôli. Nikomu nemožno naliať rozum do hlavy. Ten buď v tej hlave je, alebo nie je. A ak tam nie je, s tým už sotva niekto niečo urobí. Nemožno však samovražedný plán ministerky Remišovej vnútiť občanom Slovenska ako spôsob prežitia drastickej krízy, ktorá Slovensku hrozí, ak nedôjde v dohľadnej dobe k výmene neschopnej vlády SR!

O nezmyselnosti „smrteľných“ sankcií proti Rusku sa trefne vyjadril Siegfried Russwurm, prezident spolkového zväzu nemeckého priemyslu, slovami, ktoré uverejnil 7. 3. 2022 nemecký Welt: „Nemá zmysel trestať seba prísnejšie ako agresora“ (welt.de).

Siegfried Russwurm týmito slovami jasne odsúdil sadomasochistické sebabičovanie totálnymi sankciami, ktoré pobláznilo rozumy našich, ale aj niektorých európskych politikov. Veď každému súdnemu človeku musí byť jasné, že je to ekonomická samovražda. Zavedením neuvážených, neadekvátnych sankcií proti Rusku by sme potrestali len samých seba. Rusi si nájdu iných obchodných partnerov a na celej veci zarobia tak, ako ešte nikdy v minulosti. Veď to premiér Heger a iní ekonomickí diletanti naháňajú Rusom rozprávkové zisky!

Ak chcú politici niečo riešiť, najprv musia pochopiť triviálne zákony fungovania ekonomiky. Nemožno stavať na ilúziách. Nemôže pacient bojovať proti lekárovi, ktorý mu chce zachrániť život, pretože život toho pacienta je od jeho lekára závislý. Nemôže prísť na čerpaciu stanicu motorista s autom poháňaným klasickým zážihovým motorom a vykrikovať, že sabotuje benzín z ruskej ropy a chce jazdiť na elektrinu, ak nemá elektromobil, ale klasické auto s benzínovým motorom. To v tejto slovenskej vláde niet človeka s aspoň triviálnym myslením, ktorý by také pragmatické základy fungovania hospodárstva pochopil?!

Premiér Heger ešte aj 10. 3. 2022 cestou do francúzskeho Versailles na neformálny samit lídrov Európskej únie celkom vážne blúznil o stopke ruským energetickým surovinám. Dokonca „v otázke možného embarga na dovoz plynu a ropy povedal, že slovenská vláda je za úplné zastavenie dovozu“ (euractiv.sk).

Naši politickí hochštapleri si však neuvedomujú, že na ich nezodpovedné vyjadrenia citlivo reagujú burzy, na ktorých sa tvoria ceny. Keď burzy zaznamenali výroky o chystanom odpojení Západu od ruských energonosičov, burziáni pochopili – pretože to nie sú nepríčetní politici! –, že tu bude niekoľko ďalších rokov ohrozené zásobovanie energetickými surovinami, ktoré svet nakupoval od Rusov. A v biznise platí, že ceny nedostatkových tovarov idú nahor.

Našťastie, mimo Slovenska je dostatok zodpovedných politikov, ktorí budú držať priveľmi horlivých slovenských politických hochštaplerov na uzde, takže sa hádam nenaplnia katastrofické scenáre, ktoré by hrozili, ak by sa realizovali dobrodružné plány slovenských ekonomických diletantov. Omnoho racionálnejšie sa k tomu postavili pragmatickí Nemci.

Ako uviedli 11. 3. 2022 noviny Traunsteiner Tagblatt, nemecká spolková ministerka zahraničia Annalena Baerbocková (Zelení) varovala pred zákazom dovozu ruskej energie. Nemecká spolková vláda podľa nej „odoláva európskemu energetickému embargu, pretože Nemecko je obzvlášť závislé od ruskej energie“ (traunsteiner-tagblatt.de).

Pre vojnu na Ukrajine, ale aj unáhlené vyjadrenia politikov o zavedení embarga na dovoz energetických nosičov z Ruska energetické suroviny zdraželi. Podľa jedného zdroja zo 7. 3. 2022 cena ľahkej americkej ropy WTI prekonala 130 dolárov za barel (159 litrov) a ešte masívnejšie zdražela ropa Brent, ktorá dokonca nakrátko prekonala hranicu 139 amerických dolárov za barel. Pritom analytici sa v tej dobe vyjadrovali, že to nemusí byť koniec. Cena ropy Brent by mohla podľa nich prekročiť hranicu 145 dolárov za barel, dokonca sa v tej dobe zvažovala možnosť, že cena by mohla za istých okolností prekročiť hranicu 200 dolárov za barel. Tento šokový rast cien spôsobila vojna na Ukrajine a unáhlené, neuvážené vyjadrenia politikov USA a viacerých krajín EÚ o zákaze importu ruskej ropy. Žiaľ, z úplného zákazu dovozu ropy z Ruska mohli profitovať exportéri v USA a iných krajinách, lenže nárast cien zároveň „podporí príjmy Moskvy z predaja ropy inde“ (dennikstandard.sk).

Rusko je v celosvetovom meradle najväčším exportérom ropy a ropných produktov dokopy. Vyváža zhruba 7 miliónov barelov denne, čo predstavuje cca sedem percent z celosvetového objemu exportu ropy na svete (porov. teraz.sk).

Toto množstvo nie je možné (!) nahradiť z iných zdrojov zo dňa na deň ani z roka na rok. V lepšom prípade to potrvá roky. Napokon, aj Spojené štáty sú čiastočne závislé na ruskej rope, ktorá tvorí asi 8 percent celkového importu ropy do USA. Dokazujú to napokon aj údaje z minulého roku. Podľa obchodného združenia amerických výrobcov palív a petrochemických výrobkov (AFPM) v roku 2021 USA doviezli z Ruska priemerne denne 209 000 barelov surovej ropy a 500 000 barelov iných ropných produktov (porov. aljazeera.com). A iný zdroj, Úrad pre energetické informácie (EIA), uvádza, že Spojené štáty dovážali v roku 2021 z Ruska v priemere viac ako 20,4 milióna barelov surových a rafinovaných produktov mesačne, čo je asi 8 percent dovozu tekutých palív do USA (porov. reuters.com).

Ani v blízkej budúcnosti nebude možné dovoz ruskej ropy nahradiť z iných zdrojov. Presvedčil sa o tom americký prezident Joe Biden, ktorý sa snažil presvedčiť predstaviteľov Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, aby zvýšením ťažby ropy vykryli výpadok v prípade stopky pre dovoz tejto strategickej suroviny z Ruska. Nepochodil však, pretože monarchovia z Perzského zálivu jasne naznačili, „že mu nepodajú pomocnú ruku pri problémoch spôsobených prudkým rastom cien ropy“ (hnonline.sk).

Denník Wall Street Journal v tomto kontexte dopĺňa, že Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty dodržiavajú plán ťažby, schválený „v rámci OPEC-u a skupinou ďalších producentov vedenou Ruskom. Energetické spojenectvo s Ruskom spolu s tým zblížilo Saudov a Emiráty s Moskvou“ (hnonline.sk).

Ešte horší vývoj zaznamenali ceny zemného plynu. Tu bol rast cien už začiatkom marca 2022 skutočne šokujúci. Podľa údajov z 2.3.2022 bola aktuálna cena plynu „sedemkrát vyššia ako priemerná cena zaznamenaná v rokoch pred plynovou rally, ktorá sa začala vlani v auguste“ (investicne.sk).

Snahy o stopku zemnému plynu z Ruska by boli hotovou hospodárskou pohromou pre celý svet, predovšetkým pre EÚ. Až 90 percent spotreby zemného plynu kryje totiž EÚ dovozom, z toho polovica, čiže 45 percent importu pochádza v súčasnosti z Ruska.

Pritom najciteľnejšie by stopka zemnému plynu z Ruska postihla ekonomiku Nemecka, hospodársky najvýkonnejšej krajiny EÚ. Ako vyplýva zo štúdie think-tanku Transport & Environment, približne 30 percent nemeckej ropy pochádza „z Ruska. Alternatívne zdroje ropy sa však dajú nájsť rýchlejšie a ľahšie ako zemný plyn, ktorého približne 50 % dodávok do Nemecka pochádzalo v roku 2021 z Ruska“ (slovgas.sk).

Podľa analytikov Goldman Sachs by úplné zastavenie dodávok ruského plynu znamenalo pokles HDP eurozóny o 2,2 percentuálneho bodu „s výrazným vplyvom v Nemecku (– 3,4 percentuálneho bodu) a Taliansku (–2,6 percentuálneho bodu)“ (slovgas.sk). A keďže slovenská ekonomika je výrazne naviazaná práve na nemeckú ekonomiku, ekonomický prepad Nemecka by citeľne zasiahol aj SR. Úplné odstavenie dovozu ropy a zemného plynu by EÚ zvládla do roku 2030, teda v priebehu nasledujúcich ôsmich rokov (porov. aktuality.sk).

Práve tieto skutočnosti ovplyvnili postoj Nemecka, ktoré spolu s Maďarskom, Rakúskom, Bulharskom a inými krajinami zablokovali dobrodružné diletantské plány na zaradenie zákazu dovozu ruských energií medzi sankcie uvalené na Rusko. Vďaka tomu samit lídrov EÚ vo Versailles dňa 11. 3. 2022 zaujal neurčitý postoj k odklonu od ruských dodávok (porov. slovgas.sk). Tento rozvážny postoj európskych lídrov sa stal nádejou pre Európu do budúcnosti.

Ako už bolo uvedené, burzy veľmi citlivo reagujú na rozhodnutia politických lídrov, a vďaka tomu aj nesúhlas lídrov EÚ na samite vo Versailles so zavedením okamžitého embarga na dovoz energetických nosičov z Ruska mohol „upokojiť situáciu na trhoch a prispieť možno k výraznejšiemu poklesu cien, myslí si energetický analytik Karel Hirman. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla v pondelok ráno na 109,69 USD (99,81 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 2,98 USD“ (teraz.sk).

Klesajú aj ceny zemného plynu a elektriny. Podľa správ zo 14. 3. 2022 „cena referenčného európskeho termínovaného kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze v Amsterdame klesla v priebehu dopoludnia až o 16 %. Aj ceny elektriny v severozápadnej Európe sa znížili, o viac ako 10 %. Presnejšie, cena aprílového kontraktu na plyn sa do 10.54 h v Amsterdame znížila o 11 % na 116,76 eura za megawatthodinu“ (teraz.sk).

Slovensko vlastne nezaslúžene ťaží z pragmatizmu politikov Nemecka, Maďarska, Rakúska, Bulharska či iných krajín, ktorí na rozdiel od slovenských politikov typu Eduarda Hegera skutočne slúžia záujmom svojich krajanov. Slovensko to šťastie nemá. Naši politici na každom kroku zrádzajú svojich spoluobčanov. Neuvedomujú si, že prehnaná, servilná horlivosť na nesprávnom mieste je nebezpečnou politickou rozbuškou.

Neuvážené, neadekvátne sankcie ublížia Európe viac ako Rusku. Rusi žijú v sankciách už od roku 2014 a za ten čas sa naučili žiť pod týmto bremenom. Lenže my nie! My si ani nevieme predstaviť, ako zničia neadekvátne sankcie európsku ekonomiku. Z Ruska dovážame nielen ropu a zemný plyn, ale aj jadrové palivo, uhlie a suroviny, bez ktorých sa ani nepohneme. Je to napríklad hliník, titán, tálium a iné prvky, bez ktorých európsky priemysel ochrnie na všetkých 99 nôh! Rusi sa preorientujú na obchod s Čínou, Indiou, Brazíliou, Afganistanom, Pakistanom a mnohými inými krajinami sveta, takže bez Európy prežijú, ale Európa si zavedením neuvážených, neadekvátnych sankcií proti Rusku strelí do nohy, ba možno aj do hlavy, ako to detailnejšie rozvádza prof. Ing. Staněk CSc (porov. youtube.com).

Čo dodať na záver? Najväčším nešťastím Slovenska sú nekompetentní politici, ktorí svojimi avanturistickými experimentmi ohrozujú zvyšok populácie SR. Horných desaťtisíc ich ekonomické pokusy nejako prežije, ale masy tých menej majetných ťažko. Súčasná svetová ekonomika je globalizovaná! Celý svet sa stal jednou veľkou dedinou, v ktorej je prepojené všetko so všetkým. Na akýkoľvek neuvážený ekonomický experiment v jednej časti sveta doplatí celosvetová ekonomika. A päťmiliónové Slovensko nie je pupok sveta! A ak to naši politici nedokážu pochopiť, musíme my všetci, občania tejto krajiny, byť neustále v strehu, aby sme zabránili nezodpovedným hochštaplerom pri moci zaviesť krajinu medzi Tatrami a Dunajom do ekonomickej priepasti.

 

Karol Dučák


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

3 komentáre:

  1. Pán Dučák, pasívnemu prijímateľovi mediálneho obsahu tzv. hlavného prúdu by sa mohlo zdať, že píšete nezmysly. Lenže, v podstate to isté čo vy hovoria aj predstavitelia priemyslu a podnikateľských kruhov: plyn (ako aj ropa a niektoré ďalšie suroviny) dovážaný z Ruska nie je možné v najbližších rokoch nahradiť – a keď nebude plynu, niekoľko desiatok dôležitých fabrík na Slovensku prestane vyrábať, čo spôsobí ďalekosiahle škody. Nezmysly teda šíria tí nezodpovední a nekompetentní politici, aktivisti a novinári, ktorí presadzujú „okamžité stopnutie surovín z Ruska“.

    Záznam z tlačovej konferencie Klubu 500, ktorý si treba vypočuť.

    https://www.youtube.com/watch?v=Ejy7h3P5FUc

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný17.3.22

    Hľa, dnes som predložil pred teba život i šťastie a smrť i nešťastie 16a prikazujem ti, aby si miloval Pána, svojho Boha, kráčal po jeho cestách a zachovával jeho príkazy, ustanovenia a nariadenia. Potom budeš žiť a rozmnožíš sa - a Pán, tvoj Boh, ťa bude žehnať v krajine, do ktorej sa uberáš, aby si ju prevzal do vlastníctva. 17Ale ak sa tvoje srdce odvráti, ak nebudeš poslúchať a dáš sa zviesť a budeš sa klaňať iným bohom a uctievať ich, 18tak ti dnes oznamujem, že naisto zahynieš a nepobudneš dlho v krajine, do ktorej po prechode cez Jordán vojdeš, aby si ju zaujal.

    19Za svedkov proti vám volám nebo i zem: Predložil som vám život i smrť, požehnanie i kliatbu! Vyvoľ si život, aby si zostal nažive ty aj tvoje potomstvo, 20keď budeš milovať Pána, svojho Boha, a poslušne a verne sa vinúť k nemu; lebo pre teba to znamená život a dlhodobé prebývanie v krajine, o ktorej prisahal Pán, tvoj Boh, Abrahámovi, Izákovi a Jakubovi, že im ju dá." Voľba je na každom. Súčasnú situáciu predchádzalo mnoho zlých rozhodnutí. Vojna je vždy zlé riešenie. Ale je dôsledkom mnohých hriechov. A riešenie vidím len v návrate k čnostnému životu. K skutočnému pokániu, ktoré už nepoznáme ani v Cirkvi, pretože Cirkev sa vzdialila od Krista a jeho evanjelia a prispôsobila sa svetu. A teraz sme dospeli k situácií, že nevieme ako ďalej a vojna je už pri našej krajine a my sa pridávame cez čudne zvolených predstaviteľov našej krajiny k zlým riešeniam, ktoré ju podporujú. Ak je ešte nejaké riešenie, ak už nie sme za hranicou, ak je možné niečo robiť tak vidím v návrate k Bohu, k hodnotám, k morálke. Možno je ešte riešenie v pápežovi Benediktovi, pretože si myslím, že súčasná cirkev nestojí na Božích riešeniach, len ľudských a tie môžu zlyhať. Som rád, že ešte niekto v tomto zmätku dokáže povedať zrozumiteľne ľuďom pravdu jednoduchým spôsobom, ako to vedel každý roľník. Ľ

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný17.3.22

    Putin je vraj zločinec, ako počuť denne z rozhlasu i televízie. Neverím veľmi tomu po zdravej úvahe. Že by jednému takému diktátorskému zverovi dôverovalo vyše 95 percent občanov Ruska? A nielen Ruska. Ďalej sa dozvedáme o hrôzach vojnového konfliktu, ktorý si nik na svete neželá. Prečo sa teda nespýtať a nepočuť iba jedinú jedinkú otázku PREČO, prečo sa tak stalo? Aká je príčina, veď nemusí byť človek fyzikom a vie, že každej reakcii predchádza zákonite akcia. A nič v živote sa nedeje iba tak zázrakom, náhodne. Tiež som sa zamyslel, že sme sa dostali do neštandardného spoločenského bahna a túto krízu, tak ako utečeneckú, by sme mali riešiť humánne a navzájom. Tzv. biznis dajme teraz bokom. Navrhujem z nadštandardných vyše 5 tisícových (a nepomerne viac) platov rôznych politikov, poslancov a podobných neadekvátne rýchlych zbohatlíkov, prispieť a podeliť sa s pracujúcim ľuďom charitatívne, solidárne a relatívne spravodlivo, čiže prispieť rodinám s deťmi a dôchodcom, ktorí chcú tiež prežiť. Predsa medzi 5000 eurami (a oveľa vyššie) a 500 eurami (oveľa nižšie) je predsa len rapídny rozdiel. Keď neštandard, tak sa núka aj neštandardné riešenie. Buďme teda navzájom v čase tejto krízy a v boji doslova o prežitie ústretoví, solidárni a pomôžme si navzájom. Má to ľudskú ľudomilnú logiku, možná veľmi naivnú, ktorá však stojí za zamyslenie. Veď sme predsa ľudia, alebo nie?

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.